Tatal meu, in varsta de 59 de ani, a lucrat la Pesteana Nord (exploatare miniera de suprafata) si a beneficiat de grupa a doua pana in anul 2000. A fost fortat de catre intreprindere sa ia ordonanta si au cazut de acord sa ii plateasca 1 an de zile somaj plus al doilea an aceeasi suma ca si somajul. Acum se afla in al doilea an de compensatorii. Cand a luat ordonanta (adica acum un an si ceva) i-au spus de la companie ca o sa iasa la pensie normal, la varsta de 60 de ani. Problema este ca acum s-a schimbat legea (din ce am inteles, de la 1 ianuarie anul in curs) si intrebarea mea este daca legea se aplica retroactiv sau nu. Adica daca o sa iasa normal la pensie sau o sa iasa la anticipate (astfel ar fi afectat cu 45% din ce am inteles). Si daca o sa se incadreze la noua lege, ce-i de facut, ca nu mi se pare normal ca dupa 35 de ani de lucru ca inginer sa iasa la pensie anticipat, cu o pensie mizera, pana la varsta de 64 de ani, doar pentru ca s-au gandit astia sa schimbe legea dupa un an pe altul.
Ma scuzati daca nu m-am facut inteles, caz in care pot sa reformulez!
Astept raspuns cat mai urgent.
Multumesc anticipat!
Da, este corect scrisa acea perioada, am mai verificat odata: 01.07.1989 - 01.12.1991 - 01.04.2001 proc. 100%.
Problema este ca am avut cartea de munca la o persoana care lucreaza in sistemul de pensii. Am un coleg de serviciu care o cunoaste pe aceasta doamna si i-am dat cartea sa se uite pe ea. Initial mi-a spus ca o sa iasa pe 04.04.2012, dar ulterior a revenit si a zis ca, din pricina schimbarii legii pensiilor, va iesi pe 04.04.2012, dar la anticipate si deci va fi afectat cu 45%, iar la pensie normal va iesi cu un an mai tarziu. Nu stiu cum o sa fie, dar sper sa aveti dumneavoastra dreptate si sa iasa pe 04.04.2012 in conditii normale (cred ca la conditii normale se incadreaza ce ati spus aici: "tatal dvs. are toate motivele sa stea linistit intrucat va putea beneficia de pensie pentru limita de varsta la 60 de ani, adica din 04.04.2012"). Deci la limita de varsta inseamna sa iasa normal la pensie?
Inca odata ma scuzati pentru intrebari, dar l-a imbolnavit stresul in acest 1 an si jumatate (e si foarte agitat de fel) si noi ne consumam pe langa el...
Scuze ca ma bag si eu in aceasta discutie.Din calculele mele reise ca a lucrat 20 de ani si 11 luni in procent de 100%.Daca calculul meu este corect(eu sper ca da)atunci situatia ar fi urmatorea:
-Limita de varsta la 60 de ani si 6 luni.Reducerea varstei standard ar fi de 4 ani si 6 luni din 65.
-Pensie anticipata partiala la 60 de ani,cu o penalizare de 4,5% pentru cele 6 luni de anticipare,pana la implinirea varstei de 60 de ani si 6 luni(varsta redusa)..
Daca calculul meu este corect(eu sper ca da)atunci situatia ar fi urmatorea:
Sincer, eu sper ca nu e corect calculul domniei voastre, desi cred ca aveti dreptate si asta e motivul pentru care mi s-a spus ca nu o sa iasa normal la pensie pe data de 04.04.2012.
Aceleasi date mi-au dat si mie. Reducerea este de 4 ani si 6 luni. Iesirea la limita de varsta cu reducere la 60 de ani si 6 luni.
Am facut si eu calculul si la fel mi-a dat: 20 de ani si 11 luni. Ce inseamna iesirea la limita de varsta cu reducere? (adica o sa iasa la anticipate sau o sa aiba pensie normala?).
Multumesc!