avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Test poligraf - Abuz?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Test poligraf - Abuz?

Sunt angajata in MAI.
De la biroul unde lucrez a disparut un document fara prea mare importanta, neclasificat si util...nimanui. Seful a decretat ca a fost furat si si-a exprimat intentia de a ne supune pe toti cei care lucram in biroul respectiv unui test poligraf, menit pesemne sa releve hotul.

Nu vrem sa dam testul, e absolut umilitor. Nu m-am simtit niciodata atat de jignita de cand lucrez in ministerul asta. Va rog sa-mi spuneti ce pot pati daca refuz testul. Deasemenea va rog sa-mi sugereti o modalitate cat mai agresiva de reactie. Exista vreun motiv pentru care ne putem da seful in judecata?

Nu-mi spuneti de rapoarte pe cale ierarhica, sunt ineficiente.
Ultima modificare: Duminică, 7 August 2011
www1, utilizator
Aceasta masura este dispusa doar de procuror,in cadrul urmaririi penale si nu este obligatorie,or inteleg ca nu s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva dvs.pentru a se putea dispune o asemenea masura,care ,repet ,nu este obligatorie a fi acceptata.Chiar in cazul urmaririi penale,testul poligraf nu reprezinta o proba,menirea acestuia fiind de a canaliza anchetatorul catre o anumita convingere.
Informati sefii ierarhici superiori despre acest aspect,deoarece seful dvs. ar putea savarsi infractiunea de abuz in serviciu.
Ultima modificare: Duminică, 7 August 2011
andymaurul, utilizator
Dupa parerea mea cea mai buna varianta ar fi sa veniti insotita de avocat la sef.
Ar fi bine sa fie un avocat care sa il faca sa inteleaga ca in caz de abuz vor exista probleme...
In urma unei discutii mai mult sau mai putin amanuntita seful va ajunge la o concluzie.
Nici eu nu cred ca exista un temei legal pentru poligraf dar avocatul poate vorbi in locul dvs.,aspect care poate avea o importanta deosebita.
andymaurul a scris:

Aceasta masura este dispusa doar de procuror,in cadrul urmaririi penale si nu este obligatorie,or inteleg ca nu s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva dvs.pentru a se putea dispune o asemenea masura,care ,repet ,nu este obligatorie a fi acceptata.Chiar in cazul urmaririi penale,testul poligraf nu reprezinta o proba,menirea acestuia fiind de a canaliza anchetatorul catre o anumita convingere.
Informati sefii ierarhici superiori despre acest aspect,deoarece seful dvs. ar putea savarsi infractiunea de abuz in serviciu.

Nu s-a inceput impotriva noastra nici macar o cercetare prealabila conform OMAI 400, nici vorba de cercetare penala. Certitudinea ca a fost furat tine numai de mentalitatea si subiectivismul sefului, in realitate acel document e doar...disparut, nu exista vreun indiciu ca ar fi fost furat. Intr-o lume normala ar trebui sa fie sanctionat cel care avea documentul in gestiune. Din pacate, MAI este uneori o lume aparte.

Daca nu renunta la ideea de a ne trata ca pe niste infractori cred ca se va ajunge la un proces, din pacate.
Avand in vedere un eventual proces, cum ar fi mai bine sa procedam ca sa ne marim sansele de castig: sa pretindem o dispozitie scrisa de la seful respectiv in vederea efectuarii testului din care sa reiasa motivul aplicarii testului, sa refuzam testul, sa efectuam testul etc.
Pot solicita daune morale pentru atingere adusa demnitatii etc? (recunosc, sunt plina de nervi :D )

Ati putea sa-mi indicati textul de lege unde scrie cine are dreptul sa dispuna, in ce situatii si, mai ales, impotriva cui se poate dispune testul poligraf?

Multumesc mult pentru raspuns
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Dupa parerea mea cea mai buna varianta ar fi sa veniti insotita de avocat la sef.
Ar fi bine sa fie un avocat care sa il faca sa inteleaga ca in caz de abuz vor exista probleme...
In urma unei discutii mai mult sau mai putin amanuntita seful va ajunge la o concluzie.
Nici eu nu cred ca exista un temei legal pentru poligraf dar avocatul poate vorbi in locul dvs.,aspect care poate avea o importanta deosebita.

Sfatul dumneavoastra e firesc si de bun simt. Dar, deocamdata, persoana in cauza si-a manifestat numai verbal intentia de a ne testa. Nu cred ca va accepta o astfel de discutie.
Multumesc pentru raspuns.
E posibil sa fi spus asa ceva ca sa va ,,incerce"...pe toti...suspectii ( ca sa spun asa...)

Parerea mea este ca seful dvs. va accepta aceasta discutie cu avocatul.Daca avocatul vrea se poate...
Insa...admitand aprecierea dvs. in sensul ca seful nu va fi de acord cu o astfel de discutie, ar fi util si sa auda numai ca il cauta un avocat.Chiar daca nu il primeste va avea la ce sa se gandeasca si se va informa mai bine...

Alte discuții în legătură

Explicati-mi va rog ce se poate intampla floricica_1986 floricica_1986 am sa va spun povestea pe scurt... prin luna martie am fost la un chef impreuna cu o prietena de-a mea. de la acel chef a disparut un telefon... Noi am fost ... (vezi toată discuția)
Avocatul poate asista la testul poligraf? MariusSTEAUA MariusSTEAUA Buna ziua,la testul poligraf poate participa si avocatul meu?am inteles ca testul nu este obligatoriu nu?problema este ca nici nu vreau sa-l refuz dar imi ... (vezi toată discuția)
Probe necesare in penal maiincolo maiincolo Menajera angajata cu contract mi-a furat din casa bijuterii valoroase de familie pe care,cu sotul ei,le-a valorificat cu contracte la diverse case de amanet.la ... (vezi toată discuția)