As dori sa stiu daca se poate intocmi Anexa 24,in vederea dezbaterii succesiunii,pe baza unui titlu de proprietate provizoriu.
Inca nu a fost emis titlul de proprietate original.
Va multumesc pentru timpul acordat.
sa inteleg ca exista un titlu de proprietate cu tricolor...si unul, fara tricolor? :O
da' pentru aia de-s minoritari....se pune si drapelul tarii etniei de care apartin...sau cum le inseamna, ca sa se vada kestiunea? B-)
Da, cica in Covasna, au cu tricolorul Ungariei. :)) Si la Constanta cu semiluna Turciei.
Pe bune, stiu io sigur. ;)
Presupun ca unul dintre cei care ar trebui sa apara inscrisi pe respectivul titlu a decedat si de aceea va este necesara emiterea anexei 24.
In situatia aceasta puteti solicita anexa 24 de la starea civila/D.L.E.P. doar pentru eliberatea certificatului de calitate de mostenitor. Pentru anexa 24 si certificatul de calitate nu va trebuie acte de proprietate pentru ca nu veti declara bunurile ramase in patrimoniul defunctului, ci numai mostenitorii.
Cu certificatul de calitate va prezentati la primarie, la Comisia Judeteana de Fond Funciar (CJFF), la OCPI (?!) si unde mai aflati ca e nevoie si - in functie de etapa in care se afla emiterea titlului - solicitati eliberarea acestuia direct pe numele mostenitorilor din certificatul de calitate. Dar este posibil sa fie prea tarziu si atunci va trebui sa asteptati emiterea titlului de proprietate (cu tricolor).
Si ca veni vorba, n-am mai auzit niciodata de titlu provizoriu. Am activat 15 ani in notariat si de cativa practic avocatura, dar n-am auzit niciodata de titlu provizoriu.
Poate va referiti la documentul care se aseamana cu imaginea de pe reversul titlului - cu tabele cuprinzand supafetele intravilane/extravilane, categoria de folosinta, talaua (sola) si parcela, plus vecinii. Acel document asemanator se numeste "Fisa suprafetelor primite in proprietate Nr ....". Insa nimeni, niciodata, nu va lua in considerare acest document ca valorand titlu de proprietate.
S-apoi, iertate sa-mi fie spusele, da' nu v-ati pus intrebarea de ce nici notarul, nici avocatii de aici nu au reactionat conform asteptarilor dvs. ?
da,da...si-n Bukovina, o pereche de izmene. :))
Io stiam ca vocatia succesorala, se stabileste in baza actelor de stare civila...de certificat de calitate, n-am auzit pana acum. sunt ca un fel de pedigree? :O
pentru curiozitatea mea personala...cine elibereaza aceste certificate de calitate? :)
Notarul public (care ii va spune si ce acte de stare civila ii mai trebuie...) elibereaza certificatul de calitate de mostenitor. In acesta sunt trecute datele defunctului, mostenitorii si cotele succesorale ale fiecaruia. Taxele sunt modice (sau ar trebui sa fie...) adica minimum 20 lei/mostenitor.
Singura diferenta intre certificatul de calitate de mostenitor si certificatul de mostenitor consta in masa succesorala - care in c. de calitate nu apare (ci doar precizarea "vor fi stabilite ulterior").
Art. 84 din legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995 zice:
"In cazul in care nu s-a facut dovada existentei unor bunuri in patrimoniul defunctului ori determinarea acestora necesita operatiuni de durata si mostenitorii solicita sa li se stabileasca numai calitatea, se poate emite certificat de calitate de mostenitor."
In alta ordine de idei - omul cat traieste, invata.