avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1069 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... contestatie retinere permis in vederea cercetarii
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

contestatie retinere permis in vederea cercetarii

Buna seara,

Va rog sa imi spuneti daca este posibil sa se contest retinerea permisului in vederea cercetarii pt un accident soldat cu victima.
Consider ca nu este retinut justificat din cauza faptului ca accidentul nu a rezultat ca urmare a incalcarii vreunei reguli de circulatie de catre mine si nici nu a avut loc ranirea grava a pietonului (procesul verbal atasat la dosar de la spital specifica: "Traumatism facial; in stare de ebrietate"
Mentionez ca ma deplasam cu 50-60Km/H in localitate si din senin din partea dreapta a strazii un pieton a alergat sa traverseze pe partea opusa fara sa se asigure si fara sa existe trecere pt pietoni. Am franat brusc, dar nu am reuzit sa evit impactul.
Politistul care a preluat cazul mi-a eliberat dovada pt 15 zile, justificand ca daca se va face o expertiza mai tarziu nu vrea sa fie intrebat de ce nu a retinut permisul.

O alta intrebare ar fi daca mi se va deschide automat dosar penal chiar daca nu am fost vinovat.In cat timp pot afla daca va fi sau nu dosar penal si de unde?

Multumesc anticipat,
Alin
Ultima modificare: Marți, 19 August 2008
all_ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 01:23, 22 August 2008
Politistul a fost sincer. V-a retinut permisul de conducere pentru a fi luat la intrebari de catre sefi.

Din modul de producere a accidentului prezentat de Dvs. rezulta clar ca vina nu va apartine.
Pana la definitivarea cercetarilor puteti circula cu dovada. Prelungirea valabilitatii dovezii se hotareste de catre procuror.

Automat vi se deschide dosar penal daca numarul zilelor de ingrijiri medicale acordate victimei de catre medicul legist depaseste 60

ing. dipl. Ioan Ciobanu - expert tehnic auto
eu inteleg ca a fost sincer, dar pt mine era important sa fie corect.

pt retinerea permisului a folosit articolul 111/4 asociat cu 108/1/a/4, adica in traducere ar insemna ca daca am fost implicat intr-un accident cu victima (111) si am incalcat o regula de circulatie (108 - am depasit cu 10-20 km/h viteza maxima admisa) atunci se retine permisul in vederea cercetarii cu dovada de 15 zile.
S-a folosit de acest lucru pt ca eu am spus in declaratie ca circulam cu aproximativ 60km/h. X-(

Ideea este ca eu am citit art 111 si din cate am vazut se asociaza pt retinerea permisului doar cu 102/3 sau cu 100/3 si 101/3, nicidecum cu 108 care mi se pare irelevant si folosit abuziv, pt ca articolul spune clar ca viteza trebuie "constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic" pe cand declaratia mea nu cred ca este omologata si plus ca a fost aproximata din cauza faptului ca nu imi aduc aminte exact viteza din momentul acela.

ce pot face acum, imi mai pot recupera permisul, ei pot anula dovada daca le prezint situatia, sau nu se mai poate face nimic si va trebuii sa astept finalizarea anchetei?

parerea mea este ca au abuzat de situatie si au folosit incorect legea, dar as dori si o parere de la cineva de profesie

multumesc
intre timp m-am mai documentat si am aflat ultimile modificari aduse codului rutier, respectiv ca art 111 se poate asocia cu incalcarea oricarei reguli de circulatie pt a se retine permisul.

dar parerea mea ramane in continuare ca au abuzat de situatie daca eu am circulat cu viteza intre 50-60 km/h (aprox60 dupa cum am scris in declaratie) - nu stiu cum pot demonstra ca am avut 60 si nu 50 daca nu au avut un radar care sa inregistreze acest lucru.
plus ca eu initial nu am vrut sa declar nici o viteza pt ca nu imi aduceam aminte, dar a insistat atat de mult sa scriu o viteza incat am cedat (citat: "scrieti orice viteza vreti, nu are nici o importanta, 30, 40, 90, cat vreti.")

oricum, cum pot face acum sa-mi recuperez permisul inainte de terminarea anchetei?
se poate face contestatie la judecatorie ca la o retinere normala pe proces verbal? al meu e retinut in vederea cercetarilor, cum sa formulez contestatia?
daca se poate face contestatie, ma pot duce dupa aceea la ei sa mi-l returneze pana la solutionarea contestatiei asa cum este normal, sau in cazul asta va trebui sa astept solutionarea contestatiei.

multumesc,
alin
Pe perioada urmaririi penale puteti circula cu dovada inlocuitoare, care se poate prelungi cu cate 30 zile.

In ceea ce priveste viteza de deplasare, aceasta se poate stabili pe baza urmelor ramase dupa producerea accidentului

Numai bine va doresc

ing. dipl. Ioan Ciobanu - expert tehnic auto

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala din culpa? danielopol danielopol Buna ziua, Acum cateva zile am avut un acident in care am fost implicat eu si un pieton aflat in stare de ebrietate. Eu trecusem cu aproximativ 7 m de ... (vezi toată discuția)
Am accidentat mortal o persoană angajată în traversare prin loc nepermis, pe care nici eu, nici pasagerul din mașină nu am observat-o. la ce pot să mă aștept? colceriumari-bv colceriumari-bv Bună seara! Am accidentat mortal o persoană anagajată în traversare prin loc nepermis, în localitate, la aprox.200 m se afla trecerea de pietoni. Aveam 72 ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere DanyelMarian DanyelMarian Buna ziua. Am o contestatie depusa impotriva pv intocmit de Politia Romana pt depasirea limitei de viteza in localitate. Detin permis de conducere romanesc dar ... (vezi toată discuția)