avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilirea valoarii masei partajabile
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilirea valoarii masei partajabile

Buna ziua,
Cum se stabileste taxa de timbru in cazul partajului? E 3% din valoarea masei partajabile, dar cine si cum stabileste valoarea masei partajabile? Partile au cazut de acord asupra impartelii si asupra valorii masei partajabile.
Cel mai recent răspuns: Crinel , utilizator 08:24, 15 August 2011
Daca nu exista deja o expresie in bani a valorii bunurilor supuse paratjarii, acestea se evalueaza de catre un expert.
gabescu a scris:

Daca nu exista deja o expresie in bani a valorii bunurilor supuse paratjarii,

In cererea de partaj sunt stipulate valorile bunurilor stabilite de comun acord de catre parti. Reprezinta aceasta o expresie in bani? Puteti specifica temeiul legal al afirmatiilor dumneavoastra?

gabescu a scris:

acestea se evalueaza de catre un expert.

Expertul reprezinta o cheltuiala in plus suportata de catre parti, ce lege obliga partile sa plateasca o expertiza atunci cand partile au cazut de acord asupra valorii bunurilor?
Va multumesc pentru timpul acordat si raspunsurile dumneavoastra.
Am inteles punctul dumneavoastra de vedere. Va multumesc.

Totusi care este procedura legala de stabilire a valorii masei partajabile atunci cand partile au cazut de acord cu privire la imparteale si la valoarea bunurilor?
Daca valoarea bunurilor se apropie de valorile celor e se regasesc in tabelele notariale sau ale sectiei financiare, nimeni nu poate contesta valoarea declarata de parti, prin comun acord. Ca atare, valoarea este de 3% din valoare declarata.

Dar, daca tot ati ajuns la un acord in ceea ce priveste valoarea masei partajabile, sfatul meu ar fi sa mergeti mai departe si sa ajungeti la un acord si cu privire la modul de partajare al bunurilor si incheiati un acord de mediere. Astfel, veti putea beneficia si de restituirea taxei de timbru.

Pentru detalii, consultati un mediator din zona dumneavoastra. O prima sedinta de informare generala privind medierea este gratuita.

Succes.
Exact asa am procedat. Am mers la mediator. S-a incheiat acord de mediere cu privire la divort, numele sotiei si modalitatea de partajare a bunurilor comune. In camera de consiliu s-a pronuntat divortul insa judecatorul a facut disjungere pentru partaj motivand ca trebuie stabilita valoarea masei partajabile pentru a aplica taxa de timbru. Mediatorul a invocat art. 63 alineat 2 din legea 192/2006 insa judecatorul a sustinut ca taxa de timbru de 3% se aplica si doar taxa de investire a hotararii se poate recupera. Eu nu am inteles nimic.

Alte discuții în legătură

Pasii de parcurs pt. un partaj de comun acord si costul acestuia mihaela1276 mihaela1276 Buna ziua, Eu si fostul sot am achizitionat in timpul casatoriei doua apartamente prin credit ipotecar. Unul a fost deja achitat integral. M-am inteles cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune - partaj Cornelia.Elena Cornelia.Elena In luna noiembrie 2010 am introdus o actiune de partaj judiciar in cazul unei mosteniri. Actiunea a fost formulata pe doua capete de cerere - stabilirea ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru partaj doru anghel doru anghel Cum poate cineva sa obtina partajul unui apartament daca nu are bani pt taxa de timbru? Sau hai sa zicem ca ma imprumut, dar sunt sigur ca nu mi se respinge ... (vezi toată discuția)