Buna ziua,
Cum se stabileste taxa de timbru in cazul partajului? E 3% din valoarea masei partajabile, dar cine si cum stabileste valoarea masei partajabile? Partile au cazut de acord asupra impartelii si asupra valorii masei partajabile.
Va felicit pentru ca ati apelat la mediere.
Privitor la taxe, instanta are dreptate. Trebuie stabilita valoarea masei partajabile.
Strict privind lucrurile, se plateste taxa de 3% la valoarea bunurilor partajabile si apoi poate fi invocat art 63 pentru restituirea taxei de timbru.
Nefiind inca o practica unitara in acest sens, sunt instante care cer intai achitarea acestei taxe si apoi acorda, la cerere, restituirea ei, dupa cum sunt si instante carenu mai cer achitarea taxei, mai ales daca acordul se prezinta cel mai tarziu la prima zi de infatisare.
Totusi, nu trebuie sa va faceti griji, veti cere restituirea taxei iar instanta va trebui sa dispuna in acest sens.
Am cerut deja restituirea taxei conform art. 63. Judecatorul considera insa ca doar taxa pentru investirea hotararii se restituie. Asa ca nu stiu ce sa mai cred, ceea ce mi-a zis mediatorul sau ceea ce a zis judecatorul? Dar tot nu am inteles care este procedura legala de stabilire a valorii masei partajabile? nu este o procedura in acest sens?
Valoarea masei partajabile se stabileste in baza unor tabele notariale, avocatii de regula au aceste tabele, daca nu veti lua legatura cu un avocat in acest sens, solicitati un certificat de la primaria dvs din care sa rezulte valoarea bunurilor impozabile.
succes
Multumesc mult pentru raspuns. Totusi ma intereseaza articolul de lege care indica procedura de stabilire a valorii bunurilor ce constituie masa partajabila. In masa partajabila intra teren, constructii, utilaje, autovehicule, etc. Nici primaria si nici tabelele notariale nu pot stabili valoarea utilajelor spre exemplu. Plus ca nu mi se pare corect ca in cazul in care partile au stabilit de comun acord care e valoarea fiecarui bun si modul de atribuire al acestora, instanta sa nu tina seama de aceste valori.