avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort international
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort international

Am 3 copii cu un cetatean cu dubla cetatenie, libanez si roman, ne-am casatorit in Romania, apoi am plecat in Liban cu el.Acolo am nascut cei 3 copii, unul de 16 ani, baiat care este acum cu mine in Romania, si 2 fete una de 6 ani si alta 12 ani care nu le-am putut scoate din tara lor. Vreau sa ma despart de el in urma felului cum ma trata acolo pe mine si copii, batai, injuraturi, violente repetate, ma dadea afara din casa neavand unde acolo sa ma duc, se purta ingrozitor de rau cu toti.
Aici in Romania el are un apartament cumparat inainte cu o zi de casatorie si suntem de 10 ani impreuna dupa a doua casatorie, ca am mai divortat o data.Inainte de casatorie am avut firme cu el impreuna, iar in Liban are avere multa.Daca divortez de el, ce drepturi am si unde ar trebuii sa divortez, in Liban unde avem caminul conjugal, sau in Romania?Am vre-o sanasa sa castig fetele si sa le iau de acolo?In cazul in care el vine in Romania poate sa ma dea afara din apartament pe mine si baiatul meu, atata timp cat mai sunt sotia lui, iar in cazul in care divortez, am dreptul la apartament si despagubiri pentru firma sau bunuri din Liban.Baiatul are dreptul la pensie de la tatal lui, sau eu am dreptul la asa ceva?Eu de acolo sunt fugita cu baiatul din cauza situatiei dificile cu el si am luat-o de la zero in Romania, fiindu-mi foarte greu as vrea sa stiu care sunt drepturile noastre de acum si ce ar trebuii sa facem. Mii de multumiri.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:22, 10 August 2011
Intrucat casatoria a fost incheiata in Romania, iar ambii aveti cetatenia romana, in cazul divortului se aplica legea romana. Formulati cerere pentru incredintarea copiilor catre dvs si obligarea sotului la plata unei pensii de intretinere in favoarea acestora..
In privinta obligatiei de intretinere a fostului sot catre dvs, aveti dreptul la intretinere daca va aflati în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie, ori în timpul căsătoriei sau atunci cînd incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea se datorează unei împrejurări în legătură cu căsătoria.
In privinta partajului, instanta romana este competenta sa judece numai cererile referitoare la bunurile din Romania.
Fiind cumparat inainte de casatoriei, apartamentul este bun propriu al sotului, iar dupa divort poate solicita evacuarea dvs pentru lipsa unui titlu locativ.
Speta dvs. e destul de stufoasa si implica multe aspecte. Luati-va un avocat care sa studieze in detaliu problema si sa va indrume. In mare, pot sa va spun ca puteti divorta aici, in Romania si puteti cere si custodia copiilor. Aducerea lor din Liban e alta problema. Iar apartamentul, fiind cumparat inainte de casatorie, este bun propriu al sotului, deci, da, vi-l poate lua dupa divort, la partaj.
Multumesc frumos pentru rapunsuri, dar in cazul in care eu am unul dintre copii cu mine, pe baiat, in acest caz este la fel, poate sa ne dea afara?Nu se mai aplica legea cu cei 5 ani de casatorie, ca se impart bunurile?
nu a existat nicicand asa ceva.. asta cu 5 ani
Procesul de divort si cu incredintarea minorilor va fi complicat.
Incercati sa va angajati avocat intrucat sunt multe probleme.
E posibil sa va fie incredintati toti minorii dar va fi foarte greu si va dura mult...
Apoi va exista problema executarii hotararii...
Va trebui citat acolo si va trebui facuta ancheta sociala acolo.
Copii au dubla cetatenie presupun...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort intre doua nationalitati!!! carmensitta carmensitta Sunt casatorita de 17 ani cu un Libanez (musulman), avem 3 copii impreuna si traim in Liban. Primul este baiat (15 ani), al doilea , fata (12 ani) si o alta ... (vezi toată discuția)
Mostenire sot cetatean englez lauraconstantinescu7 lauraconstantinescu7 Buna ziua M-am casatorit cu un cetatean englez, care are doua fete majore din casatoria precedenta. Fosta sotie este decedata de 15 ani. Una din fete este ... (vezi toată discuția)
Bunuri in comun sau separate - sot supravietuitor lauraconstantinescu7 lauraconstantinescu7 Subiect: Mostenire sot cetatean englez Buna ziua M-am casatorit cu un cetatean englez, care are doua fete majore din casatoria precedenta. Fosta sotie ... (vezi toată discuția)