avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort amiabil cand unul dintre soti este cetatean ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort amiabil cand unul dintre soti este cetatean strain si nu este in tara

Buna ziua, as vrea sa stiu de ce acte este nevoie si in ce conditii se poate obtine un divort cu acordul ambelor parti, in conditiile in care unul dintre soti este cetatean strain (mai precis, american). Casatoria a fost incheiata in Romania acum sase ani de zile, dar in momentul de fata nici unul dintre noi nu locuieste in tara (si nici in State). Nu avem copii si nici bunuri de partajat. Eu am in continuare cetatenia romana (& carte de identitate valabila), si pot veni in Romania cu mai mare usurinta decat el, desi as prefera sa nu fie nevoie sa vin de doua ori. Ar fi ideal daca el ar putea sa nu vina deloc, pentru ca este mai departe decat mine. Suntem deja separati de doi ani de zile si am tot amanat divortul din cauza complicatiilor aferente.

Mai precis, intrebarile mele sunt:
1) Ce fel de cerere trebuie sa depun--exista un formular? il pot obtine online sau aici unde sunt (Polonia), pentru ca sa fie gata semnat de sotul meu (i-l pot trimite prin posta si apoi el mi-l poate trimite inapoi, semnat) inainte sa vin in tara, in asa fel incat sa nu pierd timpul cand ajung acolo?
2) Unde anume trebuie depusa cererea (presupun ca la judecatoria din orasul unde a fost incheiata casatoria?). Starile civile inca nu se ocupa de asa ceva--corect?
3) Cererea de divort trebuie cumva depusa in persoana, sau o pot ruga pe sora mea, care locuieste in Romania, sa o depuna pentru mine?
4) Ce fel de acte trebuie atasate cererii (tinand cont de faptul ca sotul meu nu are cetatenie romana si nici nu mai traim in aceeasi tara, sper ca e suficienta o copie a pasaportului lui si eventual o traducere?... notarizata?)
5) Ce se intampla dupa aceea? Am vreun control asupra termenului prezentarii in instanta? De cate ori trebuie sa ma/ne prezint/prezentem in instanta?
6) Se poate ca sotul meu sa fie absent in instanta? (dar pastrand conditia acordului dintre noi, adica fara sa fie 'din culpa lui') In ce conditii? Trebuie sa semneze ceva anume care permite altcuiva sa-l reprezinte in instanta? E posibil sa fim amandoi absenti??? (In ce stadiu al procedurii?)
7) Se poate sa evitam instanta cu totul?

Inteleg ca se pregateste o lege care transforma divortul cu acordul ambelor parti intr-o chestiune administrativa de competenta starilor civile. Aveti idee cand ar putea intra in vigoare si ce ar insemna aceasta dpdv al situatiei noastre? Merita sa asteptam noua lege, sau nu ar schimba mare lucru din punctul nostru de vedere?

Multe multumiri.
Ultima modificare: Marți, 19 August 2008
felin, utilizator
Cel mai recent răspuns: felin , utilizator 00:27, 20 Noiembrie 2009
Multumesc frumos. Intre timp am divortat (in State). Toata procedura nu a durat mai mult de o saptamana, dar sigur, m-am dus pregatita cu tot ce trebuia (formulare, etc.) si a fost nevoie de asigurari (scrise) din partea amandurora ca divortul era amiabil si nu existau proprietati sau datorii comune. Sotul nu a fost prezent decat prin telefon (pe speaker...) A fost o singura infatisare pentru ca in State exista posibilitatea pronuntarii divortului 'absolut' (fara posibilitate de apel), inca de la prima infatisare, daca se specifica asta in cererea initiala (asta e posibil, bineinteles, doar in cazul divorturilor simple si de comun acord, cum a fost situatia mea). Pe scurt, destul de usor totul--singurele dificultati au fost legate de programul meu foarte incarcat si de perioada scurta petrecuta acolo, si deci nevoia de a face totul in foarte mare viteza.

Ca sa trag o concluzie, nu sunt de parare ca divortul ar trebui sa fie o treaba 'usoara,' dar o mai mare transparenta a procesului legal (si a optiunilor legale disponibile), si accesibilitatea informatiilor si instrumentelor necesare (formulare, etc.) online, pe un website oficial al Min. de Justitie (sau macar al asoc. de avocati) ar fi foarte de dorit in Romania...

Succes tuturor si multumesc din suflet celor care au raspuns la intrebarile mele.
Eu as fi curios si cat a costat un astfel de divort !
In curand in SUA o sa se poata divorta si prin SMS , avand in vedere faptul ca in unele tari arabe poti sa trimiti 3 sms-uri prin care iti anunti sotia ca poate sa-si gaseasca un alt barbat ! :stunned:
In jur de 80 de dolari, care reprezinta o taxa administrativa standard (nu am folosit avocati). Nu mai tin minte suma exacta.

Observatia cu sms-ul e o exagerare... fie si numai pt ca nu se prevad schimbari in domeniul asta in SUA, asa cum e cazul Romaniei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort in italia silvia elena silvia elena casatoriti in romania actualmente amandoi cu domiciliul in italia.dorim sa divortam dar nici unul dintre noi nu reuseste sa mearga acasa.ce se poate face de ... (vezi toată discuția)
Divortul de o persoana cu cetatenie straina georgina_ion georgina_ion Am urmatoarea problema: in octombrie 2008 eram in SUA unde m-am casatorit cu un cetaean american. In aprilie 2009 eu am venit in tara si de atunci am pierdut ... (vezi toată discuția)
Anulare casatorie sau divort lml lml Buna seara, m-am castorit cu cetatean american in 2003 in bucuresti, eu nu am ajuns in USA dar sotia este cetatean american si locuieste acolo. as dori sa ... (vezi toată discuția)