avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... exista termenul de \"abandon de proprietate\"?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

exista termenul de "abandon de proprietate"?

In cazul in care, exista mai multi mostenitori (frati) pentru o anume proprietate, si doar unul dintre acesti mostenitori de drept se ocupa de intretinerea proprietatii, ceilalti pot fi acuzati de faptul ca nu s-au implicat si li se poate retrage dreptul la mostenire?

Ma scuzati, dar am auzit acest lucru de la un functionar dintr-o primarie. Acesta spunea ca exista o anumita perioada in care, daca anumiti mostenitori nu se ocupa si de obligatiile ce le revin referitor la proprietate, dreptul lor de mostenire poate fi retras de catre cel care si-a indeplinit obligatiile.
Cel mai recent răspuns: Silvia Monica , utilizator 14:34, 10 August 2011
Persoanele la care vă referiţi au cules deja moştenirea? Adică au obţinut certificat şi se află în stare de indiviziune? Sau sunt succesibili doar şi urmează a dezbate succesiunea? Este important de ştiut, fiindcă daca ei sunt doar succesibili, în caz că nu au acceptat moştenirea în termenul de 6 luni de la decesul autorului ori nu au făcut măcar acte de acceptare tacită, cum ar fi ceea ce spuneţi dvs., să se ,,ocupe,, de bunurile succesorale, ei ar putea fi consideraţi străini de moştenire.Iar aceia care s-au ocupat, putând deveni succesori pentru cotele ce le revin fiecăruia.Altfel, dacă ei sunt acceptanţi, dacă deja s-a dezbătut succesiunea, faptul că nu se ocupă de bunuri, nu conferă celorlalţi fraţi dreptul de a le ,,retrage,, drepturile.Ei pot şi trebuie să facă ieşirea din indiviziune, pentru ca fiecare dintre ei să intre în posesia cotelor de moştenire care le revin.
Ultima modificare: Miercuri, 10 August 2011
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Nu s-a intocmit nici un act. Nici oficial, nici neoficial dupa moartea celui de-al 2-lea parinte.
Daca am inteles bine din ce m-ati intrebat, sunt doar succesibili. Toti 4. Parintii sunt decedati amandoi.
Exista un certificat de mostenitor, intocmit dupa decesul primului parinte.
Sotul meu, unul dintre cei 4, se ocupa de intretinerea proprietatii, respectiv reparatii casa si cultivare terenuri.
Ultima modificare: Miercuri, 10 August 2011
Silvia Monica, utilizator
În acest caz se justfică ceea ce v-a spus acel funcţionar.Fratele care administrează bunurile , ar putea să invoce la momentul dezbaterii succesorale neacceptarea de către fraţi a moştenirii, nici în mod expres, la notar , în caz că nu au facut-o deja şi nici în mod tacit, de pildă, prin anumite acte din care să rezulte acceptarea tacită.Iar în această situaţie ei pot fi decăzuţi din dreptul de a mai culege moştenirea.
M-ati ajuta daca mi-ati spune cu cine trebuie sa discut acest caz: cu un avocat sau tot cu notarul care se ocupa de mostenire?


Aceste lucruri (faptul ca nu s-au ocupat de proprietate) se probeaza sau e vorba doar de termenul de 6 luni?
Ultima modificare: Miercuri, 10 August 2011
Silvia Monica, utilizator
Dacă nu au dat declaraţie la notar, în termenul de opţiune succesorală , adică 6 luni de la decesul autorului, ar trebui să demonstreze că au făcut anumite acte pe care nu le-ar fi putut face decât cu intenţia de a accepta moştenirea.
Mergeţi la notar întâi şi vă va îndruma asupra demersurilor pe care trebuie să le urmaţi.

Alte discuții în legătură

Mosteniri ella2010 ella2010 daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a succesiunii prin plata impozitelor ely_f ely_f Sora mea locuieste in casa parinteasca a sotului ei, parintii sunt decedati, el a avut grija de gospodarie de atunci ( 20 ani). Au fost informati, cum ca, ... (vezi toată discuția)
Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)