avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vânzare înainte de partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vânzare înainte de partaj

Poate unul dintre cei doi foști soți, actualmente divorțați, să vândă celuilalt cota sa indiviză din proprietatea asupra unui teren cumpărat în timpul căsătoriei? Un notar se opune vânzării până nu se face partajul. E normal??
Buna ziua,

In conditiile in care, pana la momentul partajului - fie judiciar fie conventional - sotii detin bunuri in devalmasie (sotii nu detin o cota determinata din masa partajabila),

fostii soti nu pot vinde unul celuilalt.

Ulterior partajului, respectiv ulterior individualizarii cotei fiecaruia din bunurile comune si atribuirea acestora, se poate incheia contractul de vanzare cumparare.
Am mai solicitat aici sfaturi despre partajul prin acord și cum ar ieși mai ieftin și mi-a fost indicata ca posibila soluție tocmai aceasta, vânzarea cotei indivize către celalalt soț. :-/
Dar unui terț (descendentul unuia dintre foștii soți) pot vinde înaintea partajului? Mulțumesc!
Nu se poate vinde nu sunteti coprprietatri pe cote parti, ci in devalmasie. Puteti sa instrainati amandoi bunul imobil si apoi sa impartiti banii. Nu aveti cota indiviza, nu se poate indentifica caota dvs parte decat in urma partajului.

Puteti vinde amandoi sotii ca proprietari ai bunului , codevalmasi oricui vreti, insa separat pana la partaj nu!
Catre un tert poate fi instrainat bunul, dar in aceste conditii contractul este afectat de o conditie, respectiv ca bunul instrainat sa revina in urma partajului acelui fost sot care are calitatea de vanzator.

Problema in speta este tocmaia ceasta, ca nu este vorba despre o cota indiviza, este vorba despre o cota devalmasa.
In cazul cotei indivize dintr-un patrimoniu, se poate aplica prezumtia ca, de exemplu doua persoane detin un bun in cote indivize egale, de 1/2 fiecare.

Astfel, cei doi coproprietari pot stabili ca, de exemplu, partea dintr-un teren aflata in partea X este a lui Y iar portiunea din teren aflata in partea Z este a lui M.

In cazul proprietatii comune in devalmasie, fiecare sot are o cota parte din fiecare fractiune a patrimoniului, din fiecare bun in parte, deci o cota nu poate fi prezumata.

In aceasta situatie, sotii nu pot conveni asupra intinderii drepturilor lor asupra bunurilor comune, in modul aratat la exemplul anterior. (nu pot legal, practic, ca pot spune bunul X e al meu si tu folosesti bunul Y, este irelevant)

In speta, cota ce revine fiecarui sot se va stabili in functie de aportul fiecaruia la dobandirea INTREGII MASE PARTAJABILE, nefiind permisa raportarea la un anumit bun in sine.

De ex. nu se poate spune ca unul dintre soti a avut un aport mai mare la dobandirea masinii de spalat iar celalalt a avut un aport mai mare la dobandirea...bunului X.

Nu inteleg cum poate fi mai "ieftin" partajul prin acord in conditiile in care:
- partaj judiciar - taxa de timbru 10% din valoarea masei partajabile;
- partaj conventional - taxele notariale plus onorariul notarului (mai ieftin = depinde de notar)

Indrumarile despre care ati amintit, din cate inteleg, privesc 2 aspecte:
- incheierea partajului (conventional)
- instrainarea bunului/bunurilor atribuite prin partaj.

Nu inteleg de ce discutam despre vanzarea unei cote indivize catre celalalt sot in conditiile in care, prealabil, se face iesirea din indiviziune.
Foștii soți s-au înțeles asupra împărțirii. Ea rămâne cu terenul iar el cu niște bunuri mobile și bani. Terenul este pricipalul bun și singurul imobiliar în masa partajabilă iar ei vor să evite plata taxei de timbru de 3%. Au crezut că vânzarea de la unul la altul - acum nu mai sunt soți - rezolvă problema și nu mai fac niciodată partajul. În actualele condiții însă, cum nu pot vinde unul altuia, au de ales fie să facă partajul (la judecător, cu tranzacție, sau la notar), fie ambii să vândă împreună unui terț (descendentul fostei soții, pentru ca terenul să rămână astfel în familia ei).
Mulțumesc mult pentru clarificări!
Ultima modificare: Miercuri, 10 August 2011
Nedumeritul, utilizator

Alte discuții în legătură

Divort MOROSANUDRAGOS MOROSANUDRAGOS Va rog sa-mi comunicati care sunt modalitatiile de rezolvare pentru urmatoarea speta. Doi soti doresc sa divorteze si au impreuna un apartamet (luat cu credit ... (vezi toată discuția)
Pot vinde casa mea facind parte dintr-un teren in indiviziune fara acordul familiei celelalte? mieluu mieluu ma gindesc sa scap de terenul in indiviziune intr-un fel. vreau sa vind casa mai ieftin,chiar la tigani,numai sa nu mai stau in indiviziune. of ... (vezi toată discuția)
Tranzactii patrimoniale intre soti ContSters121575 ContSters121575 Buna seara, in ce conditii pot renunta, de buna-voie, la partea mea dintr-un teren achizitionat in timpul casatoriei. Renuntarea ar duce la o scutire a ... (vezi toată discuția)