avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vânzare înainte de partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vânzare înainte de partaj

Poate unul dintre cei doi foști soți, actualmente divorțați, să vândă celuilalt cota sa indiviză din proprietatea asupra unui teren cumpărat în timpul căsătoriei? Un notar se opune vânzării până nu se face partajul. E normal??
Puteti scrie la finele cererii de partaj urmatoarele: "Scutit de plata taxelor judiciare de timbru, conform art. 63 rap. la art. 59 din Legea nr. 192/2006."

Nu cred ca instanta va pretinde achitarea unei taxe de timbru pe care ulterior oricum o veti recupera (cel putin in cazul meu a functionat fara taxa de timbru).
Quartila a scris:

AndreiT a scris:

De ex. nu se poate spune ca unul dintre soti a avut un aport mai mare la dobandirea masinii de spalat iar celalalt a avut un aport mai mare la dobandirea...bunului X.

Ba se poate! Doar ca, trebuie si dovedit asta.

Eu inteleg ca ati extras aceasta portiune din context, nu o sa fac acum teoria generala a dreptului pe forum, ideea de baza este urmatoarea:

cand se stabileste masa partajabila si se pune problema stabilirii aportului fiecarui sot la DBOANDIREA BUNURILOR COMUNE se are in vedere INTREAGA MASA PARTAJABILA si nu bunurile individuale.

exceptie: se solicita excluderea anumitor bunuri de la masa partajabila intrucat sunt bunuri proprii, de exemplu.

ulterior, da, se vor atribui bunuri fiecarui sot/fost sot, dar stabilirea aportului sotilor se face asupra intregii mase partajabile si nu asupra bunurilor individual determinate intrucat asupra fiecarui bun detinut in devalmasie, celalat sot/fost sot, are o cota parte devalmasa.

Sper ca e clar acum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort MOROSANUDRAGOS MOROSANUDRAGOS Va rog sa-mi comunicati care sunt modalitatiile de rezolvare pentru urmatoarea speta. Doi soti doresc sa divorteze si au impreuna un apartamet (luat cu credit ... (vezi toată discuția)
Pot vinde casa mea facind parte dintr-un teren in indiviziune fara acordul familiei celelalte? mieluu mieluu ma gindesc sa scap de terenul in indiviziune intr-un fel. vreau sa vind casa mai ieftin,chiar la tigani,numai sa nu mai stau in indiviziune. of ... (vezi toată discuția)
Tranzactii patrimoniale intre soti ContSters121575 ContSters121575 Buna seara, in ce conditii pot renunta, de buna-voie, la partea mea dintr-un teren achizitionat in timpul casatoriei. Renuntarea ar duce la o scutire a ... (vezi toată discuția)