As vrea sa va expun o speta: o persoana juridica acumuleaza datorii la ANAF. Acesta, dupa bunu-i obicei, instituie sechestru asupra bunurilor persoanei juridice. Primul bun, un teren, este scos la licitatie. Dar in afara de ANAF bunul respectiv mai are un creditor ipotecar (ipoteca a fost inscrisa anterior creantei ANAF-ului) a carui creanta depaseste cu mult pretul evaluat al terenului respectiv. Creditorul ipotecar hotaraste ca singura modalitate de a-si recupera macar o parte din creanta este aceea de a adjudeca terenul si vrea sa depuna ca pret creanta cf. 512/2 CPC. ANAF refuza o astfel de modalitate spunand ca licitatia a fost organizata in cf. cu prevederile OG 92/2003 (CPF) si nu CPC. In CPF nu se face vorbire, intr-adevar, despre o astfel de modalitate. Este justa decizia ANAF de a refuza depunerea creantei ca pret din partea creditorului ipotecar?
Mie mi se pare justa, avand in vedere ca OG nr.92/2003 contine dispozitii cu caracter special, care se aplica cu prioritate fata de dispozitiile generale, prevazute de CPC.
Este de remarcat ca dispozitiile cuprinse in capitolul VIII al Codului de procedura fiscala nu fac trimitere la CPC decat cu privire la anumite situatii, de exceptie, neexistand nicio dispozitie cu caracter general care sa prevada completarea procedurii prevazute de OG nr.92/2003 cu reglementarile cuprinse in CPC, privitoare la executarea silita.