avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager

Buna ziua,
As dori un raspuns pertinent in urmatoarea speta:
In cazul unui contract de vanzare-cumparare a unui imobil, cu clauza de uzufruct viager in favoarea unei terte persoane, exista posibilitatea legala ca nudul proprietar sa ceara - din diverse motive - si sa obtina pe cale judiciara anularea dreptului de folosinta al uzufructuarului? Daca "da", ce motive legale ar putea fi invocate? Are vreo relevanta ca, in baza unui mandat general dat de nudul proprietar, uzufructuarul a facut investitii care au crescut valoarea imobilului?
Cu multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: marypopp , utilizator 12:23, 10 August 2011
nu se poate. Prin acel contract de vanzare cumparare vanzatorul a transmis unei persoane nuda proprietate iar alteia uzufructul viager, care se stinge la moartea uzufructuarului.

Chiar daca a facut imbunatatiri imobilului, uzufructuarul nu are dreptul de a cere despagubiri pt acestea.
Uzugructul este un dezmembramant al dr de proprietate, este un drept real, opozabil tertilor cat si nudului proprietar, este un drept temporara, cel mai tarziu el se stinge la moartea uzufructuarului.
Multumesc! Nu se pune problema de a cere despagubiri pentru imbunatatirile facute. Intrebarea mea viza, ca sa zic asa, interesul uzufructuarului, care se teme ca, in conditii necunoscute lui, ar putea pierde dreptul de folosinta si, o data cu acesta, si investitiile facute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de v-c cu uzufruct viager ionclaudiu ionclaudiu In contract se stipuleaza ca uzufructul este pe tot apartamentul pe durata vietii celor doi vanzatori fara alte clauze de intretinere. Ce obligatii are in ... (vezi toată discuția)
Am o problema majora ememe ememe am un apartament care e al mamei dar avem drept viager si eu si fosta sotie(sunt divortat).casa , la 18 ani,va fi al copilului dar fosta sotie nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Uzulfruct viager nenea toto nenea toto Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea ... (vezi toată discuția)