avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conditionare vanzare apartament de acordul asociatiei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conditionare vanzare apartament de acordul asociatiei de proprietari?

Buna seara,
As vrea sa va rog sa imi spuneti daca exista vreo dispozitie legala conform careia vanzarea unui apartament proprietate personala este conditionata de acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari. Mentionez ca toate cheltuielile de intretinere sau de alt tip aferente apartamentului sint platite. Exista, insa, un diferend intre mine si vecinii mei, care s-ar putea materializa intr-un posibil refuz al acordului, daca acesta ar fi necesar.
Mai concret, inainte de a cumpara apartamentul (an 1998), fostii proprietari au lasat o suma mare restanta la cheltuielile de intretinere, care n-a putut fi recuperata nici in urma demersurilor legale efectuate (hotarare judecatoreasca, interventie executor judecatoresc etc.). In consecinta, vecinii mei s-au gandit ca m-ar putea santaja pe mine, nedandu-mi acordul sa-mi instalez centrala termica pana cand nu platesc datoriile fostilor proprietari!!!
Desi au realizat ca e ilegal ce fac, presupun, insa, ca ar proceda in acelasi fel si daca as avea nevoie de acordul asociatiei de proprietari pentru vanzarea apartamentului.
Va multumesc,
Vasilie
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:26, 21 August 2008
Nu va conditioneaza nimeni, dar.....aveti probleme.
Notarul o sa va ceara adeverinta de la asociatie precum ca nu aveti datorii. Asociatia nu va elibereaza adeverinta pana cand nu platiti datoriile. Sau va elibereaza adeverinta in care consemneaza suma restanta, situatie in care cel care cumpara de la dv poate sa preia datoria prin actul notarial de vanzare-cumparare. Daca vrea sa mai cumpere la pretul stabilit sau scadeti pretul cu valoarea datoriei.
Mai sunt si alte solutii ca de exemplu prescrierea datoriei obtinuta in instanta dar dureaza.
La instalarea unei centrale termice in apartament aveti nevoie de acordul vecinilor direct afectati. Faptul ca dvs. sunteti conditionat de plata acestei restante a vechilor proprietari nu este normal. Daca doriti sa instrainati imobilul nu aveti nevoie de acordul asociatiei de proprietari, ci doar de o adeverinta care sa ateste imprejurarea ca aveti achitate datoriile la zi.
O cale amiabila de rezolvare a problemei chiar nu exista?
Domnule Adrian Tot, va multumesc pentru raspuns. Numai ca, probabil nu m-am facut bine inteles, datoria nu este a mea, ci a fostilor proprietari si ea dateaza de 10 ani (la cheltuielile restante s-au adaugat acum penalitatile). Impotriva fostilor proprietari a existat o hotatarare judecatoreasca cu titlu executoriu, care insa, nu s+a materializat in plata datoriilor.
Prescrierea datoriei obtinute ce ar presupune concret?
Va multumesc inca o data. Cu respect,
Vasile Soporan
Stimata Doamna Avocat Eva Carbunaru,
Conform ultimelor cerinte ale regiei autonome de termoficare, alaturi de acordul vecinilor din condominu este nevoie si de un extras din hotararea adunarii generale a asociatiei, semnat si stampilat in original de presedintele asociatiei.
Bineinteles ca nu este normal sa fiu conditionat de platirea unor restante care nu sint ale mele. Vecinii mei stiu asta. Ca atare, obstructionarea mea nu este ilegala, atata timp cat nu exista un motiv legal al refuzului? Sta in drepturile asociatiei sa refuze oricand, pentru ca asa vrea, un asemene drept?
Va multumesc din nou.
Cu stima, Vasile Soporan
vasilie a scris:

inainte de a cumpara apartamentul (an 1998), fostii proprietari au lasat o suma mare restanta la cheltuielile de intretinere

Am citat ca sa putem intelege mai bine. Dar cand ati cumparat s-a prevazut in contractul de vanzare - cumparare ca apartamentul este grevat de datorii? A avut adeverinta de la asociatie ca are sau nu datorii? Exista un document scris ca ei se obliga la plata datoriilor sau le preluati dv? Cunosc un caz in care cumparatorul a primit la vanzarea unui apartament doar 10 mii de euro din cei 60 de mii valoarea apartamentului pentru ca 50 de mii erau datorii. Noul proprietar a achitat de mana cu vechiul proprietar toate datoriile iar la asociatie unde avea 300 mil lei vechi noul proprietar a achitat jumatate din suma si a gasit intelegere la comitet si presedinte si au incheiat un act autentificat prin notariat prin care s-a angajat la plata sumei restante in timp de un an.
Referitor la prescriere poate nu e prea cinstit sa apelam la aceasta modalitate de stingere a datoriilor. Dar apelati la un avocat si poate va ajuta sa obtineti o hotarara in instanta pentru prescrierea (anularea dreptului asociatiei de a mai cere acesti bani) daca datoria este mai mare de 3 ani, in anumite conditii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restantele la asociatie ale fostului proprietar bumbu bumbu Buna ziua , am si eu o intrebare la dvs, daca ma puteti ajuta . In luna decembrie 2012 am achizitionat un apartament , in momentul semnarii contractului de ... (vezi toată discuția)
De la cine recupereaza asociatia restantele nedeclarate ale fostului proprietar Andreadina Andreadina Buna seara, In urma cu cativa ani am cumparat un apartament ce nu figura cu restante la asociatia de proprietari, in acest sens a fost eliberata si ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de intretinere sutica sutica Buna ziua. Am cumparat o garsoniera. Contractul de vanzare-cumparare s-a incheiat la data de 28 august a.c., eu intrand in posesia garsonierei la data de 01 ... (vezi toată discuția)