avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mi se solicita demisie neaprobata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mi se solicita demisie neaprobata

Buna ziua,
Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Lucrez ca medic veterinar la un cabinet particular, de la data de 01.01.2009. Mentionez ca am fost angajat in primul an de la terminarea facultatii.
In data de 24.05.2011, am participat la un concurs organizat de radio Kiss Fm, ce avea ca premiu o vacanta. Pentru concurs a fost nevoie sa trimit un text hazliu, iar eu am scris astfel: "Am ghinionul de a fi medic veterinar chiar in mijlocul erei caninozoice a maidanezilor. Nici nu stiti cat de greu va scriu acum, caci nu prea mi-au mai ramas multe degete intregi de printre coltii fiarelor.
Cu gandul la concediu, ma tot uit la telefonul meu vechi, care are par de matza pana si sub display, asteptand o scapare. Tare as vrea sa pot face o baie in mare, poate mai scap si eu de puricii astia.
Dar nu stiu cand voi reusi sa fac asta, caci sefa mea e un fel de Cruela in 1001 Dalmatiei."
Patronii s-au simtit lezati de aceasta scrisoare si mi-au inaintat o convocare, care suna astfel: "In temeiul dispozitiior art. 267 al.(2) din codul muncii si a referatului inaintat de conducerea societatii sunteti convocat la punctul de lucru in data de 02.08.2011 ora 14.00 pentru a va formula apararile si motivatiile pe care le considerati necesare in legatura cu scrisoarea trimisa la radio Kiss Fm in data de 24.05.2011. Conform art. 267 al.(3) din Codul Muncii, neprezentarea la convocarea facuta da dreptul societatii sa dispuna sanctionarea dumneavoastra fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile."
La aceasta convocare am raspuns printr-un document scris, in care m-am aparat, subliniind faptul ca nu am mentionat nume de institutii sau persoane iar textul a fost pura fictiune.
Ulterior am primit urmatoarele doua instiintari:
1. "Va facem cunoscut ca, urmare a referatului inaintat de conducerea societatii s-a hotarat sanctionarea dvs. cu "Avertisment scris" conf. art. 264 lit."a" din Codul Muncii. Va faceti vinovat ca faptul ca ati scris o scrisoare la radio Kiss Fm in data de 24.05.2011 prin care ati facut unele afirmatii ce au lezat imaginea unitatii."
2. "Va facem cunoscut ca, la prima abatere pe care o veti mai savarsi, veti pleca imediat din unitate prin demisie neaprobata de conducerea societatii."
La cea de-a doua instiintare, patronul imi solicita semnatura.
Ce ma sfatuiti sa fac in aceasta situatie? Cum ar trebui sa actionez ulterior?
Va multumesc frumos pentru ajutor!
Da, am castigat premiul, dar cu pretul acestor probleme, pe care sper sa le mai pot rezolva.
georgiana23 a scris:

Avertismentul scris de sanctionare are data de 05.08.2011.
Problema este ca eu am semnat pe acest document, ca am luat la cunostiinta.
Mai pot face contestatia?
Daca da, unde trebuie adresata? Tot persoanei de la ITM, care mi-a adus si celelalte acte?
Multumesc foarte mult!

Contestatia se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliul ... termenul este de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de sanctionare ... daca pe data de 05.08.2011 vi s-a comunicat decizia de sanctionare , atunci ultima zi de depunere a contestatiei este 05.09.2011.
@deab
Imi cer scuze daca s-a simtit cineva lezat de textul privind fata/baiatul de la resurse umane insa din pacate acesta este adevarul. In Romania inca exista neprofesionalism, ceea ce in tarile din vest nu mai exista. Prin neprofesionisti inteleg o persoana care nu are o anumita specializare/profesie. In concret daca nu ai o anumita specializare nu ar fi bine sa te ocupi de acel lucru. In vest fiecare profesionist face strict munca lui si nu isi da cu parerea si in alte domenii.

Codul Muncii este o lege. Legea se interpreteaza de juristi, pentru ca asta este profesia lor, de aia facem o facultate in care timp de 4 ani invatam drept. Daca dreptul muncii ar trebui facut de HR atunci s-ar duce ei in instanta si nu noi.

Rolul HR-ului este altul: recurutare, tehnici de management al resurselor umane, training, etc. Eu una nu mi-as permite sa dau sfaturi sau sa ma implic in probleme ce tin strict de HR pentru ca nu am specializarea si cunostiintele necesare.

Stiu ca in Romania toata lumea stie drept si politica, dar dreptul muncii nu e chiar asa o joaca. Ma rog in final fiecare angajator isi asuma propriile riscuri si daca vrea ca o persoana care nu este specializata intr-un anumit domeniu sa faca documente care apoi produc efecte juridice ce-l obligă pe angajator sa acorde despagubiri ca in cazul de fata - traiasca HR-ul!

@ georgiana 23
Faptul ca ati semnat de luare la cunostinta nu produce efecte juridice cu privire la dreptul Dvs. de a face contestatie la decizia de sanctionare cu avertisment. Astfel in termen de 30 de zile calendaristice calculate de la data de 05.08.2011, cand ati semnat de luare la cunostinta, aveti dreptul de a face contestatie la decizia de sanctionare.

Contestatia se depune inauntrul termenului de 30 de zile la Tribunalul in a carui circumscriptie aveti domiciliul din buletin.

Ca un pont care sa va ajute - puteti verifica daca angajatorul a inclus in decizia de sanctionare toate elementele prevazute de art. 252 alin (2) din Codul Muncii republicat, daca lipseste chiar si unul dintre aceste elemente decizia este nula.
Teodora_Stoian a scris:

.... l

Contestatia se depune inauntrul termenului de 30 de zile la Tribunalul in a carui circumscriptie aveti domiciliul din buletin.
.....

Contestatia se poate depune si la Tribunalul in a acrui raza isi are resedints nu numai la Tribunalul in a a carui raza isi are domiciliul
Ei,asa se explica faptul ca doamna a aflat numele dvs,in momentul in care s-a comunicat numele castigatorului,patroana nu numai ca asculta kiss fm,dar s-a si "sesizat" ca despre dumneaei este vorba. Ar fi trebuit sa trateze totul ca pe o gluma,acum chiar ca o sa stie mai multa lume ca ea e "Cruela"!

Alte discuții în legătură

Incheiere contract de munca cu art.61 lit.a fanana82 fanana82 in data de 13 08 09 am depus demisia la firma care lucram pe motivul ca nu imi primisem salarul pe luna din iulie si imi gasisem de lucru in alta parte.Ei mau ... (vezi toată discuția)
Anulare concediere adriana.chiritescu adriana.chiritescu Crede-ti ca instanta v-a anula o decizie de concediere daca situatia se prezinta astfel: - nota de constatare pe 14.07.2008 semnata de directorul ... (vezi toată discuția)