avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunuri inainte de casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunuri inainte de casatorie

Buna ziua,

As avea si eu o intrebare: viitorul meu sot si cu mine am cumparat o casa + teren. Pe contractele de vanzare-cumparare apare doar el desi lucram ambii in strainatate. Terenul este deja intabulat pe viitorul meu sot. Urmeaza sa intabulam casa+teren. Problema este ca in acest moment noi nu suntem casatoriti, iar casa va fi intabulata doar pe el. As vrea sa stiu daca, dupa casatorie, eu voi primi drepturi egale cu el asupra acestui imobil? am auzit ca dupa 5 ani de zile, toate bunurile se considera bunuri comune? Este adevarat?
Daca ma puteti lamuri, va rog.
Dar cum ramane cu bunurile proprii in cazul predecesului sotului proprietar, sotul supravietuitor le va mosteni, alaturi de ceilalti mostenitori? Cu ce drept?
Daca apucati sa va casatoriti cu viitorul sot si, la scurt timp, acesta decedeaza, acest imobil cumparat anterior incheierii casatoriei, dar cu contributie comuna, care are calitatea unui bun propriu al sotului dv., va intra in masa succesorala lasata de defunct in care vor intra si alte bunuri proprii si cota ce-i revenea din bunurile comune dobandite in timpul casatoriei cu dv., urmand sa se imparta intre mostenitorii defunctului, respectiv sotia supravietuitoare (daca la data decesului mai erati casatoriti!) si descendentii defunctului, iar in lipsa celelalte rude ale defunctului.
Dreptul in baza caruia se va imparti mostenitorilor defunctului acest bun propriu aflat in patrimoniul defunctului la data decesului sau, este un drept de mostenire.
Parerea mea este ca ar trebui sa reglementati situatia imobilului dobandit cu contributie comuna de viitorii soti, pentru ca altfel, sotul dv. va putea sa instraineze acest bun in timpul vietii oricui doreste, fara acordul dv. sau pentru cauza de moarte, printr-un testament, sa-l lase cui doreste...;)
Find bun dobandit dinaintea casatoriei , indiferent de scurgerea unui termen de 5 ani de zile , sau a unui termen mai mare , acesta tot propriu ramane (art 31 Cod Fam)

Insa contributia dvs la plata pretului poate fi dovedita prin orice mijloc de proba.

(exista un drept de creanta in acest sens.)

Daca va veti casatori , acest bun propriu , printr-o conventie , va putea face parte din comunitatea matrimoniala de bunuri ( bunuri proprietate comuna in devalmasie ale celor doi soti , insa cota parte din dreptul de proprietate nu e individualizata).

Daca nu va veti casatori , exista posibilitatea de a deveni copoartas al acestui bun , adresandu-va notarului public.
tata1234 a scris:
Daca ma puteti lamuri, va rog.
Dar cum ramane cu bunurile proprii in cazul predecesului sotului proprietar, sotul supravietuitor le va mosteni, alaturi de ceilalti mostenitori? Cu ce drept?

Da, va mosteni alaturi de ceilalti mostenitori. Sotul supravietuitor nu inlatura de la mostenire nicio clasa de mostenitori, asa incat va veni la mostenire in concurs cu clasa reglementata de lege. De exemplu, daca defunctul are descendenti, atunci sotul va mosteni in concurs cu acestia.

Legea care reglementeaza drepturile succesorale ale sotului supravietuitor este legea nr. 319/1944 pentru dreptul de moştenire al soţului supravieţuitor.
Buna ziua,
Am si eu o intrebare,vreau sa ma casatoresc,viitorul meu sot detine o proprietate si are datorii la banca de 300de euro lunar,el are un salriu de 1500ron asadar traim din salariul meu,intrebarea mea este ce drepturi o sa am eu in urma acestei casatorii?
Multumesc!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Mai 2009
elena matei, utilizator

Alte discuții în legătură

Bunuri dobandite inainte de casatorie DanielaMol DanielaMol Buna ziua, Urmeaza sa ma casatoresc in scurt timp si as dori sa ma ajutati cu unele lamuriri. Sunt proprietarea unui imobil si unor terenuri. 1. Dupa ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala - in caz de deces al unui sot (ambii soti cu copii din casatorii anterioare) AlinaIoanaMihut AlinaIoanaMihut Buna ziua! Mama mea (vaduva) urmeaza sa se casatoreasca cu un barbat divortat care are 4 copii. Cei doi viitori soti doresc sa semneze un conventie ... (vezi toată discuția)
Succesiune PARFUMATA PARFUMATA IN CAZUL DECESULUI UNUIA DINTRE PARINTI , CELALAT PARINTE POATE INSTRAINA IN VREUN FEL IMOBILUL DACA NOI COPIII ( 2 ) NU SUNTEM DEACORD ? NU AVEM FACUTE ACTELE ... (vezi toată discuția)