avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare -cumparare in situatia celor casatoriti..
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare -cumparare in situatia celor casatoriti..

Mama si matusa mea sunt mostenitoarele unui teren. Ambele sunt de acord ca acest teren sa intre in posesia mea. Mentionez faptul ca sunt casatorita si doresc sa devina bunul meu nu si al sotului, nu mai am frati, iar matusa mea are o fiica. Care este cea mai simpla si irevocabila metoda ?
Actul de vanzare cumparare poate avea o clauza prin care sa se mentioneze ca este doar bunul meu nu si al sotului?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 19:16, 20 August 2008
Bunurile dobandite in timpul casatoriei devin proprietatea comuna a sotilor; nu puteti insera o clauza in contractul de vanzare-cumparare care sa specifice ca acest teren devine bun propriu, intrucat aceasta clauza ar fi nula. Insa se poate incheia un contract de donatie, prin care mama si matusa dvs va doneaza numai dvs bunul. Insa in cazul in care donatoarele mai au mostenitori exista riscul revocariii donatiei ulterior decesului acestora (in cazul in care se depaseste cotitatea disponibila)
multumesc pentru informatie.
S-ar putea atunci ca matusa sa ii vanda surorii partea ei de mostenire, iar mama sa imi faca mie donatie. Asa nu ar mai nicio problema. Imi puteti spune ce riscuri sau restrictii pot aparea din cauza donatiei ? terenul se poate instraina daca a fost obtinut prin donatie, se poate ipoteca, se poate construi pe el ?
Veti putea sa faceti ceea ce doriti cu terenul pe care il veti primi pirn donatie: sa-l vindeti, ipotecati sau sa construiti un imobil, in calitate de unic proprietar.
cristina.catanoiu a scris:
Insa in cazul in care donatoarele mai au mostenitori exista riscul revocariii donatiei ulterior decesului acestora (in cazul in care se depaseste cotitatea disponibila)

Daca se depaseste cotitatea disponibila nu se revoca donatia, ci se aplica reductiunea liberalitatilor excesive. Veti ramane cu bunul, dar e posibil sa aveti de dat niste bani mostenitorilor carora le-a fost incalcata cota minima prevazuta de lege din mostenire.
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2008
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu inteleg in totalitate donatia cu scutire de raport Florin-V Florin-V Nu inteleg in totalitate conceptul de donatie cu scutire de raport. Stiu, sunt multe surse pe internet care explica acest lucru, dar totusi imi scapa ceva cand ... (vezi toată discuția)
Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)
Cat este de valabil testamentul? margaretadonnola margaretadonnola mama a mostenit casa parinteasca si vrea sa faca testament sa-mi lase casa mie,(mai am un frate)vreau sa stiu cum poate sa faca sa-mi lase mie tot dar sa poata ... (vezi toată discuția)