avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nu inteleg in totalitate donatia cu scutire de raport
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nu inteleg in totalitate donatia cu scutire de raport

Nu inteleg in totalitate conceptul de donatie cu scutire de raport. Stiu, sunt multe surse pe internet care explica acest lucru, dar totusi imi scapa ceva cand ajung la partea care se refera la atingerea rezervei succesorale. As ruga pe cineva sa imi explice "babeste" pe exemplul de mai jos.

Se da o familie formata din doi soti - S1, S2 - si doi copii - C1, C2. S1 si S2 au in proprietate un teren, un apartament si o casa la tara. La un moment dat, doneaza cu scutire de raport terenul lui C1. Dupa decesul lui S1, cand se face succesiunea, S2, C1 si C2, vor imparti apartamentul si casa la tara in acest fel: S2, 1/2 + 1/3; C1, 1/3; C2, 1/3?

Adica, C1 este favorizat in raport cu S2 si C2, pentru ca a primit anterior drept donatie terenul. In acest caz se considera ca s-a atins rezerva succesorala a lui S2 si C2 si se readuce terenul in discutie? Daca da, in ce situatie nu s-ar intampla acest lucru?
Ultima modificare: Duminică, 2 Octombrie 2016
Florin-V, utilizator
Cel mai recent răspuns: cris.Lebada , utilizator 13:10, 1 Ianuarie 2018
Evident, C1 este favorizat prin scutirea de raport, donatia avand un caracter definitiv si daca este excesiva, va fi supusa numai reductiunii ( in raport cu cotitatea disponibila, respectiv cu rezerva succesorala a celorlalti mostenitori ). Ce inseamna asta, mai precis ?!

Daca C1, accepta mostenirea si liberalitatea nu este supusa raportului, ea (terenul)se va imputa cu intaietate asupra cotitatii disponibile, cu consecinta micsorarii sau chiar epuizarii ei.

Acum. Daca liberalitatea (terenul) depaseste cotitatea disponibila, diferenta se imputa asupra cotei de rezerva succesorala la care are dreptul C1.
Daca insa, liberalitatea (terenul) depaseste si rezerva lui C1, atunci va fi supusa reductiunii, pe temeiul art.1099(2).

In concluzie - pe langa cele expuse mai sus - este necesar sa cunoastem valoarea bunurilor: teren, apartament, casa, iar ulterior se pot face si calculele.
Buna ziua,puteți să mă ajutați cu un caz autentic?
Doi soți cumpăra cu banii obținuți de la nunta lor o garsoniera cu scopul de a o inchiria pane ce unicul copil al lor va crește și îi va reveni lui. Insa inevitabilul nefericit s.a produs! Soțul cere divorțul după 18 ani de casnicie când, copilul deja împlinește 18 ani.Sotia constată în urma verificării actelor că: sa produs o donație deghizata.Tatal copilului și socrul soției au cumpărat garsoniera astfel:PRIMUL act de vânzare cumpărare este jumătate soțul, jumătate socrul stipulând ca, socrul e și ,,procurator de fonduri" deși au cumpărat.o in mod egal.Apoi socrul îi face donație soțului jumătatea cumpărată de el( socrul), fara a stipula cu,,scutire de raport". Întrebarea mea este : credeți că pot obține ceva din aceasta garsoniera?
Pot obține sfertul din jumătatea cumpărată de soțul meu?
Mulțumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul liberalităților excesive pentru un contract de donație Alex_100 Alex_100 Vă rog să-mi confirmați dacă calculul de mai jos este corect. Să presupunem că un defunct deținea un apartament în valoare de 80.000 EUR, o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare sau donatie remi123 remi123 Buna ziua. Am o problema in ceea ce priveste un bun imobil(apartament). Parintii mei sunt pe cale de a divorta, iar in urma discutiilor au convenit sa imi ... (vezi toată discuția)