avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire de la bunic catre nepoti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire de la bunic catre nepoti

Buna ziua,recent am descoperit ca detin un testament din partea bunicului prin care imi lasa intreaga sa avere dupa moartea sa,incheiat in 1987 ,pe cand eu aveam varsta de 3 ani.
De atunci pana in prezent s-au intamplat urmatoarele:
Partintii au divortat ,eu am fost data in grija mamei,bunicul testatar fiind tatal tatalui meu.Intre timp tatal s-a recasatorit si are un alt copil.Bunicul s-a stins din viata in anul 2000,timp in care i-am fost alaturi si el m-a ingrijit ,crescut si educat locuind impreuna iar parintii mei separat cu familiile lor.
In timpul vietii si pana la moartea sa mi-a spus atat mie cat si cunoscutilor sai de acest testament si de dorinta sa de a-l mosteni intotalitate.
Dupa moartea sa ,eu avand inca o varsta frageda nu am stiut cum sa folosesc acest testament si m-am lasat dusa in eroare de cuvintele tatalui precam ca apartamentul bunicului in care am locuit impreuna cu acesta imi va reveni mie in totalitate sau in cota de1/2 impartindu-l cu fratele meu mai mic rezultat din a 2-a casatorie a tatalui.
Bine inteles ca acest lucru nu s-a intamplat ,tatal meu folosindu-l pana in prezent(inchiriere) desi el locuieste impreuna cu sotia sa intr-o alta locuinta iar eu ma vad obligata de a sta in chiri la diferite persoane.
Intrebarea este:daca acest testament este inca valabil,cum pot intra in drepturi si ce cota ar putea sa-mi revina.
Cel mai recent răspuns: Morgan le Fay , utilizator 18:24, 15 August 2011
Ati acceptat mostenirea in termen de 6 luni de la decesul bunicului?
Tatal dvs. a acceptat succesiunea in termenul legal?
Ati dezbatut sucesiunea?
Testamentul este autentic facut la notar sau olograf?

Testamentul facut de catre bunic in favoarea dvs incalca rezerva succesorala a tatalui dvs. si el poate cere reducerea libertatilor excesive pana la 1/2 din mostenire.



Teoretic daca nu sunt alte impedimente( de ex. nedemnitatea tatalui) si daca nu s-a dezbatut succesiunea dupa bunic ar trebui sa o faceti, altfel intervine prescriptia Dupa ce se va calcula cat revine mostenitorilor rezervatari si alte sarcini ale succesiunii,restul va revine dvs. Nu am detalii ( sotie supravietuitoare, alti copii ai bunicului daca testamentul respecta conditiile de valabilitate, etc) nu pot da amanunte. Oricum, daca tatal il foloseste de 11 ani, pot apare si alte pretentii. Consultati un avocat.
Din cate stiu nu s-a efectuat succesiunea si apartamentul este inca pe numele bunicului.
Testamentul este autentic.
Bunicul a divortat si fosta sotie a renuntat la eventualele drepturi dupa moartea sa in scris.(nu detin acest act si nici contractul apartamentului,acte pe care le-a luat tatal).Bunicul a avut un singur fiu respectiv tatal meu,care la randul sau mai are un fiu din a 2-a casatorie.
Mergeti la primarie si solicitati eliberarea unui duplicat dupa certificatul de deces si eliberearea Anexei 24.

Dup ce le aveti pe cele 2 mergeti la un notar din localitatea de domiciliu al bunicului si dezbateti succesiunea.

Daca tatal va solicita reductiunea libertatilor excesive notarul va va trimite la judecatorie unde se va realiza dezbatere si in final ar trebuii sa primiti 1/2 din casa. Dupa decesul tatalui veti primi si din partea lui 1/2 si veti avea 3/4 din casa iar fratele vitreg 1/4.
Cu singura mentiune ca, daca la data decesului tatalui exista sotia supravietuitoare a acestuia, cotele de mai sus se schimba.

Si inca o mentiune cu referire la un post de mai sus - rezerva succesorala e jumatate din cat i se cuvine respectivului mostenitor rezervatar conform regulilor mostenirii legale.
Doar in cazul de fata, avand in vedere ca tatal e singurul mostenitor legal, rezerva lui e de jumatate din mostenire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testamentul autentic vcotofana vcotofana Buna ziua! Sunt posesorul unui testament autentic intocmit de sotul mamei mele pentru mine, fiul vitreg al decedatului. Sotul mamei mele, de buna voie mi-a ... (vezi toată discuția)
Testament Vlad2013 Vlad2013 O persoana,de 83 de ani, care are copii, face testament,pentru toate bunurile mobile si imobile, unuia dintre mostenitori,iar in testament sunt trecuti-ca fii ... (vezi toată discuția)
Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul Qubik Qubik Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic ... (vezi toată discuția)