Intrebare: o hotarare definitiva si irevocabila pronuntata in cadrul unui proces inceput in cadrul actualului cod de procedura civila va putea fi atacata in baza unor prevederi ale noului cod de procedura civila?
Categoric NU. Iar atata timp cat noul Cod de procedura civila nu are stabilita data de intrare in vigoare... cu atat mai putin. Pentru ca mai pot sa apara modificari. Dar chiar daca regulile de procedura sunt de stricta aplicabilitate, legea nu retroactiveaza.
Cazul la care fac referire este al unei prietene cu un copil in varsta de 2 ani, provenit din afara casatoriei. Prietena in cauza este necasatorita, tatal recunoscut al copilului este casatorit. In momentul de fata acesta a obtinut prin ordonanta prezidentiala drepturi de vizitare. In acest moment este in derulare procesul pentru stabilirea custodiei, proces deschis de catre mama, care cere custodie unilaterala. In conditiile acordarii acesteia, sa inteleg ca hotararea nu va putea fi atacata.
Deasemenea, care sunt optiunile reducerii/eliminarii drepturilor de vizita ale tatalui, in conditiile in care acesta are in permanenta un comportament injurios si agresiv?
Hotararea va putea fi atacata, fara niciun dubiu, insa informatii utile se vor gasi in legea de punere in aplicare, care in mod obligatoriu va contine dispozitii tranzitorii in legatura cu modul in care se va aplica noul cod de procedura civila la situatiile nascute inainte de intrarea sa in vigoare.
In ceea ce priveste ultima intrebare, mama va trebui sa dovedeasca in instanta comportamentul tatalui, putand fi folosite orice mijloace de proba. Va fi o ancheta sociala cu siguranta, insa ar fi bine sa completeze probatoriul cu martori (relevanti), cu inregistrari audio si video (daca poate), poze, etc.
Ideea este sa dovedeasca judecatorului comportamentul tatalui si faptul ca nu este in interesul copilului ca acesta sa fie lasat singur cu copilul (are asemenea iesiri si de fata cu altii sau doar cand e singur?).
Ar fi bine sa se sfatuiasca si cu un avocat.
Si nu in ultimul rand, hotararile de acest fel nu au autoritate de lucru judecat. In ipoteza nefericita in care ar pierde procesul, poate sa introduca imediat si ea o actiune in justitie in acest sens si poate va avea castig de cauza, cu conditia sa aiba probe solide. Si cel mai bine ar fi sa inceapa sa si le preconstituie....
Bafta !
Indredintare minor
aaelena
Am introdus actiune de divort in luna iunie anul acesta. Am primit termen de judecata in noiembrie. Se va judeca dupa codul care era in vigoare la momentul ... (vezi toată discuția)
Noul cod civil
moivio
Buna ziua ! Am si eu o intrebare legata de noul cod civil. Am divortat anul acesta in luna martie , tutela copiilor revenindu - mi . In luna iulie am plecat in ... (vezi toată discuția)