Buna ziua,
La compania la care lucrez s-au inceput concedieri in felul urmator: te suna departamentul de HR si stabileste cu tine o intalnire, de obicei a doua zi cand primesti o decizie care suna cam asa:
Decizie
art. 1. D-lui.........avand functia....., CNP......, ii inceteaza CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, ca urmare a concedierii individuale
art. 2. Motivele de fapt ale concedierii sunt urmatoarele:
La nivelui SC...................SA, a avut loc, conform notei mentionate in preambul, desfiintarea postului de .............., desfiintare determinata de:
- intarirea concurentei pe piata relevanta si modificare accelerata a conditiilor economice
- nevoia de reorganizare a Societatii prin cresterea disciplinei operationale a personalului si cresterea eficienteu muncii depuse de angajati;
- intarirea pozitiei financiare a Societatii prin diminuarea costurilor cu personalul
art. 3. De la data de 11.08.2011 pentru angajatul..............................., nu s-a indentificat o alta pozitie in companie, in conformitate cu pregatirea sa
art. 4. NU exista alte posturi disponibile in companie la aceasta data
art. 5. Prin urmare contractul de munca al d-lui.....................inceteaza la initiativa angajatorului de la data de 14.09.2011
art. 6. Temeiul de drept al concedierii il constituie artt. 65 din legea 53/2001 - COdul muncii cu modificarile si completarile ulterioare
art. 7. Salariatul beneficiaza de un termen de preaviz de 20 de zile lucratoare, care incepe sa curga de la data comunicarii prezentei decizii. La expirarea termenului de preaviz, respectiv 14.09.2011, inceteaza CIM al salariatului
art. 8. 1. Dep. de resurse umane va aduce la indeplinire prevederile prezentei decizii
2. Prezenta decizie isi produce efectele de la data comunicarii sale.
art. 9. Prezenta decizie poate fi contestata la TRibunalui Bucuresti, in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Reprezentant legal Angajatil
Semnatura Mi-a fost comunicat un exemplar
Stampila semnatura/nume in clar
As vrea sa stiu care sunt toate drepturile unui angajat in cazul in care este pus in fata unui astfel de document. Din cate stiu eu in contractul colectiv de munca la nivel de tara este mentionat la cap 6, art 78 alin 1 si 2 urmatoarele:
ART.78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariul lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand încetarea contractului individual de muncă a intervenit ca urmare unor motive ce nu ţin de persoana salariatului.
Mentionez ca Societatea in cauza nu are un CCM adoptat la nivel de societate si deci se aplica cel la nivel national. Daca aceste drepturi nu sunt mentionate in decizie singura solutie ramane contestarea ei in instanta?
Multumesc anticipat pentru ajutorul dvs.
Numai bine,