avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie militara urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie militara urmas

Buna ziua,
Tatal meu a fost cadru militar, pensionar, si a decedat in 2006. Mama mea implineste in aceasta luna 55 ani, a lucrat pana acum, si vrea sa iasa la pensie. Mentionez ca are vechimea necesara pentru a iesi la pensie. Doresc sa va intreb daca poate alege intre pensia ei si pensie de urmas, in functie de cat de mare este? Si cum poate face acest lucru? Mai precis, de unde stie care va fi pensia ei normala, si care ar fi cea de urmas?; Daca cea de urmas este mai mare, o poate alege pe aceasta din urma?; Cum poate face acest lucru?
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:09, 12 August 2011
1. Daca mama dvs. este nascuta in august 1956 atunci varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 6 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 6 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Asadar in februarie 2017 indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta.
3. Atunci va face o cerere de pensionare (plus celelalte acte necesare). In cerere va specifica cum ca opteaza pentru cea mai mare dintre pensii Pensia personala sau pensia de urmas).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi platit cas retroactiv? Cati26 Cati26 Buna seara, Mama are 56 ani, 27 ani 9 luni si 29 zile de munca, a lucrat pana in 06.02.2010. Poate plati din urma cotizatia pentru pensie si sa iasa la ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata simona poiana simona poiana Mama mea are 25 de ani in grupa a 2-a de munca (1975-2000) si are varta de 54 de ani (17 februarie 1956) vrea sa stie in ce conditii poate sa iasa la pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partial SerbanGabi SerbanGabi Buna ziua! Am o intrebare in ceea ce priveste pensia anticipata. Mama mea este nascuta in 9 aprilie 1956 si a inceput activitatea de munca in 1 ... (vezi toată discuția)