Doresc sa stiu daca asociatul unic al unui SRL, care este si administrator prin actul constitutiv,
poate sa incheie un contract de administrare(poate are alta denumire?)cu acelasi SRL,
prin care sa primeasca o indemnizatie de administrator?
Daca se poate,unde anume trebuie inregistrat? ce taxe si impozite se platesc?
Multumesc
Art. 196(1). - (1) In cazul societatilor cu raspundere limitata cu asociat unic, acesta va exercita atributiile adunarii generale a asociatilor societatii.
(2) Asociatul unic va consemna de indata, in scris, orice decizie adoptata in conformitate cu alin. (1). (3) Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este.
Se poate incheia asadar contract individual de munca - de regula functia este de manager, cu inregistrare la ITM si plata impozitului si contributiior aferente unui contract de munca reglementate de dispozitiile legale pentru angajator si angajat.
Prin Ordinul 170/2008 MMFES in clasificatia ocupatiilor din Romania a fost introdusa si functia de administrator societate comerciala -cu studii superioare.
Din cate stiu eu asociatul unic care indeplineste si functia de administrator nu poate avea C.M. cu societatea.
Cu privie la acest fapt va recomand sa incheiati un contract de mandat copiind dispozitiile legi referitoare la administratorii din Societatile pe Actiuni.
In perioada decembrie 2006 – iunie 2007, articolul 196^1 a avut alta formulare, dupa cum urmeaza: „Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este, cu exceptia cazului in care are calitatea de administrator unic sau de membru al consiliului de administratie”.
Modificarea la forma actuala s-a efectuat prin OUG 82/2007,astfel incat articolul mentionat nu mai face aceasta distinctie cu privire la incompatibilitatea calitatii de salariat al srl cu asociat unic, cu calitatea de administrator al aceleiasi societati.
Punctul meu de vedere este ferm Asociatul Unic care are si calitatea de Administrator nu poate avea C.M. cu societetea.
Nu vreau sa intru in amanunte, dar astept si alte opinii de la alti colegi.
O fi ferm punctul dvs de vedere, dar e contrar legii! Daca n-ar spune extrem de clar art. 196^1 alin 3 ca se poate, am avea ce discuta, asa insa, nu stiu ce "alte opinii" asteptati.