avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA si taxe vamale legale sau abuzive?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA si taxe vamale legale sau abuzive?

Buna ziua! Numele meu este Raluca, iar in randurile de mai jos va voi prezenta o speta des intalnita, insa niciodata explicata de cineva specializat si inteleasa, probabil gresit, de catre mine.
Asadar... De ceva vreme m-am hotarat sa imi cumpar niste produse pentru mine si colegele mele de la facultate. Unde am putea gasi produse mai ieftine decat in tarile care nu fac parte din U.E., motiv pentru care intrat on line pe un celebrul site de vanzare cu sediul in China. Am vrut si eu ca oricare alt om decent sa verific legislatia privind Codul Vamal cu normele privind determinarea valorii în vamă pentru bunurile importate prin intermediul comenzilor efectuate prin internet, corespondenţă, telefon sau telechat.
Am dat cu capu' de urmatorul articol ;" În cazul în care primiţi un colet ca urmare a unei comenzi efectuate prin Internet (din tarile care nu sunt membre ale U.E., respectiv China), corespondenţă, telefon sau telechat, eliberarea bunurilor se poate face cu scutire de la plata taxelor vamale numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeşte valoarea de 150 EURO (atat valoarea bunurilor cat si + valoarea curieratului din tara X pana in Romnaia).
Bunurile primite ca urmare a unei comenzi efectuate prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat, pot fi eliberate cu scutire de la plata TVA-ului, numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeşte valoarea de 10 EURO/trimitere (atata valoarea bunului in sine cat si + valoare shipping-ului / curieratului).
In cazul meu, comanda consta in 7 telefoane mobile dual sim, pretul lor total fiind de 61 USD, curierul pentru Romania, din descrierea firmei, fiind zero.
Tot legea spune ca "Valoarea în vamă la care se aplică taxele vamale este preţul efectiv plătit pentru achiziţionarea bunurilor, care rezultă din preţurile înscrise în facturi sau alte documente fiscale echivalente." - adica din factura pe care nenea chinezu' o ataseaza comenzii cat si dovata platii in avans prin intermediul serviciului paypall, Western Union, MoneyGram, etc -

Dilemele mele abia acum incep:

"Preţul efectiv plătit nu se ia în considerare în situaţiile în care autoritatea vamală are suspiciuni cu privire la subevaluarea bunurilor, devalorizarea monedei de tranzacţie sau perioada care s-a scurs de la achiziţie şi până la vămuirea bunurilor"
Intervine punctul 6 din "Norme privind determinarea valorii în vamă pentru bunurile aparţinând călătorilor şi altor persoane fizice" care spune asa: "Atunci când pentru bunul prezentat la vămuire nu există suficiente date necesare determinării valorii în vamă, acesta se va elibera titularului, la cerere, cu obligaţia constituirii unei garanţii suficiente care să asigure plata datoriei vamale pe o perioadă de maxim 30 de zile"
Intrebare: Imi poate face "figura" angajatul Biroului Vamal prin a ma pune la o plata a garantiei doar pentru simplu fapt ca nu ii vine a crede veridicitatea facturii si a platii facute in avans?
Mai ma apara pe mine, cetatean roman, art. 211 din "Codul Vamal al Romaniei " - Titlul IX - Datoria vamala - Capitolul I (Cauntumul Vamal aldatoriei vamale) care spune asa: " Autoritatea vamala poate renunta la solicitarea constituirii unei garantii cand cuantumul ce trebuie garantat nu depaseste echivalentul in lei a 500 euro ", in cazul meu fiind vorba doar de cei 61 USD amarati ( 43 Euro ) ?????
Cel mai recent răspuns: ionr , utilizator 22:17, 12 August 2011
buna ziua, vreau sa alatur si eu o intebare la subiectul taxe vamale , adica as vrea sa stiu daca o barca pneumatica in valoare de 6oo$ ca, primita cadou si expediata de fica mea din Canda va trebui sa platesc taxe vamale si/sau alte taxe. va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe (vamale,tva, etc) pentru cumparaturi online de pe siteuri din sua lawfull lawfull Buna Stie cineva care sunt actele normative aplicabile in cazul cumpararii de bunuri din magazine online aflate in SUA ? Va rog doar cineva care chiar ... (vezi toată discuția)
Declaratie vamala de import buna ziua, in cazul importului de ... Roxana071989 Roxana071989 Declaratie vamala de import Buna ziua, In cazul importului de produse din China sau oricare alt spatiu din afara UE stiu ca este necesar pt persoanele ... (vezi toată discuția)
Vamuirea sau taxarea coletelor din china ContSters200730 ContSters200730 Buna seara tuturor. Intreb aici dupa lungi cautari fara rezultat pe google. Sper ca cineva sa imi raspunda daca nu din experienta personala cat de cat ... (vezi toată discuția)