avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demitere lider de sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demitere lider de sindicat

Buna ziua, am si eu o nelamurire in legatura cu modul de demitere al unui lider de sindicat. Cine are drept de demitere si in ce conditii. Si in special, in ce fel trebuie sa i se aduca la cumostinta respectivului, pentru a nu putea sa faca nici o contestatie?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 09:47, 21 August 2008
Pe toată durata exercitării mandatului, precum şi pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţii din unitate - art.223 alin.2 din Codul muncii.
Pentru motive care tin de persoana salariatului , liderul de sindicat i se poate desface c.i.m.

Demiterea unui lider de sindicat o poate face numai Adunarea generala a membrilor de sindicat. Se convoaca adunarea generala potrivit statututlui sindicatului, iar pe ordinea de zi trebuie sa fie trecuta alegerea noului lider de sindicat.
Multumesc foarte mult, dar liderului de sindicat care este demis, cum trebuie sa i se aduca la cunostinta? Poate ataca demiterea pe aceasta baza?
I se comunica hotararea Adunarii generale prin care a fost demis din functie.
Daca considera ca demiterea sa a fost ilegala atunci o poate contesta in instanta.
Se va face o instiintare catre acesta prin care i se va aduce la cunostinta hotararea Adunarii Generale pe care o va putea contesta in termenul legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere lider sindicat ionigeo ionigeo Lucrez intr-o unitate scolara. Sunt lider de sindicat, dar nu sunt cadru didactic. In urma restructurarilor, pot fi dat afara? Multumesc. (vezi toată discuția)
Noul cod al muncii,puteri totalitare directiunii? Hobitzi Hobitzi Am un director cam dictator la institutie.Ca de obicei cei cu prea mult tupeu,nici el nu e chiar in clar cu legile,face greseli tot timpul.Daca i se atrage ... (vezi toată discuția)
decizia inspectorului general care si-a produs efectul imediat! pacurariu maria pacurariu maria Duna dimineata, Va marturisesc ca azi noapte n-am dormit din cauza framantarilor interioare!Ieri am primit citatie de recurs...............Dar nu asta e ... (vezi toată discuția)