As avea neclarificata urmatoarea "speta".
Incerc sa va dau un exemplu.
3 perosane implicate: X, Y, Z
X, Y detinatori al aceluiasi SRL.
X, Y ii dezvaluie NUMAI lui Z ce nereguli sunt la ei in firma si cum isi bat X si Y joc de oameni.
Z face publice afirmatiile lor si o parte din documente (referitoare la atitudinile lor si la nereguli).
In afara evidentei ca Z a facut public, nu exista nicio dovada (martori, inscrisuri, etc. ) cum ca Z a facut public. Ca si cand un ziar a primit o "anonima" pe care a publicat-o.
Lasand la o parte cazul ziarului, Z poate fi cumva invinuit doar pe baza evidentei ca el a facut publice acele informatii prin care imaginea lui X si lui Y este lezata?
Ma gandesc ca, atata vreme cat 3 persoane au avut acces la aceleasi informatii, toti sunt in mog egal "suspecti".
Z poate afirma ca X si Y au facut publice informatiile respective ( la fel, fara nicio dovada), ca sa il incrimineze pe Z apoi.
Care ar fi sansele ca Z sa fie achitat de catre Instanta?
Hai sa analizam putin situatia din punct de vedere a ceea ce ar putea face X si Y.
O plangere penala in niciun caz, intrucat calomnia a fost dezincriminata ca infractiune.
Ramane doar varianta unei actiuni civile. Ori, in procesul civil sarcina probei apartine reclamantilor. Aceasta inseamna ca ei vor trebui sa faca dovada ca informatiile au ajuns in presa ca urmare a furnizarii informatiilor de catre Z. Prezutia ca el este cel care a divulgat informatiile, intrucat doar cei trei aveau acces la informatii, nu mi se pare suficient de puternica pentru a se stabili ca Z este faptasul.
In plus, asa cum v-am raspuns si anterior, daca informatiile erau adevarate, nu poate fi vorba de defaimare sau calomnie. Nu poti avea o conduita incorecta, apoi sa te plangi ca ai fost defaimat de cel care ti-a dat comportamentul in vileag.
Aceasta este inforrmatia pe care am gasit-o pe internet, inainte sa deschidd acest topic:
"Codul Civil reglementeaza admisibilitatea si forta probanta pentru urmatoarele mijloace de proba: inscrisurile, marturia, marturisirea, prezumtiile, precum si sarcina probei.
"
Daca dintre cele 5, doar prezumtia este "evidenta". Cu toate astea, instanta il va achita pe Z in speta mai sus prezentata.