avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... La un act vanzare-cump.imobiliar, poate sa fie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

La un act vanzare-cump.imobiliar, poate sa fie cumparator un tanar de 17 ani ?

Urmeaza sa incheiem un C.V.C. a unui teren itravilan, intrebarea este cea din titlu. Am dori ca fiul nostru, ce are acum varsta de 17 ani sa fie trecut in contract ca ,cumparator.
Se poate ? si daca se poate, ce ar trebui facut ?
Multumim 1
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 21:05, 16 August 2011
V-ati facut inteles de la inceput, numai ca sunteti derutati de atatea raspunsuri divergente.
Mai cititi odata raspunsul meu mai sus si va veti lamuri.
Minorul de la 14 - 18 ani, avand capacitate de exercitiu restransa, poate semna acte juridice cu incuviintarea prealabila a parintilor.
Mergeti la un notar, asa cum vi s-a mai sugerat, si va va lumina, ca prin forum sunteti greu de lamurit.
Ultima modificare: Duminică, 14 August 2011
Marcel Mihalache, Avocat
De acord cu @procmarci. La cumparare nu are nevoie de acordul autoritatii tutelare. Megeti la notar.
Va trebuie incuviintarea autoritatii tutelare - materializata intr-o dispozitie in care este numita o alta persoana (propusa de dvs.) care sa asiste (nu sa reprezinte) minorul la semnarea contractului in calitate de cumparator. Notarul va face vorbire in contract despre pret ca provenind exclusiv de la parintii cumparatorului.
Domnule, conform art.1306 Cod civil, pot CUMPARA toti carora nu le este oprit prin lege. Regula este deci capacitatea, iar incapacitatea exceptia. Cazurile de incapacitate sunt expres si limitativ prevazute de lege si de stricta interpretare.
In materia vanzarii-cumpararii, avem in vedere doua tipuri de capacitati: atat capacitatea generala, cat si capacitatea speciala.
Capacitatea generala la cumparare, fiind act de dispozitie, presupune capacitatea deplina de dispozitie. Minorul NU are asa ceva, are capacitate restransa.
Deci, toti cei care v-au indrumat spre autoritatea tutelara, v-au indrumat corect. Fiul dvs. are nevoie de autorizatia autoritatii tutelare. Va incheia actul in nume propriu, cu incuvintarea ocrotitorului legal si cu autorizatia autoritatii tutelare.
De acord cu promarci si adutescu. Incepand cu 31 octombrie, nou codul civil prevede astfel:
Art. 41. -
(1) Minorul care a implinit varsta de 14 ani are capacitatea de exercitiu restransa.
(2) Actele juridice ale minorului cu capacitate de exercitiu restransa se incheie de catre acesta, cu incuviintarea parintilor sau, dupa caz, a tutorelui, iar in cazurile prevazute de lege, si cu autorizarea instantei de tutela. Incuviintarea sau autorizarea poate fi data, cel mai tarziu, in momentul incheierii actului.
(3) Cu toate acestea, minorul cu capacitate de exercitiu restransa poate face singur acte de conservare, acte de administrare care nu il prejudiciaza, precum si acte de dispozitie de mica valoare, cu caracter curent si care se executa la data incheierii lor.

Alte discuții în legătură

Act de vanzare catre un minor carmenssilva carmenssilva Vreau sa divortez de sotul meu si, ca nu mai facem partaj am vrea sa trecem casa proprietate comuna in proprietatea fiului nostru minor in varsta de 15 ani. ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde un imobil unei persoane minore? eu12345 eu12345 buna ziua! va rog frumos, care este raspunsul la intrebarea din titlu? este vorba despre un imobil proprietate 50/50 sot si sotie si de comun acord sotii ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa pe numele unui minor iulia66 iulia66 buna seara,eu si sotul meu vrem sa cumparam o casa la tara pe numele copilului nostru care are 7 ani.doresc sa stiu daca acest lucru se poate si in ce ... (vezi toată discuția)