avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de somaj?

Buna ziua

As dori sa-mi spuneti daca greseala pe care am facuto poate fi reparata,sper sa am o solutie la rezolvarea accestei probleme,locul meu de munca.
Am fost in ingrijire copiil pina la 2 ani ,pina acum aproape o luna mai exact 18/07/2011 ,iar din data de 19/07/2011 ar fi trebuit sa revin la munca,am fost la inceputul luni ilie sa fac cererea la mine la firma pt reactivarea contractului de munca,cererea a fost facuta, dar am fost anuntata ca firmanu mai doreste sa ma ia inapoi intre timp pe postul meu fiind angajata o alta persoana.Ne dorind sa ma lupt cu ei chiar daca pt dreptul meu,am acceptata cererea dar nu inscris ci doar verbal.
Pe data de 21/07/2011 euurmind sa plec din tara in concediu (italia),am rugata sa fiu informata care ete solutia privind problema respectiva daca poate fi numita asa.
Mi sa sugerat sa plec in concediu fara plata ,iar eu am accepata, nestiind ca sar putea sa ma afecteze acceasta decizie. Am facut o cerere de concediu fara plata din data de 19/07/2011 pina in data de 20/08/2011.
Am ramas de acord ca pe urma se va incepe demersul pt ca sa pot intra in somaj.
Intrebarea mea este ,mai pot beneficia de ajutor de somaj eu avind in cadrul firmei lucrate 6 luni din 20/06/2008 , iar din decembrie 2008 si pina in momentul nasteri in, 18/07/2009 fiind in concediu de risc maternal fapt ce poate fi dovedit .
Mai este valabila lege cu cele sase luni dupa concediu maternal ,lege care ai obliga pe angajatorii sa te tina pe postul avut?


Va multumesc anticipat Victoria Nia
1. Cand ati semnat cererea de CFP nu cred ca nu stiati ce va asteapta.
2. Angajatorul nu este obligat de nici o lege sa nu desfiinteze un post sau mai multe.
3. Legea spune ca o persoana nu poate fi concediata in perioada de CCC.
4. - Dvs. ati fost in CCC in baza OUG 148/2005 aplicabila in cazul copiilor nascuti pana la 31.12.2010, inclusiv.
- Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj se iau in calcul 12 luni de cotizare la somaj formate din lunile de dupa CCC si completate, pana la 12, cu luni de dinainte de a intra in CCC.
- In cazul dvs. ati fost in CFP dupa revenirea din CCC asa ca nu mai aveti cele 12 luni cotizate la somaj (CFP nu este perioada de cotizare la somaj).
- Incercati la Agentia de Somaj poate instructiunile lor spun ca vi se aplica OUG 111/2010 (aplicabila de la 01.01.2011) care spune ca perioada de CCC este perioada de cotizare la somaj). Eu sunt sceptic ca va fi asa dar... incercati.
Va multumesc pt raspunsul dat,sincer nu stiam ca CFP poate intrerupe dreptul la somaj,am sa ma interesez acolo unde ati sugerat si sper sa am o rezolvare favorabila .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiez de ajutor de somaj? Baciu Victoria nia Baciu Victoria nia Buna ziua Doresc sa aflu,care este procedura in cazul in care la data de 19/07/2011 eu asr fi trebuit sa incep serviciul dar conducere mia spus clar ca nu ... (vezi toată discuția)
Somaj liana32 liana32 am terminat maternalul in 9 octombrie iarv din data de 12 octombrie mam angajat mie teama ca se va inchide am dreptul la somaj? tin sa precizez ca am iesit ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil adriana_m1981 adriana_m1981 Buna ziua! Doresc sa va intreb daca abia m-am angajat si nu o sa am 12 luni de munca la nasterea copiilui. Poate sa intre tatal copilui in paternal, iar eu sa ... (vezi toată discuția)