avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... creditare firma- marire capital social
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

creditare firma- marire capital social

Buna ziua,

As dori un sfat in legatura cu stingerea unui sold foarte mare a creditarii unei societati.
Inteleg ca as putea sa maresc capitalul societatii cu aceste creditari ale adiministratorului. Ce implica aceasta? Aici ma refer nu doar la modalitatea de inregistrare in contabilitate, ci implicatiile juridice ale societatii.
In cazul unui litigiu firma va trebui sa puna la dispozitie acea suma?
Este vorba de 14 miliarde si intreb daca pot mari capitalul cu atat sau depinde de capitalul actual.
M-ar intesera mult parerea unui avocat.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: claudiaP , utilizator 19:32, 15 August 2011
In cazul in care unul dintre asociati/actionari crediteaza societatea, iar aceasta nu detine fondurile necesare restituirii capitalului imprumutat, imprumutul scadent poate fi convertit in parti sociale/actiuni si majorat capitalul social. Se convoaca o intrunire a asociatilor avand pe ordinea de zi majorarea capitalului social cu x nr. de actiuni, daca actul constitutiv o cere (in special al SA) se acorda dreptul de preemptiune celorlalti asociati (in cazul in care doresc sa-si mentina nr de parti sociale/actiuni), la SRL se poate si ridica dreptul de optiune al celorlalti asociati, in final se intocmeste o hotarare AGA din care sa rezulte decizia asociatilor de a majora capitalul social cu c/v imprumutului (eventual si a dobanzilor, dar doar daca acestea sunt si ele certe si exigibile, adica daca au fost calculate) prin emiterea unui nr. x de parti sociale care se atribuie asociatului y (doar lui) ori si celorlalti asociati, daca s-a dat drept de preemptiune si acestia l-au folosit. Pentru acestia se da un termen scurt ptr depunerea efectiva a banilor (efectuarea varsamantului). Se face apoi mentiunea in articol distinct cat a devenit capitalul social, cata parti sociale sunt, cum sunt distribuite. Si se inregistreaza la Reg.Com.
Este o SRL. Sa inteleg ca va trebui s adepuna cele 14 miliarde la banca?
Pai, practic cele 14 miliarde reprezinta creditari de firma, deci soldul creditor al contului 455.01.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act constitutiv srl cu doi asociati - prevederi speciale ELENA MARILENA DIANA ANDRONESCU ELENA MARILENA DIANA ANDRONESCU La constituirea unui SRL se asociaza doua persoane fizice in scopul finantarii investitiei conform obiectului de activitate. Intrucat asociatii nu se cunosc ... (vezi toată discuția)
Problema asociati frank frank buna ziua,am o problema cu asociatul meu si as avea nevoie de cateva lamuriri pe scurt: srl cu 5000 lei cap social,am creditat firma in ultimii 5 ani cu ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social JENIFER JENIFER La un srl administratorul si asociatul detin 50% fiecare parti sociale.S-au hotarat sa majoreze capitalul social cu 90.000 lei,fiecare creditand firma cu cate ... (vezi toată discuția)