avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contract de mandat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contract de mandat

Contractul de mandat ( mandatarul se obliga sa efectueze fapte de comert in numele si pe contul mandantului) in ce termen, de la incheierea lui, trebuie inregistrat la Administratia Financiara.
Mandatarul are aceasta obligatie tinand cont ca este persoana fizica?
In contract se poate specifica suma bruta in care este inclus impozitul de 16%?

Ultima modificare: Joi, 21 August 2008
ContSters61319, utilizator
Cel mai recent răspuns: Nicolaie Ciobotaru , Consultant resurse umane 18:17, 21 August 2008
Slice a scris:
Contractul de mandat ( mandatarul se obliga sa efectueze fapte de comert in numele si pe contul mandantului) in ce termen, de la incheierea lui, trebuie inregistrat la Administratia Financiara.

Mandantul pana la 25 a lunii urmatoare, mandatarul pana la 15 mai anul urmator.

Mandatarul are aceasta obligatie tinand cont ca este persoana fizica?

Da , daca nu a platit mandantul toti cei 16 %.

In contract se poate specifica suma bruta in care este inclus impozitul de 16%?

Contractul poate fi facut conform cu dorinta partilor. 10 % impozit se plateste imediat de mandant 9 luna urmatoare) si restul de 6 % de mandatar ( anul urmator) sau 16 % de mandant in luna urmatoare si mandatarul nimic in anul urmator.

multumesc pentru raspuns.

eu, ca persoana juridica, vreau sa platesc cei 16% pentru a-l scuti pe mandatar(persoana fizica) de cateva drumuri.
1. trebuie sa specific in contract ca eu(mandant) voi plati impozitul sau este indeajuns sa specific doar suma bruta?
2. daca il inchei azi, 21.08.2008, la administratia financiara trebuie sa il declar pana la 25.08 sau 25.09?
3. dupa ce ii inmanez mandatarului contractul cu viza administratiei financiare, acesta mai trebuie sa il inregistreze undeva? de exemplu la administratia financiara de care apartine?

exemplu: vreau ca "in mana" sa ramana mandatului 50 de lei. in contract voi trece 59.52 lei(suma totala, cu tot cu impozitul pe care il platesc eu?
Ultima modificare: Joi, 21 August 2008
ContSters61319, utilizator
1. E bine sa specificati in contract plata integrala a impozitului la mandant pentru linistea mandatarului.

2. Luna urmatoare dupa cate stiu, dar va mai i teresati.

3. Nu trebuie sa inregistreze nimic , doar sa declare pana anul viitor ( mai ) cu declaratie 200 la finante.
Daca pltiti tot impozitul declara si gata si nu mai plateste nimic ( la finante ).

4. Atentie mandatarul mai trebuie sa platesca la asigurari de sanatate inca 6, 5 % din suma , asa ca la net mai trebuie sa adaugati si aceasta suma. De platile la sanatate se ocupa el, nu dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrarea unui contract de mandat demnitate demnitate In cat timp de la incheierea unui contract de mandat ca persoana fizica cu o soc. de asigurari trebuie sa-l inregistrezi la fisc? Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Inreg. contract de mandat Badger Badger Buna ziua, In calitate de Mandant trebuie sa depun vre-o declaratie la finante (020, 070) sau sa inregistrez contractul de mandat la finante, sau taoate ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat pentru administrare societate - tratament fiscal corapeptea corapeptea Buna ziua, As dori sa stiu cum procedez cu contractul de mandat pentru administrator? In ce declaratie se declara acest tip de venit si ce impozit se ... (vezi toată discuția)