avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ajutor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ajutor

Speta complicata: X ii da lui Y esalonat, pe parcursul a 3 ani de zile suma de 10 mil. (in 1991, 1992, 1993), nu cu titlu de imprumut ci pur si simplu sa-l ajute pe Y sa-si termine casa.(povestea este intre unchi si nepoata). Y nu i-a cerut niciodata acesti bani si nici nu s-a facut un document scris in acest sens, Y era trimis din cand in cand la banca sa ridice cate o suma de bani, din cont. In 2007, in urma unor discutii, X cere lui Y sa-i trimita prin posta o hartie in care sa scrie in ce perioada i-a dat banii si ce suma,amenintand-o ca daca nu o trimite va suna la locul de munca si o va denigra in ultimul hal. De teama, Y ii trimite hartia cu ce i s-a cerut, in ideea ca o sa-i dea banii inapoi si ca se va termina povestea. X revine cu un nou telefon in care spune ca il va da in judecata pe Y daca nu-i va restitui banii, care dupa calculul unui expert contabil, calculata la rata inflatiei a iesit suma de 264 milioane lei vechi.!!!!!! Ce poate face Y in aceasta situatie? Are castig de cauza in instanta sau nu? Se prescrie suma, sau nu? Va multumesc mult de tot si astept un raspuns cat mai repede.
Cel mai recent răspuns: FLORIN RADU , Avocat 13:39, 26 August 2008
Daca veti ajunge in instanta cu aceasta cauza va fi batalie. Acum depinde de ce parte sunteti.
Eu, daca as fi pentru creditor, as merge pe faptul ca datoria nu este prescrisa (cu argumentele de mai sus) si as solicita actualizarea sumei.
Daca as fi pentru debitor, as incerca sa merg pe 953 si urm. C.Civ. si as invoca nulitatea actului(scrisoarea) pentru lipsa consimtamantului, pentru ca, alt inscris care sa ateste acea datorie nu exista.
Consimtamantul este o conditie esentiala, de fond si generala a actului juridic civil care consta in hotararea de a incheia un act juridic civil, manifestata in exterior. El nu trebuie sa fie alterat printr-un viciu de consimtamant.
Violenta este un viciu de consimtamant si consta in amenintarea unei persoane cu un rau de natura sa-i insufle o temere ce o determina sa incheie un act juridic, pe care altfel nu l-ar fi incheiat.
Ca sa conchid, solutii sunt de ambele parti. Greu, dar nu imposibil.:)

Va multumesc mult de tot.
in opinia mea, creditorul nu are sanse de castig.
Sper sa aveti dreptate pentru ca sunt de partea debitorului in speta. Dar in cazul in care chiar are castig de cauza creditorul, este posibil ca suma sa inceapa sa se actualizeze numai dupa curgerea celor trei ani de prescriptie, deci din 2000? Exact in aceea perioada, am inteles ca rata inflatiei a fost foarte mare, dupa aceea a mai scazut. multumesc.
radu_doicescu a scris:

in opinia mea, creditorul nu are sanse de castig.

Pentru detalii, a se vedea "Prescriptia extinctiva"-Marian Nicolae, Ed.Rosetti, 2004. Merita cumparata(e cam scumpa) si citita.
"Este o monografie destinata analizei prescriptiei in dreptul roman"(Corneliu Barsan)
Ca raspuns pentru loremaria, actualizarea va fi facuta in raport de data la care ati recunoscut ca v-au fost imprumutati banii.
Ultima modificare: Vineri, 22 August 2008
ContSters53919, utilizator

Alte discuții în legătură

Prescriptie datorie sau deschid insolventa lylyan lylyan Buna ziua Societatea X a emis catre societatea Y facturi pana in dec. 2007. In acest moment poate soc. X sa isi mai recupereze banii de la societatea Y? Nu ... (vezi toată discuția)
Cand si in ce conditii se prescrie o datorie la o firma de recuperare creante? antieos antieos Buna ziua! Am facut prin 2002 un imprumut la [EDITAT] pe numele meu, dar banii au fost utilizati de catre tatal meu, cu conditia ca el va plati ... (vezi toată discuția)
Obligatiile beneficiaruluii in contractul de antrepriza? care este termenul de prescriptie? toribogdi toribogdi am si eu o situatie atipica si dificila : X in calitate de antreprenor general incheie cu Y in calitate de beneficiar un contract de executie lucrari ptr ... (vezi toată discuția)