avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impozit pe venit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impozit pe venit

am o nelamurire de ma nelinisteste de mult timp, poate stiti voi sau a-ti auzit ceva, ca angajat eu platesc un impozit pe venit ..as vrea sa stiu unde este legea prin care imi zice ca trebuie sa platesc impozitul pe venit, pt ca eu din cate stiu nu este nici un statut si nici o lege prin care sa ma oblige sa platesc aceasta lege

desigur poate ca este o lege pe care o poti indicã în legislatie care îti cere sa platesti acest impozit

dar sunt în punctul în care nu gasesc un statut clar precizat care sa ma fac pe mine raspunzator

Ultima modificare: Joi, 21 August 2008
lex_ad, utilizator
Cel mai recent răspuns: Nicolaie Ciobotaru , Consultant resurse umane 13:53, 22 August 2008
as vrea sa stiu unde este legea prin care imi zice ca trebuie sa platesc impozitul pe venit, pt ca eu din cate stiu nu este nici un statut si nici o lege prin care sa ma oblige sa platesc aceasta lege

Codul fiscal:

Contribuabili
Art. 39. - Urmatoarele persoane datoreaza plata impozitului conform prezentului titlu si sunt numite
in continuare contribuabili:
a) persoanele fizice rezidente;

b) persoanele fizice nerezidente care desfasoara o activitate independenta prin intermediul unui sediu
permanent in Romania;
c) persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitati dependente in Romania;
d) persoanele fizice nerezidente care obtin venituri prevazute la art. 89.

Sfera de cuprindere a impozitului
Art. 40. - (1) Impozitul prevazut in prezentul titlu, denumit in continuare impozit pe venit, se aplica
urmatoarelor venituri:

a) in cazul persoanelor fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, veniturilor obtinute din orice sursa,
atat din Romania, cat si din afara Romaniei;

b) in cazul persoanelor fizice rezidente, altele decat cele prevazute la lit. a), numai veniturilor obtinute
din Romania, care sunt impuse la nivelul fiecarei surse din categoriile de venituri prevazute la art. 41;
c) in cazul persoanelor fizice nerezidente, care desfasoara activitate independenta prin intermediul unui
sediu permanent in Romania, venitului net atribuibil sediului permanent;
d) in cazul persoanelor fizice nerezidente, care desfasoara activitate dependenta in Romania, venitului salarial
net din aceasta activitate dependenta;
e) in cazul persoanelor fizice nerezidente, care obtin veniturile prevazute la art. 39 lit. d), venitul
determinat conform regulilor prevazute in prezentul titlu, ce corespund categoriei respective de venitului
(2) Persoanele fizice care indeplinesc conditiile de rezidenta prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c)
timp de 3 ani consecutiv vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat
din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu al patrulea an fiscal.

Categorii de venituri supuse impozitului pe venit
Art. 41. - Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu,
sunt urmatoarele:

a) venituri din activitati independente, definite conform art. 46;
b) venituri din salarii, definite conform art. 55;
c) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 61;
d) venituri din investitii, definite conform art. 65;
e) venituri din pensii, definite conform art. 68;
f) venituri din activitati agricole, definite conform art. 71;
g) venituri din premii si din jocuri de noroc, definite conform art. 75;
h) venituri din transferul proprietatilor imobiliare, definite conform art. 771;
i) venituri din alte surse, definite conform art. 78.
Ultima modificare: Vineri, 22 August 2008
Avocat Lăzăruţiu Lucian, Avocat
lex_ad a scris:

.. am o nelamurire de ma nelinisteste de mult timp...

Fiecare are multe nelamuriri , si eu am, dar acest lucru nu ma nelinisteste.
Foarte multi consultanti s-au aplecat asupra problemei dvs. si vor sa va ajute , cu toate ca nu prea inteleg cu claritate ce va nelinisteste.

Va rog reveniti reconsiderand intrebarea in lumina raspunsurilor pe ca vi l-au dat cei ce vor sa va ajute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere personala de baza juganaru daniela juganaru daniela cetatenii straini rezidenti primesc deducere personala? (vezi toată discuția)
Traiesc in romania, dar am venituri din uk: trebuie sa declar veniturile in romania? sebastianmarara sebastianmarara Sunt director al unei companii din UK la care sunt actionar. Intre timp am revenit in Romania, dar ma platesc din firma din UK. Trebuie sa declar sumele? ... (vezi toată discuția)
Contract cu firma din strainatate focus2009 focus2009 Sunt persoana fizica si trebuie sa primesc niste bani de la o firma din strainatate. Cum fac? ce contract imi trebuie? ce impozite platesc? multumesc.... (vezi toată discuția)