avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale imprumut societati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

imprumut societati

Exista vreo posibilitate legala prin care o persoana juridica o poate imprumuta pe alta, desigur fara ca imprumutatoarea sa fie institutie de credit? Speta: doua societati au relatii comerciale si la un moment dat una dintre ele o imprumuta pe cealalta cu o suma de bani pe care imprumutata o va restitui intr/o "x" perioada de timp. Suma nu este in contul vreunei datorii neachitate ci pur si simplu, concret, un ajutor. Ce contract legal intre cele doua persoane juridice as putea face?
Imi puteti da o idee? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:22, 27 August 2008
Va multumesc tuturor pentru interes si sugestii. Mentiuni: societatea imprumutatoare nu pretinde dobanzi iar cele doua societati nu sunt "inrudite" decat prin faptul ca asociatul uneia este administratorul celeilalte. La interdictia prevazuta de legea privind activitatea bancara m/am referit si eu atunci cand am spus ca as vrea un contract legal. Am gasit insa o prevedere in L99/1999 care spune ca orice persoana (nefacand distinctia), daca nu primeste depozite, poate acorda imprumuturi, fara a fi aplicabile dispozitiile legii bancare 38/1998. Ce parere aveti?
Ordonanta nr. 28 din 26 ianuarie 2006

ART. 2 - (1) Activitatea de creditare reprezinta orice forma de finantare, realizata de institutiile financiare nebancare in conformitate cu prevederile art. 7 alin. (1).
(2) Banca Nationala a Romaniei este singura autoritate in masura sa decida daca activitatea desfasurata de o entitate este de natura activitatii de creditare si intra sub incidenta prezentului titlu.

ART. 3 -(1) Activitatea de creditare se desfasoara prin institutii de credit definite in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, si prin institutii financiare nebancare, in conditiile stabilite prin prezentul titlu, precum si prin legi speciale care le reglementeaza activitatea.
(2) Entitatile, altele decat cele prevazute la alin. (1), nu pot desfasura cu titlu profesional activitati de creditare.


Dupa cum se observa la art. 2 alin. 2 din OG, BNR-ul decide ce are si ce nu are caracter profesional, asa ca o oarece prudenta in incheierea contractelor de creditare intre entitati neafiliate e de dorit.

Orice inprumut sau cerea folosintei gratuite a unor bunuri catra alta societate comerciala, nu numai ca, contravine scopului acesteia dar poate fi suspectata oricand de evaziune fiscala sau sau de deturnare de fonduri( adm.).
florinturlete a scris:
Orice inprumut sau cerea folosintei gratuite a unor bunuri catra alta societate comerciala, nu numai ca, contravine scopului acesteia dar poate fi suspectata oricand de evaziune fiscala

Ei nici chiar asa! Societatea nu e obligata sa obltina profit si nu e obligata sa maximizeze impozitul platit. Evaziunea fiscala inseamna sustragerea de la plata, nu minimizarea bazei impozabile. Eu sincer nu vad nimic in neregula atata vreme cat ramane o operatiune singulara.
Legea 58/1998 este abrogata prin OUG 99/2006, dar nu se aplica decat bancilor si IFN, nu SC obisnuite.
Ca operatiune ocazionala, nu este interzisa aceasta creditare intre firme avand obiecte de activitate noncreditare.
Interesul uneia dintre societati in functionarea celeilalte poate exista si sa fie perfect intemeiat - existenta unor colaborari, a unor relatii de afaceri in care imprumutata este utila (ca intermediar de ex).
Este preferabil ca pentru imprumutul acordat sa va constituiti garantii: gaj pe bunurile mobile ale imprumutatei, ipoteca pe bunurile imobile sau in lipsa acestora, cel putin un bilet la ordin/fila CEC in alb, despre a carui emitere sa faceti referire in contractul de imprumut, si care sa fie avalizat in nume propriu de asociatii firmei imprumutate.

Alte discuții în legătură

Imprumuturi intre societati alinutzzzza alinutzzzza Buna ziua.E prima oara cand scriu o intrebare pe acest forum, in speranta ca voi gasi un mic ajutor. Se poate ca o societate sa imprumute o alta societate, ... (vezi toată discuția)
Imprumut societate tampau gabriela tampau gabriela Cum se procedeaza daca o persoana fizica ( nu este asociat al firmei ) imprumuta o societate cu suma de 100.000 euro ? Se face contract de imprumut prin ... (vezi toată discuția)
Imprumutul de bani intre firme kunder1 kunder1 Cm pot sa imprumut zilnic,din firma mea o alta firma, cu sume de pana la 5000 ron si apoi o data la 30-45 zile sa imi factureze un bun de o de o valoare ... (vezi toată discuția)