avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... e necesara modificarea titlului de proprietate?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

e necesara modificarea titlului de proprietate?

Buna ziua!
In cazul in care suprafata unui teren intravilan mentionata in titlu de proprietate(1051 m.p.) este mai mare decat in realitate(951 m.p.),din greseala celor care au masurat prin anii '90,cum se poate rezolva corect situatia cat mai repede ,tinand cont ca vreau sa fac cadastrul pentru acest teren in vederea vanzarii lui.
Este obligatoriu sa modific titlul de proprietate si care sant pasii de urmat in acest caz?
Bebed.
Cel mai recent răspuns: uttzza , utilizator 18:48, 13 Septembrie 2011
Nu este obligatoriu sa modificati titlul. In cadastru poate aparea mai putin teren decat in realitate, iar in actul de vanzare-cumparare se va face mentiunea ca in acte suprafata este de 1051mp, iar in fapt suprafata este de 951 mp.
veti avea probleme daca veti dori sa vindeti terenul. faceti cerere scrisa la prefectura comisia fondului funciar pt indreptarea acestei erori materiale.
As dori un sfat si eu.
Este vorba despre un teren pentru care s-a facut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate in baza legii ( cred) 247/2005. Cererea trebuia sa o faca atat tatal meu cat si fratele sau , deoarece ei doi erau singurii mostenitori indreptatiti. Cererea a facut-o numai fratele tatalui meu, s-a eliberat ulterior un TP numai pe numele acestuia. Problema care se pune este aceea ca tatal meu ce poate face - legal- pentru a a vea si el dreptul la jumatate din terenul respectiv?
Mentionez ca cei doi frati au formulat cereri si in baza legii 18/91, au primit terenurile cerute, dar lotul despre care am vb mai sus nu s/a putut restitui la acel moment, din cate stiu eu deoarece nu mai era teren disponibil??? Ulterior unchiul meu a facut cererea de reconstituire pentru diferenta de teren.
TP ( ultimul) s-a eliberat in aprilie 2008. Am inteles ca anularea nu mai poate fi solicitata, deoarece termenul pentru anulare s-a prescris ( 3 ani de la data eliberarii)
Intrebarea este:
Ce ar putea sa faca tatal meu pentru a avea si el "parte" de jumatate din acel teren ce i se cuvine in calitate de mostenitor?
Multumesc.
Din pacate, raspunsul este "mai nimic". Legea 247/2005 modifica legea 18/1991 si practic redeschide termenul de depunere a cererilor pentru perioada 22 iulie - 30 noiembrie 2005. Atat in cuprinsul legii cat si in HG 890/2005 (regulamentul de organizare si functionare a comisiilor de fod funciar) se precizeaza faptul ca TP se elibereaza la cerere (conditia sine qua non pentru ca tatal dvs. sa figureze in acel document era sa formuleze cerere). Legile fondului funciar au conferit un drept (si anume acela de a solicita reconstituirea dreptului de proprietate), nu au indus si o obligatie corelativa (aceea de a formula cererea). Cu alte cuvinte, au lasat la latitudinea persoanelor indreptatite optiunea de a formula sau nu cerere. Iesind din termenul prevazut de lege, exista 2 variante:
- prima, de bun simt, ca unchiul dvs. sa-i cedeze tatalui jumatate din terenul obtinut, prin intelegere in familie;
- a doua, sa solicitati instantei de judecata repunerea tatalui dvs in termenul de formulare a cererii (va trebuie niste argumente obiective si deosebit de solide, ca sa justificati, o data, de ce nu a depus cerere in cele 4 luni de aplicare a legii speciale si a doua oara, de ce ati asteptat pana acum ca sa intreprindeti ceva).
Daca aceasta actiune este admisa, de principiu, se formuleaza cererea catre comisia locala de fond funciar care ar trebui sa o admita, sa solicite instantei de judecata constatarea nulitatii absolute partiale a TP-ului emis unchiului dvs. pentru jumatate din suprafata (in baza art. III lit. a din legea 169/1997), iar dupa obtinerea hotararii judecatoresti in aceasta cauza, sa emita un nou TP pentru tatal dvs. Aceasta este teoria, pentru ca in practica n-am prea vazut minuni din acestea.
Kyandra a scris:

Din pacate, raspunsul este "mai nimic". Legea 247/2005 modifica legea 18/1991 si practic redeschide termenul de depunere a cererilor pentru perioada 22 iulie - 30 noiembrie 2005. Atat in cuprinsul legii cat si in HG 890/2005 (regulamentul de organizare si functionare a comisiilor de fod funciar) se precizeaza faptul ca TP se elibereaza la cerere (conditia sine qua non pentru ca tatal dvs. sa figureze in acel document era sa formuleze cerere). Legile fondului funciar au conferit un drept (si anume acela de a solicita reconstituirea dreptului de proprietate), nu au indus si o obligatie corelativa (aceea de a formula cererea). Cu alte cuvinte, au lasat la latitudinea persoanelor indreptatite optiunea de a formula sau nu cerere. Iesind din termenul prevazut de lege, exista 2 variante:
- prima, de bun simt, ca unchiul dvs. sa-i cedeze tatalui jumatate din terenul obtinut, prin intelegere in familie;
- a doua, sa solicitati instantei de judecata repunerea tatalui dvs in termenul de formulare a cererii (va trebuie niste argumente obiective si deosebit de solide, ca sa justificati, o data, de ce nu a depus cerere in cele 4 luni de aplicare a legii speciale si a doua oara, de ce ati asteptat pana acum ca sa intreprindeti ceva).
Daca aceasta actiune este admisa, de principiu, se formuleaza cererea catre comisia locala de fond funciar care ar trebui sa o admita, sa solicite instantei de judecata constatarea nulitatii absolute partiale a TP-ului emis unchiului dvs. pentru jumatate din suprafata (in baza art. III lit. a din legea 169/1997), iar dupa obtinerea hotararii judecatoresti in aceasta cauza, sa emita un nou TP pentru tatal dvs. Aceasta este teoria, pentru ca in practica n-am prea vazut minuni din acestea.

Multumesc mult, sper sa se rezolve amiabil cu unchiul meu....daca nu, asta e este culpa tatalui meu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atacarea titlului de proprietate ion.escu ion.escu Sunt doi frati mostenitori cu certificat de mostenitor din 1977. Terenul curtii este cumparat de tatal fratilor prin 1937, iar posesiunea asupra terenului nu a ... (vezi toată discuția)
Eliberare titlu de proprietate pe numele mostenitorilor Razomir Razomir Buna ziua, mama mea si fratele ei au depus o Notificare in anul 2002 prin care au cerut reconstituirea dreptului de proprietate pentru 0,78 ha teren ... (vezi toată discuția)
Trecerea pe titlul de proprietate ca mostenitor ion73 ion73 Va rog sa imi spuneti pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru trecerea pe titlul de proprietate al carui titular este bunicul meu, decedat din 1983, titlul ... (vezi toată discuția)