Buna ziua,
mama mea si fratele ei au depus o Notificare in anul 2002 prin care au cerut reconstituirea dreptului de proprietate pentru 0,78 ha teren intravilan, suprafață pe care o solicitau de la tatal lor, care la momentul 2002 era deja decedat. În 2010 si 2012 au decedat si unchiul si mama (cei care au depus cererea de reconstituire) fara ca la momentul acela sa fi primit un raspuns pozitiv sau negativ la Notificarea depusa si nici la următoarele demersuri facute in baza Legii 247/2005 privind aceeasi suprafata de teren. În anul 2017 eu (in calitate de mostenitor al mamei) impreuna cu verii mei (mostenitorii unchiului meu) am introdus actiune în instanta si in final am reusit sa obtinem obligarea comisiei de fond funciar sa restituie supraața în natura. Actualmente Primaria doreste eliberarea TP pe numele mamei si al unchiului meu. Vi se pare normal? Am citit la o alta intrebare asemanatoare explicat faptul ca comisia nu poate stabili calitatea de mostenitori si de aceea elibereaza TP pe numele unor decedati, insa in cazul nostru, instanta in cadrul motivarii sentintei, analizeaza inclusiv acest aspect inainte de a lua decizia de a ne admite cererea: "Stabilirea calitatii de persoana indreptatita presupune o evaluare din două perspective: 1) stabilirea calitatii de proprietar la momentul preluarii autorului de pe urma caruia se pretind masurile reparatorii si 2) verificarea calitatii de mostenitori a reclamantilor. Instanta de apel retine indeplinirea ambelor conditii, dovada dreptului de proprietate fiind facuta prin ....., iar dovada calitatii de mostenitori fiind facuta prin certificatele de mostenitor nr. .... si nr. ...., acte de stare civila etc" .
In aceste conditii, in care nu se pune in sarcina comisiei stabilirea calitatii de mostenitor pentru ca ea a fost facuta deja de instanta, credeti ca e normal sa accept eliberarea TP pe numele defunctilor, iar apoi sa urmeze alte costuri pentru dezbaterea unei succesiuni suplimentare????
Atata timp cat actiunea in instanta a fost între Primarie + Comisia de fond funciar în contradictoriu cu noi (eu + verii) nu e normal ca TP sa fie eliberat pe numele nostru? În ce baza comisia poate elibera un TP pe alte nume decat cele prevazute intr-o hotarare judecatoreasca? Cred ca abia in acest caz comisia si-ar depasi atributiile stabilind cu de la sine putere ca două persoane decedate sunt autorii nostri.
Am inteles ca ei au aceasta practica de a elibera TP pe numele decedatilor care au depus initial cererile, insa cred ca acest lucru e justificat doar in cazul in care nu se ajunge in instanță, iar comisia solutioneaza pur si simplu cererea initiala, in baza legii, pe cale administrativa. In momentul in care se obtine o hotarare judecatoreaasca, iar noi am probat in fata instantei calitatea de mostenitori, cred ca comisia ar trebui sa respecte caracterul de lege al unei hot. judecatoresti si sa o puna in aplicare asa cum a fost formulata. Multumesc!
Buna ziua,
Se va emite titlul pe numele primilor petenti chiar daca sunt DECEDATI.
Dumneavoastra dezbateti succesiunile de pe urma autorilor dumneavoastra si deveniti, prin cuprinsul acestor certificate, proprietari.
Asta este legea si este corecta atata timp cat comisiile, fie din primarie, fie de la prefectura, nu au calitatea stabilirii calitatii de mostenitor si nici a stabilirii cortelor.
Instanta a stabilit ca sunteti INDREPTATITI sa solicitati stabilirea calitatii de mostenitor nu ca sunteti mostenitori. este o diferenta fundamentala.
Multumesc mult pentru raspuns. Permiteti-mi sa mai aduc cateva precizari.
Noi nu am cerut in instanta stabilirea calitatii de mostenitor ci am solicitat instantei:
1. sa constate calitatea reclamantilor de persoane îndreptatite la masuri reparatorii in temeiul Legii 10/2001 si Legii 247/2005 și
2. sa dispuna obligarea paratilor la restituirea in natura a suprafetei de teren intravilan de 0.78 ha.
Asadar prin admiterea apelului, instanta nu a stabilit doar ca suntem indreptatiti sa cerem stabilirea calitatii de mostenitor ci a stabilit ca suntem mostenitori (așa cum am aratat in mesajul anterior), că in baza acestei calitati avem dreptul la masuri reparatorii si ca parâții sunt obligati sa restituie in natura suprafata de teren.
Iata cum suna dispozitivul sentintei: "admite apelul declarat de reclamantii .... in contradictoriu cu .... Dispune obligarea paratilor la restituirea in natura a suprafetei de 0,78 ha asa cum a fost identificata in raportul de expertiza intocmit in cauza."
Chiar nu credeti ca conteaza ca in motivarea sentintei se specifica ca "dovada calitatii de mostenitori este facuta prin certificatele de mostenitor nr. .... si nr. ...., acte de stare civila" etc ?
Adica, instanta a constatat deja calitatea de mostenitori. Comisia de fond funciar nu trebuie sa constate nicio calitate, trebuie doar sa citeasca hotararea judecatoreasca si sa ia act de ea. Credeti ca e fortata aceasta abordare? Multumesc!