avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... REVISAL- termene, expresii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

REVISAL- termene, expresii

1.Care este articolul incalcat de catre angajator in cazul netransmiterii REVISAL catre ITM cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza ( fapta constituie contraventie prevazuta la art.9 alin.1 lit.a din HG 500/2011)?

2. In situatia netransmiterii REVISAL in termen legal catre ITM (cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariat), fapta constituie contraventie prevazuta la art.9 alin.1 lit.a sau la art.9 alin.1 lit.c din HG.500/2011?

3. As dori sa aflu daca fapta prevazuta la art.9 alin.1 lit.a (netransmiterea registrului) este identica cu “inregistrarea in registru “ de la art.4 alin.1 din HG.500/2011.
Cel mai recent răspuns: cristina_b , utilizator 15:37, 20 August 2011
ok, vorba 'ceea :zama lunga nu-i buna.
dar inca nu sunt lamurita de ce trebuie sa se faca timitere la termenele de la art.4 daca prevederea de la art.9-1-a are inclus unul din acel termen?
oricum, va multumesc mult pentru parerile expuse.
REVISAL este vectorul procedural de inregistrare si mentenan?? a Registrului General al Salariatilor!
Transmiterea la ITM a inregistrarilor realizate in mediul electronic cu ajutorul procedurii IT-ReviSal conduce la actualizarea informatiilor privitoare la SALARIATII ANGAJATI si existenti pe teritoriul României.
Scopul reglementarilor este acela de a se asigura EVIDENTA SALARIATILOR de pe teritoriul statului Român. În consecin?? netransmiterea înregistr?rii electronice în termenele prescrise este contraventia.
O sa imi spun si eu parerea.
-la art. 9-1-a contraventia se refera strict la completarea si transmiterea in termen a unui contract nou;
-la art. 9-1-c contraventia se refera la absolut toate elementele si termenele de transmitere a contractelor cu modificarile lor.

Asfel ca eu inteleg urmatoarele actiuni:
1. daca la un control ITM constata urmatoarele: elementele contractului unui angajat nou nu sunt complete si inregistrarea si transmiterea nu s-au facut in termen, contraventia este conform art. 9-1-a (contraventia aceasta se aplica in special pentru netransmiterea la ITM in termen, pentru a se evita munca la negru)

2. daca se constata nerespectarea legii la diferiti angajati (atat vechi cat si noi), dar care nu implica o incercare a angajatorului de avea lucratori cu munca la negru, se aplica art 9-1-c

Vom intelege in timp (din experiente ) cum se aplica exact aceste prevederi.
O zi buna.


PS. pe langa contraventia art. 9-1-a data angajatorului, se poate aplica si contraventia din Codul Muncii cu privire la munca la negru, la angajat (500 lei).
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2011
lorelayold76, utilizator
@lorelayold76
dupa o studiere indelungata ( acest HG 500 va genera multe interpretari, toate plauzibile pana la un punct) impartasesc cele scrise de dumneavoastra pana la "PS" si am sa va explic de ce.
unu la mana: "munca la negru" o constat in baza codului muncii, ca atare constatand ca angajatorul nu a incheiat contract, aplic contraventia de la 260-1-e respectiv pt persoana fizica ce lucreaza fara forme legale 260-1-f. Neexistand contractul de munca in forma scrisa, e firesc sa nu fi transmis registrul deoarece se transmis elementele contractului, acesta nefiind incheiat. Asadar aplicarea in acelasi moment si a sanctiunii pe 9-1-a din HG.500 nu mi se pare justificata, mai ales ca s-ar aplica doua sanctiuni pentru aceeasi fapta ceea ce contravine OG2/2001-modif prin Legea 180/2002.
Dupa mine, aplicarea 9-1-a din HG.500 se aplica intr-adevar cand la momentul indentificarii persoanei care lucreaza aceasta nu are nicio forma de angajare (completeaza acea "fisa de identificare") iar la momentul incheierii procesului verbal de catre inspector, angajatorul se prezinta atat cu contractul de munca dar si cu revisalul transmis, incercand sa scape de contraventie. Ei bine, in momentul in care se prezinta contractul de munca aici pot fi doua situatii:
1- contract incheiat cu data angajarii aceeasi cu data la care inspectorii au identificat persoana, revisalul fiind transmis bineinteles peste termenul legal (aici ar merge 9-1-a)
2-contract incheiat cu o data de incepere a activitatii ulterioara controlului mergand pe ideea ca daca va prezenta contractul incheiat si revisalul transmis la timp va scapa de sanctiune, uitand ca pentru ziua in care persoana a fost identificata nu va putea face dovada existentei unui contract de munca (aici merge doar 260-1-e respectiv 260-1-f pt persoana fizica).
A alta situatie care este foarte clara, cand se prezinta la solicitarea inspectorului de munca dar fara contract, ceea ce inseamna fara nicio interpretare munca fara forme legale.

@MirceaSCALAT
perfect de acord cu cele scrise de dumneavoastra, dar pe mine ma interesa incadrarea juridica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicare sanctiune contraventionala pentru transmitere in revisal contract de munca din 2017 cristina_b cristina_b Daca o unitate a transmis un contract de munca cu data inceperii activitatii 01.11.2017 cu intarziere in REVISAL, adica la data de 10.11.2017, sanctiunea ... (vezi toată discuția)
Transmitere cim pe itmonline midadu midadu Am o nedumerire in legatura cu transmiterea unui CIM pe portalul itmonline si anume: in data de 12.01.2011 am inregistrat in Revisalul societatii un CIM cu ... (vezi toată discuția)
Registrul salariatilor sofishoestrend sofishoestrend in cazul daca am semnat si am inregistrat in registrul electronic contractul de munca inaintea inceperii activitatii cu o zi,iar acesta a fost transmisa ... (vezi toată discuția)