avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intarzieri la plata salariului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intarzieri la plata salariului

Buna ziua,

Nu am mai primit salariul de pe data de 13 iulie 2008.
Ce demersuri legale ar trebui sa iau pentru recuperarea sumelor restante?
Mentionez ca cei de la ITM ( cu toate ca au fost anuntati ) nu au facut nimic.
Cand am discutat cu Serviciul Financiar mi se spune ca nu sunt incasari.
Cu toate ca avem sindicat, acesta nu face nimic deoarece sunt mana in mana cu conducerea.
Nimeni nu are curajul sa vorbeasca de frica sa nu fie dat afara ( orasul in care lucrez este codas dpdv al locurilor de munca).

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lucian Dumitrescu , Consilier juridic 15:33, 22 August 2008
Aveti doua posibilitati :
1. depuneti o sesizare scrisa la ITM, acestia sunt obligati sa va raspunda in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii dvs.
2. o actiune in instanta. Cererea se depune in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate.
Actionati in instanta sicetatea pentru neplata drepturilor salariale cuvenite.
Va multumesc pentru sfaturi.
Sunt convins ca daca ii dau in judecata vor gasi anumite motive sa ma concedieze, cu toate ca in ultimul an am fost recompensat de cateva ori datorita rezultatelor optinute.

Societatile comerciale au obligatia de a plati cu prioritate impozitele catre stat si salariile angajatilor.

Daca societatea nu are incasari de unde sa dea salariile.

Solutii posibile pentru ary_eduard:

1. Sa isi caute alt loc de munca la o societate care nu e in picaj economic si cand la gasit sa paraseasca vechiul loc de munca. Ca argument ca e bine asa sunt rezultatele pe care le are. Dar probabil e caz miniritar sau singular de societatea a ajuns in imposibilitate de plata tocmai in cea mai delicata problema: salariile lucratorilor.

2. Sa astepte sa primeasca salariul cand societatea va avea bani ( ITM poate obliga pe cineva sa dea cand are si cand nu are isi poate doar mari conturile de amenzi pe seama unor situatii si asa dificile) si sa lucreze in continuare cu speranta ca situatia se va redresa.

Sunt de parere ca e bine sa exersati un simt al situatiei reale in care va aflati ca individ, trendul colectivului in care activati si comportamentul si responsabilitatea sefului pe care ii aveti.

Ce situatii externe si sau interne firmei au determinat problema majora pe care o aveti ( neplata salariului ) ? e o intrebare care necesita raspuns.

Are bani societatea sa plateasca salariile si trage o barba ca nu are sau nu are intradevar ca in plan financiar a provocat dezechilibre nejustificate ( ex. patronul a plecat la Las Vegas si i-a spus managerului lasa ca te descurci tu ) sau un partener de afaceri i-a tras o" teapa" sau a refuzat receptia pe probleme de calitate etc. ? e o alta intrebare care necesita raspuns.

Exista situatii si situatii. E bine sa nu fugim ( demisionam ) sau sa atacam ( plagere la ITM sau instanta ) fara o analiza atenta si documentata atunci cand apare o problema la locul de munca. S-ar putea sa avem dreptate cu o afectare de drepturi , dar ea ar putea fi consecinta unui lant al slabiciunilor de care poate ca nu cel care ne-a afectat direct drepturile este principal vinovat.

Va spun eu ca cei de la ITM au facut ceva , le-a tras o amenda de care nu stiti, dar banii tot nu i-ati primit. Ceea ce asteptati dvs. trebuia sa faca societatea la care lucrati, ca ITM nu poate si face ce are in atributii "arde" pe cei care nu se conformeaza legislatiei in relatiile de munca.

Poate ca liderul de sindicat a facut ceva dar nu stiti. Isi cunoste atributiile si se mai gandeste cu siguranta la reprosurile si injuraturile directe sau indirecte ale membrilor de sindicat. Greseala lui 9intentionata sau n u ) este ca nu a comunicat ce a facut si ce a constatat. De fapt e in concordanta cu atitudinea conducerii care stie ca are o mare problema si tace. Tace si nu comunica. Asta e perceputa de salariati ca o sfidare si are consecinte grave pe termen lung pentru ca cei ce se hotarasc sa ramana " lucra in dorul lelii" sau cei mai buni "privesc spre alte zari". Nu e un argument de luat in considerare ca pleaca domnule ca asteapta altii la poarta care nu au de lucru. Asta mergea dupa 90 si pe alocuri mai merge inca dar e la limita blocajului. Cu oamenii nu e ca si cu tractorul seria x sau y. Or fi venind altii dar calitatile si defectele oamenilor complica situatiile pana a nu mai putea fi descurcate.

Daca cineva are o problema care ii apartine si nu comunica cu tine, ba mai mult te ameninta sau are o atitudine amenintatoare de tipul " iti dau peste gura" daca atingi subiectul cu care sunt in culpa, cea mai inteleapta decizie este
" pa draga ne vedem la sfantu' astepta" la momentul cel mai potrivit noua nu sa stau cu sabia lui Damocles deasupra capului ca sa aud cand ma astept mai putin si sunt in mare dificultate "ne pare rau dar nu mai avem nevoie de serviciile dvs." sau "iti dai demisia de buna voie sau incepem cercetarea disciplinara privind...".

Ultima modificare: Vineri, 22 August 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Societatea la care lucrez face parte dintr-un grup international.
Nivelul exporturilor (catre firma mama) pe luna se ridica la cateva sute de mii de euro. Aceasta nu plateste datoriile la timp, astfel ca societatea este obligata sa se descurce numai cu ceea ce vinde pe intern.

De asta am cerut si sfatul dumneavoastra, intru-cat stiu ca sunt bani (la nivelul grupului) dar strainii s-au obisnuit sa ne trateze ca pe niste sclavi.

PS: cifra de afaceri anuala a grupului este de app. 25 mil de euro

Alte discuții în legătură

Reclamatie itm catre un angajator busuiocmaria busuiocmaria cine imi poate spune si mie cum sa procedez daca angajatul nu mi-a dat salariul si eu vreau sa plec dar, sa-mi recuperez si banii? as vrea sa fac o adresa ... (vezi toată discuția)
Neplata salariu vichisor vichisor Bună ziua! Ce pot face dacă societatea la care lucrez cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată nu ne-a mai plătit salariile?Data de salariu este ... (vezi toată discuția)
Neplata salariului danutz69 danutz69 Sunt in situatia de a nu fi primit salariul aferent ultimelor 3 luni , iar angajatorul find un ong vine cu tot felul de justificari mai mult sau mai putin ... (vezi toată discuția)