avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocare donatie

In noul cod civil posibilitatea revocarii unei donatii in urma nasterii unui copil in familia donatorului s-a scos.
Cum considerati asta? O revenire la normalitate sau o nedreptate care i se face noului mostenitor?
O modificare excelenta.Situatia de pana acum era absurda si nedreapta fata de cel care primea donatia.
Noul mostenitor ramane protejat prin institutia rezervei si va putea cere reductiuea liberalitatii.
Adalbert, nu pot sa cred ca ai scris asta!

u.b.i.k. a scris:


....institutia rezervei succesorale priveste alte persoane decat copilul survenit ulterior liberalitatii.
....
Daca la data la care s-a facut liberalitatea dispunatorul nu avea mostenitori rezervatari, mai putem vorbi despre rezerva lor? Rezerva in favoarea cui? A unuia inexistent ? :stunned:


Cum sa nu putem vorbi!?
A! Nu putem vorbi (strict juridic) despre MOSTENITIORI si despre REZERVA pana in clipa MORTII celui despre a carui mostenire este vorba. (ca-i doar o ...eventualitate; e un fel de a vorbi despre cioara de pe gard, caci nu garanteaza nimeni ..."ordinea inmormantarilor". Si tooot vorbind, exista riscul sa-i faca "mostenitorului" coliva exact acela caruia ii purta el sambetele. Intelegi? S-au mai vazut copii morti inaintea parintilor lor. Adica, "pe limba noastra" asta ar fi principiul reciprocitatii vocatiei succesorale )


Art. 954. - (1) Mostenirea unei persoane se deschide n momentul decesului acesteia.

Art. 957. - (1) O persoana poate mosteni daca exista la momentul deschiderii mostenirii.


Mostenitorul (rezervatarul) trebuie sa EXISTE (sa fie in viata sau macar conceput) la data MORTII dispunatorului, nu la data facerii liberalitatii.

Cand face liberalitatea, dispunatorul e VIU si inca neingropat. El are (sau n-are) COPII (nu mostenitori). Mostenitorii (= persoanele care dobandesc patrimoniul defunctului) apar doar in clipa MORTII celui despre a carui mostenire e vorba si cu conditia acceptarii (care consolideaza retroactiv titlul de mostenitor).

Prin urmare, SI copilul nascut ULTERIOR liberalitatii, dar EXISTENT la data mortii dispunatorului are dreptul la rezerva si poate solicita reductiunea liberalitatii care ii incalca rezerva (chiar daca data liberalitatii este anterioara datei nasterii lui).
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 August 2011
romascanu, moderator
Problema se pune altfel in opinia mea.
Institutia revocarii donatiei avea un scop diferit fata de rezerva succesorala. Daca rezerva succesorala protejeaza mostenitorii rezervatari din momentul mortii donatorului, revocarea donatiei pentru survenienta de copil are scopul de a proteja familia respectiva care ulterior donatiei are un membru nou caruia trebuie sa i se asigure conditii decente de trai, acces la educatie, etc.
Parerea mea este ca acea prevedere nu trebuie eliminata ci nuantata in functie de posibilitatile financiare ale donatorului.

.
La 1864 (data actualului Cod civil) era cunoscuta o singura modalitate de a face copii. :">

Astazi, pe langa "exercitiile preliminare facerii copiilor" se mai cunosc vreo doua(sprezece) metode...:innocent:

Revocarea pentru survenienta de copil prevazuta (inca) de actualul cod civil (art. 836) intervine DACA (conditii cumulative):
1 - donatorul NU AVEA niciun copil sau alt descendent in momentul incheirii contractului de donatie
2 - posterior donatiei "dobandeste" (zice codul, adica i se naste) un copil din casatorie sau din afara casatoriei. (cu nevasta sau cu florareasa de la colt, dar recunoscut).

Ratiunea acestei reglementari venea, cred eu, din presupunerea ca donatorul (fara copii) nu ar fi incheiat acea donatie (n-ar fi daruit unui strain cu atata larghete) daca ar fi stiut ca ...un copil al sau era in burta mamei sale (n-aveau ecograf).

Ori, consider ca in NOUL cod civil ar fi fost cumva aberant sa fie pastrata aceasta cauza de revocare a donatiei alaturi de ...Reproducerea umana asistata medical cu tert donator
(art 441-447 NCC).

Asta e o noua metoda de "a face" copii = prin declaratie notariala :) (de consimtamant la reproducerea asistata medical)
Art. 446. - Tatal are aceleasi drepturi si obligatii fata de copilul nascut prin reproducere asistata medical cu tert donator ca si fata de un copil nascut prin conceptiune naturala.

Daca s-ar fi pastrat cazul de revocare, atunci revocarea ar fi putut interveni prin simpla manifestare de vointa a acestui nou soi de tatic.

Ultima modificare: Luni, 22 August 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Anulare donatie - e posibila? modalitati antonie-ana-maria antonie-ana-maria Buna ziua.As dori sa stiu daca acum 16 ani sa facut o donatie al unui apartament,apartament obtinut printr-o mostenire.Cei 2 mostenitori au donat apartamentul ... (vezi toată discuția)
Revvocare donatie rina68 rina68 buna ziua, in ianuarie 2009 am donat o casa iar in martie 20011 mi s-a nascut primul copil. pot sa cer revocarea donatiei pentru survenienta copil, avand in ... (vezi toată discuția)
Donatie - riscuri survenienta copil lorena1604 lorena1604 Buna ziua, Am o intrebare cu privire la un contract de donatie, in cazul pluralitatii de donatori; astfel, donatorii sunt in numar de 4, iar 3 dintre ei au ... (vezi toată discuția)