avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocare donatie

In noul cod civil posibilitatea revocarii unei donatii in urma nasterii unui copil in familia donatorului s-a scos.
Cum considerati asta? O revenire la normalitate sau o nedreptate care i se face noului mostenitor?
Da... este un punct de vedere interesant. Cu toate acestea, ecograful poate confirma o sarcina insa el are cu totul alt rol cum ar fi cel de observare a dezvoltarii normale a fatului si a prevenirii nasterii unui copil "cu probleme". - avantajele epocii in care traim.
O femeie poate sa isi dea seama ca este insarcinata si fara sa faca o ecografie, avand anumite simptome caracteristice. In plus "celula" se poate observa la ecograf dupa 5 saptamani pe cand un test de sarcina poate sa iti confirme acest lucru chiar de la 7 zile.
Reproducerea asistata medical este intradevar o metoda noua dar nu foarte larg utilizata fata de stilul clasic (mult mai placut zic eu :"> ). Problema care se pune in aceasta situatie ar fi in legatura cu acea conditie potaestativa pura sau simpla care nu este valabila in privinta donatorului(parintelui) - art. 822 C. civ. si cu faptul ca persoana in cauza isi da acordul in scris semnand un act prin care isi da acceptul cu privire la nasterea asistata.
O falsa problema as zice eu care tine doar de nuanta si nu de fondul problemei. Nasterea asistata medical nu este singurul mod de a face copii. Se fac copii si pe "stilul vechi" cu planificare. Daca la nasterea asistata medical persoana in cauza isi da acordul in scris in cazul unei nasteri planificate avem si aici un acord doar ca nu este semnat un act - chestiune doar de forma si nu de fond. In plus exista si nasteri neprogramate (accident la locul de munca). :innocent:
Apoi tot in codul civil actual se prevede ca donatia va fi revocata si in cazul in care, copilul nascut ulterior incheierii donatiei, era deja conceput la acea data. In acest caz este doar o chestiune de tip pana cand donatia va fi revocata.






Ultima modificare: Marți, 23 August 2011
ContSters61634, utilizator
romascanu a scris:

La 1864 (data actualului Cod civil) era cunoscuta o singura modalitate de a face copii. :">

Astazi, pe langa "exercitiile preliminare facerii copiilor" se mai cunosc vreo doua(sprezece) metode...:innocent:

Revocarea pentru survenienta de copil prevazuta (inca) de actualul cod civil (art. 836) intervine DACA (conditii cumulative):
1 - donatorul NU AVEA niciun copil sau alt descendent in momentul incheirii contractului de donatie
2 - posterior donatiei "dobandeste" (zice codul, adica i se naste) un copil din casatorie sau din afara casatoriei. (cu nevasta sau cu florareasa de la colt, dar recunoscut).

Ratiunea acestei reglementari venea, cred eu, din presupunerea ca donatorul (fara copii) nu ar fi incheiat acea donatie (n-ar fi daruit unui strain cu atata larghete) daca ar fi stiut ca ...un copil al sau era in burta mamei sale (n-aveau ecograf).

Ori, consider ca in NOUL cod civil ar fi fost cumva aberant sa fie pastrata aceasta cauza de revocare a donatiei alaturi de ...Reproducerea umana asistata medical cu tert donator
(art 441-447 NCC).

Asta e o noua metoda de "a face" copii = prin declaratie notariala :) (de consimtamant la reproducerea asistata medical)
Art. 446. - Tatal are aceleasi drepturi si obligatii fata de copilul nascut prin reproducere asistata medical cu tert donator ca si fata de un copil nascut prin conceptiune naturala.

Daca s-ar fi pastrat cazul de revocare, atunci revocarea ar fi putut interveni prin simpla manifestare de vointa a acestui nou soi de tatic.




revocarea intervine de drept sau la cerere.. adica are sau ba legatura cu rezerva, norma e dispozitiva sau imperativa?
altfel..

ca daca are legatura cu rezerva, presupun ca ea nu poate fi revocata pana "moare" mortu..:D
deci...

Ultima modificare: Miercuri, 24 August 2011
ContSters214051, utilizator
Nu are legatura cu rezerva si intervine de drept "la cerere" :D pentru ca trebuie ceruta constatarea revocarii donatiei. Daca nu cere nimeni acest lucru poate mai trec si 30 de ani ... aliluia. Partea frumoasa ar fi ca institutia revocarii donatiei pentru survenienta de copil sa nu fie scoasa ci sa se nuanteze in asa fel incat sa se aproprie de rezerva succesorala. Cu alte cuvinte revocarea sa intervina doar in limita asigurarii unei rezerve necesare cresterii noului copil.

Parerea mea: multe legi strambe, birocratie multa, intr-un cuvant ROMANIA.
Ultima modificare: Joi, 25 August 2011
ContSters61634, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare donatie - e posibila? modalitati antonie-ana-maria antonie-ana-maria Buna ziua.As dori sa stiu daca acum 16 ani sa facut o donatie al unui apartament,apartament obtinut printr-o mostenire.Cei 2 mostenitori au donat apartamentul ... (vezi toată discuția)
Revvocare donatie rina68 rina68 buna ziua, in ianuarie 2009 am donat o casa iar in martie 20011 mi s-a nascut primul copil. pot sa cer revocarea donatiei pentru survenienta copil, avand in ... (vezi toată discuția)
Donatie - riscuri survenienta copil lorena1604 lorena1604 Buna ziua, Am o intrebare cu privire la un contract de donatie, in cazul pluralitatii de donatori; astfel, donatorii sunt in numar de 4, iar 3 dintre ei au ... (vezi toată discuția)