avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ce inseamna a fi judecat?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ce inseamna a fi judecat?

buna ziua va rog a ma ajuta cu o intrebare : vreau sa stiu daca procurorul cand a dat scoaterea de sub urmarire penala si o amenda administrativa asta inseamna ca ai fost judecat pt ca la locul de munca la angajare mi sa cerut sa declar daca am fost arestat,judecat sau condamnat si aveam aceea amenda administrativa pe care nu am declarato si acum mi se spune ca daca ai o amenda administrativa indeplineam acea conditie cum ca as fi fost judecat precizez ca nu am fost citat la tribunal sau sa vad vre-un procuror doar o declaratie la politie deci ce vreau eu sa stiu daca asta inseamna judecata va multumesc
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 13:46, 22 August 2011
Da, nu se pune problema unei judecati.
Judecata presupune o sesizare a instantei si pronuntarea unei hotarari judecatoresti.
Hotararea poate sa fie de condamnare sau de achitare.
Exista si posibilitatea sa fiti judecat si achitat.

Poate exista si posibilitatea sa se aplice o amenda administrativa dupa ce persoana a fost arestata initial preventiv insa nu este cazul dvs.

Prin urmare, nu ati fost judecat si nici nu ati fost arestat preventiv.
simonette12 a scris:

Pentru a fi judecat trebuie sa existe un act de inculpare incheiat de procuror=rechizitoriu si apoi sa fiti trimis in judecata.
In urma trimiterii in judecata la instanta, aceasta pronunta o hotarare care poate fi de condamnare pentru o infractiune sau mai multe.
Prin urmare nu ati mai ajuns in faza de cercetare judecatoreasca pentru ca faza de cercetare penala s-a incheiat cu o amenda administrativa.


Faza de cercertare penala exista doar in momentul cand conform procedurilor, se intocmeste si un dosar de urmarire penala, indiferent daca persoana in cauza va fi cercetata penal sau va primi NUP.
Faptul ca persoanei respective nu i s-a intocmit un dosar penal, inseamna ca nici nu a fost cercetata penal, deci "faza de cercetare penala" nu a mai avut loc, ea fiind inlocuita instantaneu doar cu o amenda administrativa care nu implica cercetarea penala sau o alta forma de judecata.


Numai bine.
In acest caz procurorul a dispus prin ordonata "scoatere de sub urmarire penala" si aplicarea unei amenzi administrative.

Scoaterea de sub urmarire penala este activitatea procedurala prin care urmarirea penala este intrerupta, de regula definitiv, daca se constata existenta unuia dintre cazurile de impiedicare a exercitarii actiunii penale.
Scoaterea de sub urmarire penala are loc cand :
-exista invinuit sau inculpat in cauza si
-se constata ca fapta nu exista, fapta nu este prevazuta de legea penala, fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, fapta nu a fost savarsita de invinuit sau inculpat; faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii sau exista vreuna dintre cauze care inlatura caracterul penal al faptei.

Art. 249:
Cazurile si procedura scoaterii de sub urmarire
(1) Scoaterea de sub urmarirea penala are loc cand se constata existenta vreunuia dintre cazurile prevazute in art. 10 lit. a)-e) si exista invinuit sau inculpat in cauza.
(2) Dispozitiile art. 242-246 si 248 se aplica in mod corespunzator si in procedura scoaterii de sub urmarire.

Cu alte cuvinte, scoaterea de sub urmarire penala se va dispune prin ordonanta in urmatoarele situatii:
1.- in cazurile prev. de art. 10 lit. a) - e) cod.proc.pen., daca actiunea penala fost pusa in miscare conform disp. art.249 alin. (2) raportat la art.243 alin. (2) cod.proc.pen.
2- in cazurile prev. de art.10 lit. a) - e) cod. proc.pen., chiar daca actiunea penala nu a fost pusa in miscare, dar propunerea organului de cercetare penal este de trimitere in judecata a invinuitului potrivit art. 262 punct 2 lit. a) cod.proc.pen.
3-in cazul aplicarii art. 18 indice 1 cod.proc.pen. cu exceptia rechizitoriului, care pe langa dispozitia de trimitere in judecata poate cuprinde si solutii de scoatere de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, in toate celelalte cazuri, scoaterea de sub urmarirea penala se dispune prin rezolutie motivata, potrivit art. 203 cod proc pen.
Ultima modificare: Duminică, 21 August 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Da, amenda administrativa se poate dispune si dupa ce persoana a fost pusa sub invinuire si s-a inceput urmarirea penala.
Insa notiunea ,,de a fi judecat" este atributul exclusiv al instantei de judecata.
Se poate insa sustine ca a fost cercetat penal.
Problematica este insa alta, zic eu.Daca o persoana a fost judecata si achitata inseamna ca a fost judecata.
Nu imi pare in regula sa se ceara la angajare daca persoana a fost judecata din moment ce a fost gasita nevinovata.

Chestiunea cu cazierul judiciar are si ea semnificatia ei in ceea ce priveste garantarea unor drepturi.

Problematica cu amenda administrativa poate exista in cazul furturilor din supermarket.Fura o scobitoare si o banana si va primi o amenda administrativa...
Este adevarat ca este furt dar...totusi...
Amenda administrativa nu este acelasi lucru cu amenda penala - cred ca cei de la locul de munca fac aceasta confuzie.
Daca vi s-a dat Scoatere de Sub Urmarire Penala si Aplicarea unei Sanctiuni cu Caracter Administrativ inseamna ca, dupa ce s-a inceput urmarirea penala impotriva dumneavoastra s-a constatat ca nu va faceti vinovat de savarsirea respectivei infractiuni (de aceea ati fost scos de sub urmarire penala), iar ca fapta savarsita este sanctionata administrativ.
Asadar, nu ati fost judecat pentru nimic, ati fost doar cercetat penal si, in urma cercetarilor, s-a constatat ca sanctiunea administrativa este suficienta ...

Alte discuții în legătură

Care este diferenta dintre sup si nup ladder ladder As dori sa aflu si eu exact care este diferenta ,daca ea exista , intre Scoatere de sub urmarirea penala si Neancepera urmarii penale. (vezi toată discuția)
Art. 87 din oug nr. 195/2002 jalentin jalentin pe data de 11-01-2011 am consumat alcool dupa care am condus masina proprie pe o distanta de 500 m unde ma ooprit politia din comuna, mam dat jps e la volan ... (vezi toată discuția)
Art.10 cod procedura penala bgvl bgvl In situatia in care sesizez parchetul prin plangere sau denunt despre comiterea unei infractiuni de catre o persoana, aceasta infractiune fiind prescrisa, ... (vezi toată discuția)