avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PERIOADA DE PROBA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PERIOADA DE PROBA

Buna ziua,
Va rog frumos o lamurire:
- cat este perioada de proba in cazul unui contract pe o perioada determinata de 1 luna, 3 luni si 6 luni?
La un CIM pe o perioada de 1 luna si 3 luni perioada de proba este 5 zile lucratoare, iar la un CIM de 6 luni este 15 zile lucratoare?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: edina , utilizator 16:21, 18 August 2011
Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.
art.85 C.mun.
In primul rand, perioada de probă nu este obligatorie, ci se negociază de către părţi. În majoritatea cazurilor, cel care are interesul în instituirea unei perioade de probă la încheierea unui contract individual de muncă este angajatorul. Poate fi de maxim 90 de zile pentru functii de executie, si de 120 de zile pentru functii de conducere (la CIM pe durata nedeterminata)

În cazul contractelor individuale de muncă încheiate pe perioadă determinată, durata perioadei de probă depinde de durata pe care este încheiat contractul. Astfel, perioada de probă nu va depăşi (art.85 Noul cod al muncii):

5 zile lucrătoare, în cazul unui contract de muncă încheiat pe o durată mai mică de 3 luni;
15 zile lucrătoare, în cazul unui contract de muncă încheiat pe o durată între 3-6 luni;
30 zile lucrătoare, în cazul unui contract de muncă încheiat pe o durată mai mare de 6 luni;
45 zile lucrătoare, în cazul salariaţilor cu funcţii de conducere, în cazul unui contract de muncă încheiat pe o durată mai mare de 6 luni.

Acestea sunt maxime ale perioadei de probă, ceea ce înseamnă că durata efectivă a acesteia va fi stabilită prin negociere de către părţile contractante, putand sa nu existe sau sa fie redusa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract cim Andrei Gica Andrei Gica Buna ziua. Un CIM incheiat pe perioada determinata de 2 luni poate inceta in baza art 31 alin (1)? Sau nu mai e valabila incetarea in perioada de proba? (vezi toată discuția)
Mai exista perioada de proba in cazul unui cim pe perioada determinata ... Daniella023 Daniella023 Mai exista perioada de proba in cazul unui CIM pe perioada determinata prelungit prin act aditional, pastrand aceeasi functie? ( contractul de munca anterior a ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba cim tarchi tarchi Am avut CIM pe timp determinat cu perioada de proba de 90 de zile ,pana la data de 28/02/2013,zi in care a fost facut un alt CIM pe timp nedeterminat,In noul ... (vezi toată discuția)