avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati la diferenta apa calda consumata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati la diferenta apa calda consumata

Am primit de la asociatie o hartie prin care sunt somat sa platesc o diferenta de consum de aproximativ 200 mc apa calda, acumulata intr-o perioada de timp de 47 de luni (din octombrie 2007).
In toata aceasta perioada, am fost pus pe consum pausal, desi exista contorizare.
Diferenta de mc apa calda este calculata ca fiind indexul actual al contorului de apa calda si cubajul pus pe lista de plata (cumulat) din aceasta perioada.
Care este legalitatea acestei somatii din partea asociatiei, dat fiind faptul ca sunt cu intretinerea platita la zi? Si mai ales ca aceste "datorii" au fost deja platite de catre mine si ceilalti locatari prin adaugarea pierderilor?
Ce acte trebuie sa fac eu, ca si membru al asociatiei pentru a media acest "conflict"?
Am avut diferende in ceea ce priveste citirea contoarelor. Citirile date de mine nu au fost bagate in seama si am fost pus la pausal.
Iar facturile de la furnizor sunt platite la zi. Cand spun furnizor, ma refer la cel general pentru toata asociatia.
Ideea este ca eu platesc acum niste bani (si nu putini), care au mai fost platiti o data.
Ceea ce doream eu sa aflu, era legalitatea obtinerii acestor bani de catre administrator (asociatie).
Si nu ca as fi refuzat sa platesc, sau ca nu am lasat pe nimeni sa intre in casa sa citeasca contorii. Nici nu s-a pus problema de asa ceva.

Iar repartitoarele sunt pentru incalzire, nu pentru apa (calda+rece).
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2011
daniel_toma, utilizator
Impartirea facturii de apa se face la fiecare asociatie dupa un regulament. Astfel, in cazul dv., din cauze nestiute de noi, nu vi s-a acceptat citirea contoarelor sau chiar dv. nu le-ati dat timp de 4 ani. Acum, in sfarsit, vi s-a acceptat predarea indecsilor.

Ce s-a intamplat in aceasta perioada? Administratorul v-a pus un consum estimat, sa zicem 2 mc in fiecare luna sau in fiecare luna alta cantitate, dar in realitate dv. ati consumat 3 sau 4 mc. Nu conteaza cum e acest regulament, cert este ca vi s-a pus si ati si platit pe ansamblu un consum mai mic decat cel real. Ce s-a intamplat cu diferenta intre ce ati consumat in mod real si ce vi s-a pus pe lista, deci ce ati si platit? Au platit-o vecinii dv. ca "pierdere de apa", astfel incat sa se inchida factura, adica lunar, cantitatea de apa pusa pe lista sa corespunda cu ce a fost facturat de furnizor.

Ce s-a intamplat acum? Ducand indecsii, s-a constat aceasta diferenta de 200 mc intre ultimul index rezultat din acumularea succesiva, luna de luna a unui consum estimat, si citirea actuala.
Aceasta diferenta este tocmai ceea ce 4 ani de zile vecinii dv. au platit ca "pierderi de apa". Acum a venit momentul adevarului, al scadentei, cand dv. prin acesti 200 mc, prin valoarea lor trebuie sa va revansati fata de vecinii dv., sa le platiti banii inapoi. Deci acesti 200 mc se vor scadea din "pierderile de apa".

Aceasta actiune, acest calcul este legal, deoarece este un algoritm de calcul care compenseaza un minus tinut timp de 4 ani, cu un plus descoperit acum.
Sunt perfect de acord, cu conditia ca acesti bani sa se revada in clar scazuti pe lista de plata comuna (la fiecare vecin in parte). Insa mai este o problema pe care o supun atentiei si nu este cea de refuz plata.
Ca sa fac un dus, eu trebuie sa las apa sa curga cel putin o ora pana se incalzeste.
Practic mie mi se contorizeaza apa rece la pret de apa calda, la preturi de 3-4 ori mai mari. Asta cum se rezolva, din moment ce administratia a ridicat din umeri, dar banii stiu sa-i incaseze.

Iar pausalul a fost pus la maxim (5 mc/pers/luna si 3 mc/pers/luna pentru 3 persoane care stam in apartament).
Problema apei calde care ajunge tarziu la etajele de sus nu este numai la blocul dv., este o problema general, asa ca nu este vina administratorului ca aveti o asa apa calda.
Apa care vine pe teava de apa calda este contorizata volumetric la contorul de bransament, dar si in apartamentul dv., asa ca administratorul da din umeri pentru ca nu are ce face si asa cum mii de administratori dau din umeri din acelasi motiv.

Nu prea inteleg ideea cu cei 5 mc de persoana / luna pe care vi i-ar fi pus. Inseamna ca ati consumat chiar mai mult daca in acest rastimp s-au adunat 200 mc pe care nu i-ati platit.
Cred ca sunteti destul de confuz, nu prea stiti ce vi se intampla.
Noi v-am spus din ce cauza e posibil sa aveti aceasta diferenta, o recunoasteti si dv. si veniti acum si spuneti ca in trecut vi s-a pus pausal foarte mult. Foarte mult fata de ce, daca ati inregistrat aceasta diferenta?

Apa calda nu este de 3-4 ori mai scumpa decat apa rece, ci dublu.
Nu sunt confuz, e vorba de 5 mc apa rece si 3 mc apa calda de persoana lunar. Adica maxim de consum la pausal. Asta inseamna 15 mc ar si 9 mc acm pe luna.

Iar administratorul are ce face, s-au accesat fonduri europene pentru rezolvarea returului de apa calda, care sa asigure apa calda permanenta. Stiu nenumarate cazuri si sunt reale. In Romania.

Pretul apei calde variaza intre 12-14 lei/mc pe cand apa rece se apropie de 3,9 - 4 lei/mc.
Variatia de pret a apei calde rezulta din componenta termica, care variaza de la caz la caz, pretul apei calde pe factura furnizorului cuprinzand pretul apei reci pe de o parte si pretul agentului termic consumat pentru incalzirea apei respective.

Consumul mediu de persoana pentru un apartament de bloc ajunge la 4-5 mc ar si 2-3 mc apa calda lunar.

Eu am intrebat de legalitatea incasarii unor bani care deja au fost platiti.
In rest, nu am facut decat sa ma documentez cu privire la consumuri, plati si tot ce tine de asociatiile de proprietari.

Alte discuții în legătură

Apometre desigilitate cyan cyan Asociatia de proprietari poate impune sanctiuni prin hotarare a AG in cazul in care se constata la verificarea apometrelor faptul ca sigiliul este deteriorat ... (vezi toată discuția)
Plata apa calda,consum 0 de 2 ani de zile!! gici gici Buna ziua!Zilele trecute m-am uitat pe afisul cu plata intretinetinerii de la avizierul scarii,si am constatat ca aveam o suma de bani ptr plata consum de apa ... (vezi toată discuția)
Consum pausal adela c adela c buna. problema mea este urmatoarea: In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), ... (vezi toată discuția)