avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ajutor ! Ce este de facut?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ajutor ! Ce este de facut?

Buna seara,

Impreuna cu sotul , detinem un apartament cu 2 camere, la parter, fara balcon, cu o suprafata totala de 52 mp.
Pe lista de plata a intretinerii afisata , a aparut suma de 100 ron lunar ca fond de reparatii in vederea reabilitarii terasei blocului.
Conform legii nr.230/2007 stim ca fondul de reparatii se calculeaza la cota indiviza in functie de suprafata locuibila a apartametului.
Cu toate acestea, toate apartamentele sunt trecute cu aceeasi suma de plata, indiferent de suprafata locuita.
In momentul in care am cerut explicatii pertinente (verbale , nu in scris) administratorului , acesta pe langa faptul ca nu ne-a pus la dispozitie informatiile solicitate a cautat sa explice modul de alocare a sumei pentru fiecare apartament in parte ca fiind suprafata totala a blocului., explicatie cu care nu putem fi de acord.
Totodata intr-un mod foarte rautacios administratorul ne-a sugerat sa plecam, sa ne mutam din bloc, asta in conditiile in care apartamentul a fost cumparat in anul 1997 prin contract de vanzare-cumparare de la fostul proprietar si nu primit cadou de la stat.
Consideram ca este o lipsa crasa de orice bun simt si respect fata de noi in conditiile in care acest administrator este platit din banii nostrii si prin atributiile pe care le are si trebuie sa le respecte, in afara de implicarea in rezolvarea si intretinerea in bune conditii a partilor comune din acest bloc, lucru de care oricum nu se ocupa, se numara si punerea la dispozitia proprietarilor a informatiilor solicitate de acestia privind modalitatile de calcul a sumelor care trebuiesc platite .
Mai mult decat atat amenintarile au continuat prin faptul ca ne va obliga sa platim mai mult la intretinere doar prin simplul fapt ca avem declarat sediu social pentru firma in acest apartament .
Conform legii, stim ca se face distinctie intre firma care are SEDIU SOCIAL (adresa) in apartament, caz in care se plateste intretinerea normal, functie de numarul de persoane ce locuiesc permanent si firma care are PUNCT DE LUCRU in apartament, caz in care se aplica conventia prevazuta de art.37 din HG 1588/2007.
Mentionez ca firma nu desfasoara activitate la sediu, nu este punct de lucru. Toata activitatea se desfasoara la sediul clientului, existand si un contract de prestari servicii in aceasta directie.
In incheiere vreau sa va rog sa imi spuneti ce este de facut in aceasta situatie.
Este indreptatit administratorul sa se comporte astfel? Este indreptatit sa duca la bun sfarsit amenintarile respective?
In cazul in care refuzam sa platim acest fond de reparatii pana la prezentarea modalitatii de calcul, administratorul poate aplica penalitati la acest fond?
In cazul in care conform amenintarilor calculeaza sume mai mari la intretinere avand in vedere sediul social declarat la aceasta adresa, care sunt modalitatile de aparare impotriva acestui abuz?
Care sunt modalitatile LEGALE de impunere administratorului in vederea respectarii de catre acesta a obligatiilor si sarcinilor ce ii survin in calitatea pe care o are?
Cu scuze pentru lungimea mesajului va multumesc si astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Magdalena Stoica , utilizator 17:40, 19 August 2011
In cazul acesta, daca pe undeva mai speram ca macar intr-un tarziu s-ar putea realiza acest lucru si pentru noi, in momentul acesta , dupa lamuririle primite de la dumneavoastra, pentru care va multumesc, realizez ca din pacate acest obiectiv este undeva foarte departe, inexistent practic si asta nu din cauza consensului proprietarilor sau al hotararii adunarii generale ci din cauza ca implicarea si interesul din partea reprezentantului legal, la care faceti si dumneavostra referire , lipseste din pacate cu desavarsire.....
@Magdalena Stoica

Intamplarile dv. cu administratorul dovedesc o atitudine aroganta si abuziva a acestuia.
Observ ca stiti rezolvarea tuturor semnelor de intrebare asa ca nu voi scrie despre ceva ce cunoasteti.
In cazul in care administratorul persista in aceasta atitudine va sugerez sa ii cereti: contractul de munca cu care este angajat - trebuie sa fie angajat cu CIM, nu cu conventie civila, cereti-i sa vedeti Decl.112 prin care face declaratia de venit a angajatilor asociatiei la ANAF, cereti-i sa vedeti Registrul de fond de rulment si acela de fond de reparatii. Deocamdata atat! Si reveniti sa ne spuneti ce ati vazut cand i le-ati cerut. Daca nu e in ordine cu aceste aspecte va intelege ca il puteti reclama la ANAF sau la ITM sau la primarie.
Exista ac de cojocul oricarui administrator abuziv.

Daca este in ordine la aceste aspecte, atunci puteti sa-i faceti reclamatie, in ordine, la presedintele asociatiei, la primarie, compartimentul de relatii cu asociatiile de proprietari si in cele din urma, daca va cauzeaza prejudicii importante il puteti chema in instanta.

Dar sugestia mea este ca o pedeapsa foarte aspra este presiunea consecventa pe care o puteti face asupra lui. Functioneaza ca picatura chinezeasca.

De fapt am intrat sa va spun ca reabilitarea termica a blocurilor nu mai depinde de reprezentantul asociatiei sau de proprietari. Depinde de prioritatile de la primarie si nu in ultimul rand de banii pe care ii au primariile pentru acest capitol. Deci asteptati sa va vina randul. Degeaba se agita unul si altul, treaba se va face dupa cum are primaria in plan de a realiza aceasta lucrare.
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2011
elga50, moderator
Va multumesc foarte mult pentru sfaturile cu adevarat pretioase pe care mi le-ati dat !

O ultima intrebare mai am : din spusele colegei cu cu numele ynocentta in care specifica faptul ca "administratorul este angajat al asociatiei de proprietari si nu detine obligatia a raspunde sau prezenta documente" avand in vedere sfaturile primite de la dumneavoastra si pe care chiar vreau sa le urmez, sunt indreptatita sa cer toate cele enumerate de dumneavoastra , incepand cu contractul de munca si terminand cu cele doua registre?

Multumesc !

Sigur ca da. Administratorul poate si trebuie sa va puna la dispozitie orice document privitor la asociatie si angajatii sai. Dv. sunteti proprietarul si el angajatul dv. Aceasta este ierarhia fireasca, nu invers.
Va multumesc inca odata pentru ajutor, dumneavoastra si tuturor colegilor care m-au ajutat cu informatii si sfaturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitarea termica a acoperisului catalinmos catalinmos Buna ziua, Locuiesc in Brasov, intr-un bloc cu 4 etaje si 2 scari, un total de 35 de apartamente si din nefericire, locuiesc la etajul 4. S-a inceput ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica individuala roxy_gri roxy_gri Buna seara! Am citit articolul 3 lg230/2007 insa din pacate nu am inteles, daca la un bloc de 4 etaje, eu locuind la etajul 4 din 4, deci ultimul, si pe ... (vezi toată discuția)
Partile comune ale unui bloc(asociatie de locatari) danabarbu danabarbu Buna ziua, Cf. art 3 din Legea 230/2007 \"partile comune dintr-un condominiu care nu sunt apartamente/spatii cu alta destinatie\" Intrebarea mea: copertina ... (vezi toată discuția)