avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Distrugere auto, amenda administrativa ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Distrugere auto, amenda administrativa ?

Un vecin mi-a aruncat cu pietroaie pe masina si am pagube de vreo 3000 ron. Am depus plangere la politie pentru infractiunea de distrugere. Cam intre ce sume se incadreaza amenda administrativa pe care o va primi?

Il pot da acum in judecata pe partea civila pentru recuperarea prejudiciului sau astept rezolutia procurorului, adica amenda administrativa?
Cel mai recent răspuns: valyd11 , utilizator 03:29, 16 Septembrie 2011
Amenda administrativa poate fi intre 10lei si 1000lei, de obicei se primeste maximul, dar nu va bazati pe faptul ca va primi amenda administrativa, daca nu va acoperi prejudiciul poate foarte usor sa se ajunga in instanta.
Nu are rost sa va complicati cu un proces civil care poate dura ani de zile, duceti-va la politie sau la procuror si specificati ca doriti sa va constituiti parte civila cu suma de 3000 RON plus cheltuieli judiciare daca exista si va veti putea recupera banii astfel.
daca aveti casco, folositi polita. In mod sigur asiguratorul isi va recupera banii de la vinovat.
Nu am casco pentru ca masina este relativ ieftina, se vinde pe piata cu 2500-3000 Euro. Nota de constatare de la un service autorizat (manopera+piese) este de 3000 si ceva de lei.

Credeti ca as gasi un avocat care sa ma reprezinte in instanta pentru recuperarea unui astfel de prejudiciu, relativ mic in comparatie cu altele...

Pot deschide proces civil pentru recuperarea prejudiciului cat timp nu s-a luat nici o decizie din partea politiei inca ?
Ma gandesc ca ma programeaza peste mult timp la proces si depuneam actele la tribunal de pe acuma....
Puteti gasi avocat si pt un prejudiciu de 1 leu, nu aces lucru e important.
Domnule, din moment ce ati facut plangere pt distrugere puteti sa va recuperati prejudiciul in procesul penal care dureaza mult mai putin decat cel civil, de aceea exista si aceasta posibilitate. In civil in primul rand veti sta in instanta ani de zile si va trebui sa platiti o taxa de timbru pt despagubirile cerute, taxa neperceputa in penal. Va asigur ca oricat de mult ar dura procesul in penal, pe civil dureaza de 5 ori mai mult.
Ultima modificare: Duminică, 21 August 2011
ContSters178374, utilizator
In conformitate cu raspunderea civila delictuala, puteti sesiza instanta de judecata , in vederea recuperarii prejudiciului cauzat , cat si a beneficiului nerealizat , reprezentat de imposibilitatea folosirii bunului imobil.(art. 998-999 din Codul civil).

Poate fi aplicata o amenda administrativa, fiind suficienta in raport de pericolul social concret al infractiunii.

Insa procurorul poate dispune trimiterea in judecata , iar instanta poate sanctiona inculpatul fie cu amenda penala , fie cu inchisoarea , aceste pedepse fiind prevazute in mod alternativ



Alte discuții în legătură

Masina vandalizata in parcarea privata, pazita de o firma de paza. danielsavu danielsavu Zilele trecute masina proprietate personala a fost vandalizata (sparta luneta), intr-o parcare privata cu care am contract. La randul sau firma care ... (vezi toată discuția)
Recuperare prejudiciu piroscaemil piroscaemil In data de 23 mai 2020 am parcat masina pe un loc de parcare din orasul Sinaia,lasand in parbriz un bilet cu numarul meu de telefon in caz de nevoie..Locurile ... (vezi toată discuția)
Plangere prim-procuror importiva ordonantei + reclamantului lonita lonita Buna ziua, Mi s-a facut o plangere penala prin care am fost invinuit pe nederept ca am lovit pe cineva. Nu exista nicio proba, niciun act medical, este doar ... (vezi toată discuția)