avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... expropriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

expropriere

buna ziua.
am mostenit impreuna cu fratele meu un teren arabil in jud Suceava.

in urma cu 2 luni am aflat intamplator ca in zona, inclusiv pe o parte din acest teren se efectueaza lucrari la centura ocolitore a orasului SV. ne-am interesat la autoritatile locale care ne-au confirmat acest fapt, insa nu am fost in nici un fel notificati in prealabil; am fost sa vedem locul si am constatat ca intr-adevar lucrarea este in desfasurare si mai mult ca pe restul terenului se afla utilaje si materiale de constructii. Data fiind situatia ni s-a recomandat sa facem plangere penala impotriva firmei de constructii care executa lucrarea pt tulburare de posesie...Abia astazi am primit notificarea privind aceasta chestiune de la soc de avoc care se ocupa de aspectele legale ale proiectului, datata in urma cu 2 zile si as vrea sa-mi spuneti ce variante legale am si in ce masura pot solicita daune partilor implicate (comp de drumuri nationale/ firma care efectueaza lucrarea / soc de avocatura/ etc...).

multumesc
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 05:55, 20 August 2011
Exproprierile pentru cauze de utilitate publica se fac cu respectarea procedurii prevazuta de Legea nr.33/1994.
Conform art.14 din lege, in termen de 45 zile de la data primirii notificarii, proprietarii imobilelor expropriate pot face intampinare la primarul comunei, orasului sau al municipiului pe al caror teritoriu se afla imobilul.
Intimpinarile vor fi soluionate in termen de 30 de zile de o comisie constituita prin hotarare a Guvernului. Comisia analizeaza documentele prezentate, ascultand pe cei interesati, putand cere informatii si date suplimentare, la solicitarea celor care i s-au adresat sau din oficiu. Oferta expropriatorului, pretentiile proprietarilor si ale titularilor altor drepturi reale, precum si sustinerile acestora se vor formula si se vor depune in scris, consemnndu-se intr-un proces-verbal.
In cazul in care comisia respinge propunerile expropriatorului, acesta are posibilitatea sa revina cu noi propuneri, cu refacerea corespunzatoare a planurilor.
In cazul in care si noile propuneri vor fi respinse, expropriatorul, precum si proprietarii sau celelalte persoane titulare de drepturi reale asupra imobilului propus spre expropriere pot contesta hotararea comisiei, la Curtea de apel in raza careia se afla situat imobilul, in termen de 15 zile de la comunicare, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/200
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2011
ContSters103772, utilizator
Sa nu uitam ca a aparut si L.255/2010 privind expropierea pt.utilitate publica si H.G 53/2011 care contine normele de aplicare a legii respective si care , In art.22 al legii 255 scrie ca expropierea nu va putea fi oprita deci suspendata in conditiile aparitiei unor litigii.Deci chiar daca esti nemultumit de despagubire sau de alte conditii ale expropierii , aceasta va merge inainte iar expropiatul are la indemana calea justitiei, care insa va dura si ani buni.
Expropierea nu va mai fi sistata.sau suspendata , pana la rezolvarea in instanta a starii litigioase.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare suma despagubire pt expropriere Delia Elena  NEDA Delia Elena NEDA Buna ziua, Pentru a contesta suma oferita de stat pt expropiere (e cazul autostrazii Buc - Brasov), e musai sa ne adresam instantei? Eu am gasit in Legea nr. ... (vezi toată discuția)
Expropiere teren otopeni. nemesisd nemesisd Buna ziua, Teren cu ipoteca expropriat de catre guvern in Tunari, jud. Ilfov. Am un teren in Tunari in zona aeroportului Otopeni, La cumparare, am platit o ... (vezi toată discuția)
Expropriere potrivit legii nr. 255/2010 - as avea nevoie de putin ajutor :) vralucaandreea vralucaandreea As avea putin ajutor din partea avocatilor care au fost deja implicati intr-un proiect de expropriere pe Legea 255/2010 facand parte din Comisia de Verficare a ... (vezi toată discuția)