buna ziua.
am mostenit impreuna cu fratele meu un teren arabil in jud Suceava.
in urma cu 2 luni am aflat intamplator ca in zona, inclusiv pe o parte din acest teren se efectueaza lucrari la centura ocolitore a orasului SV. ne-am interesat la autoritatile locale care ne-au confirmat acest fapt, insa nu am fost in nici un fel notificati in prealabil; am fost sa vedem locul si am constatat ca intr-adevar lucrarea este in desfasurare si mai mult ca pe restul terenului se afla utilaje si materiale de constructii. Data fiind situatia ni s-a recomandat sa facem plangere penala impotriva firmei de constructii care executa lucrarea pt tulburare de posesie...Abia astazi am primit notificarea privind aceasta chestiune de la soc de avoc care se ocupa de aspectele legale ale proiectului, datata in urma cu 2 zile si as vrea sa-mi spuneti ce variante legale am si in ce masura pot solicita daune partilor implicate (comp de drumuri nationale/ firma care efectueaza lucrarea / soc de avocatura/ etc...).
Exproprierile pentru cauze de utilitate publica se fac cu respectarea procedurii prevazuta de Legea nr.33/1994.
Conform art.14 din lege, in termen de 45 zile de la data primirii notificarii, proprietarii imobilelor expropriate pot face intampinare la primarul comunei, orasului sau al municipiului pe al caror teritoriu se afla imobilul.
Intimpinarile vor fi soluionate in termen de 30 de zile de o comisie constituita prin hotarare a Guvernului. Comisia analizeaza documentele prezentate, ascultand pe cei interesati, putand cere informatii si date suplimentare, la solicitarea celor care i s-au adresat sau din oficiu. Oferta expropriatorului, pretentiile proprietarilor si ale titularilor altor drepturi reale, precum si sustinerile acestora se vor formula si se vor depune in scris, consemnndu-se intr-un proces-verbal.
In cazul in care comisia respinge propunerile expropriatorului, acesta are posibilitatea sa revina cu noi propuneri, cu refacerea corespunzatoare a planurilor.
In cazul in care si noile propuneri vor fi respinse, expropriatorul, precum si proprietarii sau celelalte persoane titulare de drepturi reale asupra imobilului propus spre expropriere pot contesta hotararea comisiei, la Curtea de apel in raza careia se afla situat imobilul, in termen de 15 zile de la comunicare, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/200
Sa nu uitam ca a aparut si L.255/2010 privind expropierea pt.utilitate publica si H.G 53/2011 care contine normele de aplicare a legii respective si care , In art.22 al legii 255 scrie ca expropierea nu va putea fi oprita deci suspendata in conditiile aparitiei unor litigii.Deci chiar daca esti nemultumit de despagubire sau de alte conditii ale expropierii , aceasta va merge inainte iar expropiatul are la indemana calea justitiei, care insa va dura si ani buni.
Expropierea nu va mai fi sistata.sau suspendata , pana la rezolvarea in instanta a starii litigioase.