Buna ziua !
Avand in cedere ca sunteti fiul lui X, situatia teoretica sta astfel:
Fii din afara casatoriei, din punctul de vedere al mostenirii, beneficiaza de aceeasi situatie juridica la fel cu cea a copillor din cadrul casatoriei.
Astfel, la decesul lui X, la mostenirea sa ar veni cei trei copii, atat cei 2 din casatorie cat si cel din afara casatoriei, drepturile lor fiind egale. Astfel, in lipsa unei sotii supravietuitoare cu care sa vina in concurs, cei trei copii vor beneficia de 1/3 din mostenirea defunctului.
Am vorbit de mostenire deoarece in timpul vietii tatalui dvs. nu aveti dreptul la niciun bun, mostenirile se deschid numai prin moarte.
Legea ofera copiilor un beneficiu numit rezerva succesorala adica o parte din mostenire de la care nu pot fi inlaturati. In cazul a trei copii, rezerva lor succosorala este de 3/4 impreuna deci 1/4 pentru fiecare. Astfel, in cazul decesului tatalui, rezerva dvs. succesorala este de 1/4. Aceasta nu poate fi inlaturata prin niciun fel de act, numai in cazul nedemnitatii ea nu se mai acorda dar nu este cazul, nedemnitatea operand in cazul omorului si alte putine cazuri. Ei bine, dupa ce am vazut ce drept aveti la mostenire, trebuie sa vaspun ca acest drept poarta asupra bunurilor lasate de defunct. Pentru a eluda aceasta dispozitie legala - rezerva succesorala - unii parinti instraineaza cu titlu oneros din timpul vietii toata acerea lor astfel ca unul din fii sa nu mai aiba ce mosteni. am spus cu titlu oneros deoace daca instrainarea se face cu titlu gratuit, cum ar fi o donatie, ea se poate revoca pana la limita rezervei. Ca sa fiu mai scurt deoerece timpul nu imi permite sa dezvolt prea mult, dvs. ar trebui sa introduceti o actiune in justitie prin care sa demonstrati ca actul facut de tatal dvs. este o simulatie adica aparent pare un contract de intretinere iar in realitate este vorba de o donatie. Pe de alta parte, aceatsa actiune nu ar avea niciun efect in timpul vietii defunctului, dreptul dvs. la mostenire nefiind deschis si in plus, tatal ar putea ulterior ,,vinde,, locuinta si astfel ,,dreptul, dvs. ar trece asupra banilor rezultati din mostenire, bani care va dati seama ca nu ar exista. Astfel ca, in opinia mea, actiunea de care va vorbesc ar avea succes dupa decesul tatalui. O alta cale, in afara de sol;icitarea constatarii simulatiei ar fi sa solicitati instantei sa constate, dupa deces, ca cei doi fii nu si-au indeplinit obligatiile contractului de intretinere si astfel el nu ar mai produce efectul scontat si anume transferul proprietatii locuinteio catre cei 2 fii.
In speranta ca v-am fost de folos, va multumesc pentru citirea mesajului.