avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacarea unui contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacarea unui contract de intretinere

Salut, Inainte de a pune intrebarea trebui mai intai sa va spun o scurta poveste:
Mama mea in urma cu 35 de ani are o relatie cu ''x'' fara sa se casatoreasca.
Din acesta relatie ma-m nascut eu. Mama la dat in judecata pe ''x'' si el a trebuit sa plateasca pensie alimentara pentru mine. Apoi ''x'' se casatoreste cu o alta persoana si are 2 copii 'A si B

De curand am aflat ca A B lau convins pe X sa le lase lor apartamentul si sa ma
excluda pe mine, ceea ce nu mi se pare corect.
Sotia lui X a decedat mai demult si X a cumparat apartamentul de la stat pe numele lui
si este singurul proprietar iar acum am inteles ca a facut o intelegere cu A si B si
au facut un contract de intretinere sa le lase lor apartamentul.
Am fost si am vorbit cu el dar degeaba ca nu vrea sa imi dea nimic dar eu stiu
ca legal nu poate sa le de si partea mea lor asa gratuit, cred ca de aia au facut
contr de intretinere ca sa nu para ca la donat.

Acum apelez la ajutorul domnilor Avocati daca imi pot spune daca este legal ce au facut ei
si daca am sau nu dreptate. Si daca am drept cum sa fac ca sa atac ceea ce au facut ei.
Mentionez ca X traieste si ca stau toti inpreuna in acelasi imobil despre care vorbeam mai sus.
Contractul l-am vazut la B odata si pare unul simplu fara prea multe clauze. A si B se angajeaza sa
aiba grija de X la modul general. NU scrie nimic de bani sau daca X ramane sau nu in casa.
Cel mai recent răspuns: Valentin Geapana , Avocat 20:07, 23 August 2008
Buna ziua !
Avand in cedere ca sunteti fiul lui X, situatia teoretica sta astfel:
Fii din afara casatoriei, din punctul de vedere al mostenirii, beneficiaza de aceeasi situatie juridica la fel cu cea a copillor din cadrul casatoriei.
Astfel, la decesul lui X, la mostenirea sa ar veni cei trei copii, atat cei 2 din casatorie cat si cel din afara casatoriei, drepturile lor fiind egale. Astfel, in lipsa unei sotii supravietuitoare cu care sa vina in concurs, cei trei copii vor beneficia de 1/3 din mostenirea defunctului.
Am vorbit de mostenire deoarece in timpul vietii tatalui dvs. nu aveti dreptul la niciun bun, mostenirile se deschid numai prin moarte.
Legea ofera copiilor un beneficiu numit rezerva succesorala adica o parte din mostenire de la care nu pot fi inlaturati. In cazul a trei copii, rezerva lor succosorala este de 3/4 impreuna deci 1/4 pentru fiecare. Astfel, in cazul decesului tatalui, rezerva dvs. succesorala este de 1/4. Aceasta nu poate fi inlaturata prin niciun fel de act, numai in cazul nedemnitatii ea nu se mai acorda dar nu este cazul, nedemnitatea operand in cazul omorului si alte putine cazuri. Ei bine, dupa ce am vazut ce drept aveti la mostenire, trebuie sa vaspun ca acest drept poarta asupra bunurilor lasate de defunct. Pentru a eluda aceasta dispozitie legala - rezerva succesorala - unii parinti instraineaza cu titlu oneros din timpul vietii toata acerea lor astfel ca unul din fii sa nu mai aiba ce mosteni. am spus cu titlu oneros deoace daca instrainarea se face cu titlu gratuit, cum ar fi o donatie, ea se poate revoca pana la limita rezervei. Ca sa fiu mai scurt deoerece timpul nu imi permite sa dezvolt prea mult, dvs. ar trebui sa introduceti o actiune in justitie prin care sa demonstrati ca actul facut de tatal dvs. este o simulatie adica aparent pare un contract de intretinere iar in realitate este vorba de o donatie. Pe de alta parte, aceatsa actiune nu ar avea niciun efect in timpul vietii defunctului, dreptul dvs. la mostenire nefiind deschis si in plus, tatal ar putea ulterior ,,vinde,, locuinta si astfel ,,dreptul, dvs. ar trece asupra banilor rezultati din mostenire, bani care va dati seama ca nu ar exista. Astfel ca, in opinia mea, actiunea de care va vorbesc ar avea succes dupa decesul tatalui. O alta cale, in afara de sol;icitarea constatarii simulatiei ar fi sa solicitati instantei sa constate, dupa deces, ca cei doi fii nu si-au indeplinit obligatiile contractului de intretinere si astfel el nu ar mai produce efectul scontat si anume transferul proprietatii locuinteio catre cei 2 fii.
In speranta ca v-am fost de folos, va multumesc pentru citirea mesajului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire.. dollc3_anny dollc3_anny buna ziua..am si eu o intrebare..suntem doi copii la parinti ..un baiat care face in august 18 ani si eu care am 19..as dori sa stiu daca tata ar putea sa ne ... (vezi toată discuția)
Cum pot evita succesiunea? AnutaCori AnutaCori Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca exista o modalitate sigura prin care casa parintilor mei obtinuta in timpul casatoriei sa nu faca obiectul succesiunii ... (vezi toată discuția)
Speta mostenire leonida leonida buna ziua, X si Y sunt casatoriti si au in proprietate comuna un imobil,pot acestia sa faca vreun act notarial prin care la decesul unuia dintre ei, celalalt ... (vezi toată discuția)