avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... secretul corespondentei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

secretul corespondentei

in ultima adunare generala a asociatiei de proprietari s-a decis zugravirea scarii. in decursul lunii iunie au inceput lucrarile si, la finalul acestora, presedintele a comandat un nou bloc de cutii postale din PAL in locul celor vechi metalice. mare mi-a fost uimirea cind am vazut ce a comandat, dat fiind faptul ca nu ne mai este asigurata deloc protectia corespondentei. in noile cutii, confectionate din PAL, corespondenta sta in picioare iar fanta de acces a corespondentei este exagerat de mare iar corespondenta poate fi sustrasa de oricine din cutii, mai ales ca este vizibila prin aceste fante.
astept de o saptamina o confirmare de primire a unui plic adresat asociatiei de proprietari cu doua contestatii si, banuiesc ca nu o voi mai primi, stiut fiind faptul ca presedintele nici macar nu a vrut sa-mi inregistreze contestatiile cind am fost la biroul asociatiei (de unde a incercat sa ma dea afara in prezenta a 3 martori), si nici nu ar dori sa raspunda la ele dat fiind faptul ca acele contestatii se refereau la niste ilegalitati comise atit de el, cit si de deciziile comitetului executiv. neprimind nici plicul trimis de mine cu recomandarea, sau macar recomandarea dupa primirea plicului, acesta poate pretinde ca de vina este posta pentru neprimirea plicului, nu ca nu a vrut sa il primeasca. cu o luna in urma am mai trimis prin aceeasi metoda un plic cu o contestatie la calculul intretinerii, dar cu adresa presedintelui si nu a vrut sa o primeasca din cauza ca trebuia sa o trimit pe adresa asociatiei, iar acum nu ar mai avea motiv sa nu o primeasca.
intrebarea este ... in baza carui act normativ ii pot face reclamatie si unde anume, pentru incalcarea secretului si sigurantei corespondentei ?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:27, 24 August 2008
In baza legii nr. 230/2007 va puteti plinge impotriva asociatiei de proprietari sau, conform art. 32, a presedintelui asociatiei pentru aspecte ce tin de favorizarea savirsirii infractiunii prevazute de art. 195 alin. 2 c.pen privind violarea secretului corespondentei, plingere care se depune la parchet.
Constitutia statueaza inviolabilitatea corespondentei. Prin corespondenta, textul intelege scrisori, telegrame, trimiteri postale de orice fel, altele decat scrisorile si telegramele, convorbirile telefonice si alte mijloace legale de comunicare.
Fata de reglementarea constitutionala, concluzia care se impune este ca atat persoanele fizice, cat si autoritatile publice nu au dreptul sa atenteze la corespondenta cuiva, nu au dreptul sa retina, sa deschida, sa citeasca, sa distruga, sa dea publicitatii o corespondenta ce nu le este adresata, nu au dreptul sa intercepteze sau sa divulge continutul unei convorbiri telefonice.

In conditiile in care s-a savarsit infractiunea de violare a secretului corespondentei , infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra libertatii persoanei, reglementate in art. 195 C. pen., puteti depune plangere penala la parchet.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distrugere corespondenta afisata - nup 195 cp marilyn31 marilyn31 Am facut cu ceva timp in urma o plangere in baza unor infractiuni prev si ped de 195 Cod pen. - Violarea secretului corespondentei. In fapt am sesizat organele ... (vezi toată discuția)
Violarea corespondentei tatami2013 tatami2013 Acum cateva luni de zile am observat ca nu mai gasesc in cutia postala corespondenta ( scrisori, facturi utilitati,etc.,etc.) . Am schimbat de mai multe ori ... (vezi toată discuția)
Incalcarea dreptului la intimitate. Paulexandra Paulexandra Lucrez in cadrul unei companii de IT cu pretentii. Am fost in concediu 1 saptamana, timp in care managera impreuna cu un coleg mi-au verificat laptopul si ... (vezi toată discuția)