avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită imprumut nerambursat la termen
Discuție deschisă în Executare silită

imprumut nerambursat la termen

Din dorinta de a ajuta un prieten pt. a-si contracta o casa i-am imprumatat (cu contract de imprumut la notariat) suma de 40.000 E necesara taxei de rezervare si avansului (primei rate). La expirarea termenului de rambursare acesta mi-a spus ca nu are de unde sa-mi restituie banii in schimb fiind de acord sa-mi cedeze mie acest contract de construire in faza in care se afla (motivul=se muta din Bucuresti in provincie si nu-l mai intereseaaza proiectul). Problema este ca datorita unor clauze contractul nu poate fi instrainat si nici imobilul nu poate fi vandut mai devreme de 5 ani...fiind un program social.
In aceasta situatie se poate face executare silita pe acest contract de construire avand in vedere ca amandoi suntem de acord ? Cam cat timp ar dura aceasta executare silita in conditii amiabile? Avand in vedere ca el are domiciliul in provincie unde trebuie demarata actiunea de executare silita? Desi amandoi suntem casatoriti in contractul de imprumut suntem trecuti doar noi doi.....credeti ca vom avea probleme din aceasta cauza??...trebuia trecuta in contractul de imprumut inca de la inceput si sotiile??? Multumesc anticipat pt. raspunsuri !!!
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 12:39, 25 August 2008
Executarea obligatiilor se face sau in conditii amiabile - de buna voie- sau pe cale silita. Deci nu exista posibilitatea combinarii lor. Dvs. aveti o creanta de recuperat de la persoana in cauza, si aveti dreptul sa ii urmariti orice bun din patrimoniul sau, prezent si viitor. Despre ce program social este vorba? Cat timp nu s-a construit ceva, bunul nu exista.
Dvs. nu puteti fi obligat sa va rezumati la urmarirea unui singur bun ( acea constructie viitoare), ci puteti sa alegeti orice bun al debitorului.

Teoretic dupa construirea si intabularea in Cf a constructiei respective, pe numele prietenului debitor si al sotiei sale, dvs veti putea purcede la executarea silita a acelui bun, dar si aceasta numai dupa ce veti cere in instanta partajul bunurilor comune ale sotilor, pentru ca dvs ati incheiat contractul de imprumut numai cu sotul, si numai daca acea constructie va ajunge in lotul de bunuri ale sotului si nu ale sotiei. pana la partaj veti putea doar sa va notati somatia de executare in Cf a imobilului, asta bineinteles dupa ce bunul se va construi si intabula.
De ce sa-i iau prietenului meu masina si casa de la tara...si asta dupa 3 ani cand va fi gata locuinta aflata in constructie???? Eu il inteleg....se muta pur si simplu din Bucuresti....eu sunt din Bucuresti si imi convine sa-mi cedeze mie contractul de construire in faza in care se afla....doar exista chitante si facturi in care sunt prevazute sumele achitate pana in prezent......o cauza de neinstrainare pe o anumita perioada este mai presus de o lege in baza careia se poate face o executare silita????
Daca este vorba de un program special, inseamna ca exista prevederi legale speciale prin care se instituie o interdicite temporara in ce priveste circulatia juridica a constructiei. Presupun ca este vorba de locuinte ANL.

Potrivit art. 371^3 Cod de procedura civila, bunurile supuse unui regim special de circulatie pot fi urmarite numai cu respectarea conditiilor prevazute de lege. Drept urmare, nu se poate urmari silit imobilul in cauza decat dupa expirarea termenului prevazut de lege.

Puteti insa executa alte bunuri aflate in proprietatea debitorului Dvs.

Imprumutul pe care l-ati acordat intra in categoria datoriilor comune ale sotilor debitori, motiv pentru care pot fi urmarite cu prioritate bunurile comune ale sotilor si nu trebuie sa se ceara imparteala bunurilor comune. Nu are relevanta ca in contractul de imprumut nu sunt trecuti ambii soti creditori si debitori intrucat exista o prezumtie de mandat tacit reciproc al sotilor.
@Flo1966, vi s-au expus drepturile dvs ca si creditor, de care puteti sau nu sa uzati.
Aveti posibilitatea sa urmariti un anumit bun al debitorului, sau sa-l iertati de datorie, va priveste. Trebuie sa precizati exact ce fel de regim are constructia in curs a prietenului dvs,, daca doriti o recomandare utila cazului dvs.

@ Katona Ella : Exista instante si instante, si intrucat am vazut contestatii admise pe acest motiv, nu as recomanda niciodata executarea silita a bunurilor comune pentru datoria unuia dintre soti. Se noteaza somatia de executare si apoi se introduce actiunea de partaj...
Aceasta prezumtie de mandat tacit reciproc al sotilor exista doar cu privire la dreptul de dispozitie asupra bunurilor comune mobile, in schimb pentru constructii si terenuri Codul familiei dispune expres ca este nevoie de consimtamantul ambilor soti.
Conform Art. 32 Codul Familiei - Soţii răspund cu bunurile comune pentru:
a) cheltuielile făcute cu administrarea oricăruia dintre bunurile lor comune;
b) obligaţiile ce au contractat împreună;
c) obligaţiile contractate de fiecare dintre soţi pentru împlinirea nevoilor obişnuite ale căsniciei;
d) repararea prejudiciului cauzat prin însuşirea de către unul dintre soţi a unor bunuri proprietate socialistă, dacă prin aceasta au sporit bunurile comune ale soţilor.

In opinia mea, acest imprumut de 40.000 de euro nu se incadreaza la nevoile obisnuite ale casniciei-si in mod cert nici la celelalte variante.
Este la fel ca un imprumut bancar pentru nevoi personale contractat doar de unul din soti.
Solicitantul a specificat ca in contractul de imprumut nu s-a facut referire la utilizarea banilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor ! va rog frumos Mariana Lenuta Mariana Lenuta Buna ziua , ma numesc Florin , am 19 ani si as dorii si eu ajutor in legatura cu niste nelamuriri. In timpul casatoriei parintilor tata a facut un imprumut la ... (vezi toată discuția)
Executare silita pe imobil - bun comun al sotilor. dandanaua dandanaua In timpul casatoriei, unul dintre soti imprumuta o suma de bani (de la o persoana fizica).Prin hot.jud.def.si irevocabila este obligat sa restituie imprumutul. ... (vezi toată discuția)
Masina pe numele sotului emiliaiorga emiliaiorga Buna ziua! Am urmatoarea nelamurire: eu si sotul meu detinem un autoturism pe care l-am achizitionat in timpul casatoriei printr-un imprumut facut pe numele ... (vezi toată discuția)