AM trimis prin posta o cerere cu confirmare de primire in care nu este trecut pe cartea de munca sporul de noapte si sporul de vechime si 2 saptamanii tinut la negru si pe cale amiabila sa imi dea aceei banii sa nu mergem in instanta.AU trecut 30 zile si nu mia trimis raspuns atunci este abuz in serviciu si sesizez ITM in final si ce MASURI SE EA.
ITM-ul va verifica acele aspecte semnalate de dvs si , daca se probeaza se va stabili un plan de masuri pentru angajator, precum si o eventuala sanctiune angajatorului respectiv.
Chiar daca sesizti ITM-ul si acesta merge in control la angajator si constata ca cele solicitate de Dvs sunt adevarate, ITM-ul nu dispune de mijloacele legale de a obliga angajatorul sa va plateasca acei bani.
Intr-devar ITM-ul poate fixa prin procesul verbal de constatare a neregulilor un plan de masuri ce trebuie urmate de angajator, in sensul de a va plati acei bani, etc. insa daca angajatorul nu se va conforma pana la urmatorul control de verificare a ITM, ITM-ul va putea sa-i aplice doar o noua amenda.
Pentru a putea obliga angajatorul sa va plateasca acei bani trebuie sa formulati o actiune in justitie. Hotararile judecatoresti pot fi puse in executare silita impotriva angajatorului, pe cand procesele verbale ale ITM nu pot fi puse in executare. Mai mult decat atat procesul verbal al ITM poate fi contestat de angajator si in acest caz ajungeti tot in instanta.
Puteti ca o etapa prealabila, pentru a avea o proba in plus impotriva angajatorului sa faceti o sesizare a ITM si sa sperati ca acestia vor constata cele sustinute de Dvs. si angajatorul ca sa nu se complice se va conforma si va va plati banii. Insa sunt rare situatiile in care angajatorul se conformeaza procesului verbal al ITM stiind ca singurul lucru care l-ar putea pati este sa mai primeasca alta amenda. In plus din atitudinea lor de a nu va raspunde la acea adresa, e clar ca nu vorbim de un angajator de buna credinta.
Sfatul meu este sa va duceti in instanta direct, dar daca pentru inceput nu vreti sa va complicati puteti sa faceti sesizare la ITM dar probabil veti astepta un rezultat cel mai probabil 1 - 2 luni.