avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua, am si eu o nelamurire. Am 1 frate vitreg de tata, iar parintii au decedat. Acesta are contract de vanzare cumparare cu uzufruct pe proprietatea parintilor mei (intre parintii mei si el). Mai pot obtine si eu ceva din proprietatea parintilor mei? Il mai pot actiona pe fratele meu in instanta, sa i se anuleze actul si sa impart cu el toata averea pe motiv ca sunt si eu copilul lor si mie nu mi-a dat nimic? Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 10:02, 25 August 2008
In principiu, da, dar nu veti obtine o parte egala cu a lui!
Dvs. trebuie sa raspundeti la mai multe intrebari: decedatii au fost amandoi parintii dvs? Cu fratele vitreg sunteti frati dupa tata, si a avut alta mama? Ati fost de acord cu aceasta instrainare catre frate? Bunul vandut era bun comun al sotilor decedati?

In functie de raspunsurile la aceste intrebari, raspunsul la problema dvs poate varia.
Daca v-ati dat acordul la instrainare- daca ati declarat la notar ca sunteti de acord cu vanzarea catre frate, nu mai puteti face nimic.

Daca nu ati semnat un acord pentru instrainare, art. 845 Cod civil dispune ca valoarea bunurilor instrainate in acest fel, catre un succesibil in linie dreapta, cu rezerva de uzufruct, daca depaseste cotitatea disponibila ( 1/3 din avere la persoanele cu 2 copii)se trece in masa succesorala. Partea care nu depaseste cotitatea disponibila se socoteste in aceasta.
Astfel, daca nu ar fi aspectul cu fratii vitregi, raspunsul ar fi simplu, ca dvs. aveti dreptul la 1/3 din apartamentul respectiv - aceasta este rezerva succesorala a copilului care mai are doar un singur frate comostenitor.

Art. 845 se refera doar la instrainarile facute catre succesibili, deci daca unul dintre decedati nu este parintele fratelui vitreg - daca de ex decedata nu este mama lui, ci doar mama dvs., art. in cauza nu mai opereaza in privinta ei, deoarece pentru ea fratele este un tert, nu un succesibil, si atunci pentru cota ei de jumatate din apartament, nu mai puteti face nimic.
Doar pentru partea parintelui comun puteti obtine 1/3 - deci din apartament in total doar 1/6.

GAGIU1982 a scris:

Buna ziua, am si eu o nelamurire. Am 1 frate vitreg de tata, iar parintii au decedat. Acesta are contract de vanzare cumparare cu uzufruct pe proprietatea parintilor mei (intre parintii mei si el). Mai pot obtine si eu ceva din proprietatea parintilor mei? Il mai pot actiona pe fratele meu in instanta, sa i se anuleze actul si sa impart cu el toata averea pe motiv ca sunt si eu copilul lor si mie nu mi-a dat nimic? Va multumesc!!!
Daca acel contract de vanzare-cumparare s-a incheiat intre parti in timpul cat vanzatorii erau in viata, ulterior decedand, nu vad cum ati putea cere rezilierea acelui contract. Uzufructul a fost radiat din Cartea funciara dupa decesul vanzatorilor, cumparatorul ramanand si de fapt proprietarul acelui imobil. Cat timp au trait vanzatorii, cumparatorul a avut calitate de nud proprietar!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutati-ma cu un contract de vz-cu cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Am cumparat cu prietena mea o casa de la parintii ei cu contract de vz-cu cu uzufruct (cote parti egale). Ea mai are un frate bun si 2 surori de tata (facute ... (vezi toată discuția)
Incalcarea rezervei succesorale teslovan florentina teslovan florentina Cum se poate dovedi incalcarea rezervei succesorale ? tatal meu facand un contract de vc cu uzufruct viager nepotului meu pe toata averea lui? Eu nu beneficiez ... (vezi toată discuția)
Donatie Miculescu Sorin Miculescu Sorin parintii ( tata vitreg )mi-au donat un apartament cu uzufruct viager.Deoarece mai am doi frati vitregi a-s vrea sa stiu daca mai au si drepturi la acest ... (vezi toată discuția)